Modificari urinare in bolile de rinichi si vezica urinara

In bolile de rinichi apar specifice modificarile de urinare (mictiune) si modificarii ale urinii (cantitative si de aspect -culoare).

Tulburari de mictiune (probleme la urinare) posibile sunt:

  • Mictiunea dificila (disuria) apare in faza initiala a urinarii in cazul prostatitelor si adenomului de prostata, in faza terminala in cazul cistitei si pe intreg parcursul mictiunii in vezica neurogena, tabesul. Alaturi de disurie se poate intalni si durere la urinare in aceleasi afectiuni.
  • Urinatul cu intreruperi al jetului apare in cazul prezentei de calculi in vezica, iar urinatul incomplet cu senzatia de urinare incompleta pot sa apara in adenomul de prostata, stricturile de uretra.
  • Incapacitatea de urina duce la aparitia de glob vezical prin retentia de urina care poate sa apara in obstructii sau stenoze pe uretra, in diabet, leziuni medulare sau dupa  nasteri.
  • Incontinenta urinara reprezinta pierdeerea involuntara de urina, permanenta sau intermitenta si se intalneste mai fercvent la multipare, dupa AVC-uri, in neuropatia diabetica, in leziuni de sfincter vezical, sau prin urinare prin prea plin.

Modificarii ale urinii:

1. Cantitativ o urina acumulata peste zi, mai multa de 2l se defineste ca poliurie. Poate fi influentata de alcool sau diuretice, dar daca este premanenta poate insemna diabet zaharat, diabet insipid sau insuficienta renala cronica compensata prin poliurie.

O diureza mai mica de 500ml pe zi se numeste oligurie, iar mai putin de 100ml pe 24h se incadreaza in anurie. In acest caz poate sa fie o anurie datorata unei obstructii pe rinichi unic, insuficiente renala acute, sau unei insuficiente renala cronice in stsdiul de uremie.

2. Aspectul modificat al urinii usor sesizabil poate fi de:

  • Urina tulbure imediat dupa emisie apare : cu puroi in infectiile urinare, urina cu sange -hematurie, cu grasimi – lipurie in sindromul nefrotic.
  • Urina devina incolora (isi pierde aspectul de galben-pai caracteristic) in cazurile de poliurie fiziologica sau patologica.
  • Urina rosiatica daca este tulbure, contine sange –hematurie.
  • Daca urina rosiatica este transparenta, aceasta contine pigmenti fie de hemoglobina, fie de porfirine, mioglobina (in sindromul de strivire musculara – in traumatisme), pigmenti alimentari, sau poate sa fie o pigmentare de cauza medicamentoasa (algocalmin, rifampicina, piramidon).
  • Urina galben-bruna, urina maronie poate fi datorata incarcarii cu pigmenti biliari (in diverse forme de ictere), sau consumului de medicamente cu acid picric.
  • Daca urina este neagra la emisie, este simptom de melanom, daca se inegreste dupa expunerea la lumina este simptom de alcaptonurie.
  • Urina verde-albastra nu este un motiv de ingrijorare, ea apare ca efect al dezinfectantului urinar albastru de metilen.
  • Urina laptoasa care contine limfa se datoreaza obstructiei cu ruperea limfaticelor renale si poate aparea in infectia cu filarii (filarioza).
  • Urina spumoasa evident este cauza unei proteinurii importante. Vezi ce este si ce cauzeaza proteinuria aici.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie