Pielonefrita cronica – cauze, simptome, analize, complicatii

Pielonefrita cronica este o inflamatie cronica a rinichiului si a pelvisului renal, inflamatia se dezvolta de obicei in timp si persista dupa o infectie, sau concomitent cu ea, la nivelul rinichiului.

Cauze:

In 60% din cazurile de pielonefrita cronica, exista in antecedente o inflamatie acuta ( infectie a rinichilor – pielonefrita acuta), care  de multe ori tratata incorect se cronicizeaza.

In istoricul bolnavului cu pielonefrita cronica se intalnesc infectii urinare cu durata mai mare de 3 luni, sau frecvente, cistite, episoade de pielonefrita acuta (mai frecvente la femei), malformatii, calculi renali, sondaje urinare.

Aparitia unei  infectiii la rinichi care nu se vindeca ci  se extindesi  ca si leziuni vasculare si supurative, reprezinta cea mai frecventa cauza de pieleonefrita cronica.

Simptome pielonefrita cronica:

Pielonefrita cronica poate fi descoperita ca aspect de pielonefrita acuta, in puseu de acutizare sau ca si tablou clinic specific de pielonefrita cronica cu

  • Semne discrete paloare, astenie, cefalee, subfebrilitati, tulburari dispeptice .
  • Simptome sugestive: dureri de rinichi (lombalgii) surde, usoare, tulburari de mictiune cu poliurie (urinat mult) si nicturie (urinat noaptea) si aparitii ocazionale de polaki-diurie (urini putine si dese, cusenzatie incompleta de urinare), algurie (dureri la urinat), piurie (urina cu puroi). Pentru a afla mai multe despre aceste modificari vezi si Modificari urinare in bolile de rinichi si vezica urinara.
  • La palpare punctelor costo-vertebrale si costo-musculare acestea sunt dureroase, de asemenea manevra Giordano este pozitiva (la lovirea usoara a lombei cu lateralul palmei, bolnavul acuza durere). Acestea pot fi prezente unilateral sau bilateral.

Analize pielonefrita cronica:

La examenul de urina se descopera de obicei bacteriurie, leucocite in urina cu proteine in urina mai putin de 1g pe 24h. La urografie sau ecografia de rinichi , in pielonefrita cronica se observa rinichi inegali in dimensiune (rinichiul cu pielonefrita cronica este cu mul mai mic), si modificari de contur si bazinet la rinichiul afectat.

Complicatii pielonefrita cronica:

Pielonefrita cronica poate evolua la randul ei spre necroza papilara, insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica, litiaza renala (pietre la rinichi cu fosfati amonio-magnezieni), hipertensiune arteriala la 30% din bolnavi dupa mai mult de 9-10 ani de evolutie.


6 comentarii

    • ar trebui sa mergeti sa va vada un medic nefrolog si eventual sa repetati analizele de sange si sa efectuati o ecografie abdominala.

      Durerile pe care le simtiti cum sunt? Intepaturi, crampe? cat timp tine durerea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie