Glomerulonefrita poststreptococica la copii

Glomerulonefrita acuta poststreptococica este mai frecventă la copil şi adolescenţă, rară la adult, foarte rară peste 50 de ani, si predomină la sexul masculin.

Glomerulonefrita trece prin 3 perioade: perioada de infecţie, de latenţă şi de stare. Infecţia faringoamigdaliană este cea mai frecventă cauza de glomerulonefrita la copil, mai rar infecţie cutanată, abces dentar.

Poate fi manifestă clinic cu faringe congestionat si dureros (rosu in gat), slab exprimară sau neobservată. In perioada de latenţă, starea generală este relativ bună si durează 2 – 3 săptămâni. In perioada de stare din glomerulonefrita poststreptococica apar:

–          sindrom edematos (retentie de apa – edeme, umflaturi) este instalat uneori brusc cu edeme: facial şi la nivelul membrelor inferioare, moi, albe, pufoase, edeme care lasă godeu (ramane urma in relief la apasarea cu degetul) – uneori edeme generalizate (pe tot corpul)

–          Oligurie (sub 300 ml de urina)  rar anurie.

–          Hipertensiune arteriala moderată nevisceralizata care nu este prezentă la toţi bolnavii –          Urinile pot fi uneori tulburi datorită proteinuriei sau roşietice datorită hematuriei

–          Durerile lombare (dureri de rinichi) pot fi sunt  absente sau surde, bilaterale.

Examenele de laborator care ajuta ala formularera diagnosticului de glomerulonefrita acuta poststreptococica la copii sunt: exudatul faringian – evidenţiază streptococul beta hemolitic, uneori streptococul este prezent pe probe recoltate din alte localizări ale infecţiei: tegumente , focar supurativ.

–          Titrul ASLO – creşte la 2 – 3 săptămâni de la infecţie, revine la normal la 6 luni. Poate fi normal: tratament antibiotic precoce, tulpini de streptococ care nu produc streptalizine, GNA produsă de infecţii nestreptococice. –

– Testul antistreptozim pune în evidenţă reacţia de răspuns a organismului faţă de mai multe antigene ale streptococului.

–           VSH crescut, fibrinogen crescut.

–          proteinurie (ambii rinichi permit pierderea de proteine prin urina – cauza aedemelor)uneori crescută. –          complexe imune circulante de regulă crescute.

–          Anemie – discreta

–          Examenul de urină: –  hematuria poate fi macroscopică sau microscopică, rareori absentă; – proteinuria: frecvent în jur de 2 g, rareori depăşeşte 3,5 g/24 h când ia aspectul unui sindrom nefrotic. Uneori mai mică de 0,5 g/24 ore. Clearancele cu creatinină pentru rinichi poate fi scăzut. Insuficienta renala apare la un număr redus de bolnavi.

– La ecografia in glomerulonerita acuta poststreptococica la copii, ambii rinichi sunt  măriţi de volum


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie