Sange in urina – hematuria

Hematuria reprezinta prezenta de sange in urina. Aceasta poate sa fie microscopic fara modificarea culorii urinii (depistata chimic si microscopic – mai mult de 5-6 hematii pe camp, mai mult de 5000 de hematii  pe minut), sau macroscopica urina  rosie-bruna, tulbure sau cu cheaguri.

Originea hematuriei (sange in urina) poate fi intuita prin proba celor 3 pahare in care se aduna urina din primul jet, de mijloc si de sfarsit:

–          Daca hematuria este initiala probabil se datoreaza unor afectiuni ale uretrei (origine subvezicala)

–          Hematuria terminala indica o origine prostatica sau vezicala

–          Prezenta de sange in urina in toate  cele 3 pahare indica origine supravezicala (renala sau extrarenala)

In toate cazurile prezenta de sange in urina trebuie diferentiata de sangele de pe caile genitale  sau modificari ale urinii date de medicamente.

Principalele cauze de hematurie (urina cu sange) sunt cele renale : glomerulonefrite, pielonefrite, necroza papilara renala, TBC renal, rinichi polichistic, tumori renale, infarct renal sau traumatisme renale. De asemenea sange in urina poate sa apara si in cazul litiazei urinare, infectiilor urinare, uretritelor, tumorilor de uroepiteliu sau adenom sau cancer de prostata.

Cauze de hematurie extrarenala (cauza generala) pot sa fie sindroamele hemoragipare, supradozarea de cumarinice, radioterapia, infectii sistemice ca leptospiroza, sau consumul de medicamente precum ciclofosfamida sau contraceptivele.


10 comentarii

  1. […] variate cu oftalmoplegie si oculopatie congestiva caracterizata prin chemosis, conjunctivita, edeme periorbitale si complicatii potentiale, ca ulceratii corneene, nevrita optica si atrofie optica. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie