Simptome in Bolile de Rinichi

bolile de rinichiBolile de rinichi pot da aparitia de fenomene locale (cum este durerea de rinichi aparuta in zona lombara prin distensia capsulei renale a unui rinichi inflamat) sau fenomene generale datorita colapsului functional renal care afecteaza alte organe (spre exemplu nefiltrarea plasmatica duce la cresterea presiunii sangelui – hipertensiunea arteriala de cauza renala).

Printre cele mai frecvente simptome in bolile de rinichi se enumera:

 • Durerea ca simptom in bolile de rinichi poate avea mai multe localizari:

1. Lombara (dureri de rinichi) poate fi  doar ca jena in glomerulonefrite, TBC renal (bilaterala), pietre la rinichi cu sau fara blocaj si acumulare de urina in amonte (hidronefroza) sau durere intensa (continua in infarctul renal, pionefroza, colicativa –colica renala – brusca, intensa, care apare cel mai frecvent la migrarea unui calcul). Vezi mai multe despre colica renala aici.

2.  In portiunea inferioara a abdomenului (hipogastru) pot sa apara dureri prin distensia vezicii urinare (vizibila prin bombarea abdomenului) care apare in retentia acuta de urina – globul vezical. Senzatia de tensiune dispare o data cu eliminarea de urina.

Pot sa apara de asemenea tenesme vezicale (dureri scurte cu senzatie imperioasa de a urina) care pot aparea spre exemplu in cistite.

De asemenea in prostatite, adenom sau cancer de prostata pot sa apara dureri care iradiaza in sacru sau organele genitale sau in uretrite (exemplu gonococice) sau migrari de calculi urinari (pietre de la rinichi) apar senzatii de arsura in timpul mictiunii.

 • Tulburarile de urinare si aspect ale urinii sunt variate dar si specifice diferitelor boli. Pentru mai multe vezi Modificari urinare in bolile de rinichi si de vezica urinara.
 • Edemele renale apar ca si picioare umflate, maini umflate, pleoape si fata umflate care apar mai ales dimineata. Edemele renale sunt moi, pufoase, nedureroase, cu godeu persistent (lasa urme dupa digitopresiune).
 • Febra apare in infectii si inflamatii ca pielonefrita acuta (cand se insoteste de dureri de rinichi), prostatite (insotita de tulburari urinare), cancerul renal.
 • Hipertensiunea arteriala poate sa apara in boala rinichiului polichistic, stenoza de artera renala, ateromatoza arterei renale, pielonefrita cronica, insuficienta renala, sindromul nefrotic impur, sindromul nefritic, glomerulonefrite.
 • Prin suprasolicitarea inimii datorita incarcarii volemice pot sa apara insuficienta cardiaca, aritmii cardiace severe in dezechilibre ionice (in special de potasemie) care in mod normal sunt reglate de rinichi.
 • In stadii avansate de insuficienta renala cronica pot sa apara extravazate uremice si sa apara pericardita, pleurezii sau ascita.
 • Anemia apare de obicei in insuficiente renale cronice printr-o scadere de productie de eritropoietina de origine  renala care moduleaza eritropoieza (productia de hematii -celule rosii sangvine). Anemia se poate insoti de fatigabilitate.
 • Fatigabilitatea si scaderea ponderala pot sa apara in cancerul renal sau insuficienta renala cronica.
 • Cresterea compusilor azotati pe care rinichiul in mod normal ii elimina poate duce la iritatii gastrice cu greturi si varsaturi chiar hemoragii digestive sau afectare neurologica cu neuropatie mixta si/sau encefalopatie (apare fenomenul de flapping tremor dupa extensie, in revenire, mana are un tremur de bataie specific)
 • In general pielea este palida fie datorita infectiilor, fie datorita anemiei specifice insuficientei renale cronice. Poate sa apara coloratia cenusiu-murdara a pielii in IRC, cu uremide (formatiuni mculo-papuloase), cu prurit (mancarimi) si leziune de grataj, piele uscate cu descuamari, cu petesii, echimoze, sangerari (prin disfunctii vasculare si ale coagularii)
 • In IRC pot sa apara stomatita , limba prajita
 • De asemenea tot in insuficienta renala cronica (stadiul final al boli de rinichi cronice) pot sa apara atrofii musculare, dureri de oase si articulatii cu fracturi si deformari, depuneri anormale de calciu (ochi, plaman).

5 comentarii

 1. Analiza de sumar de urina si urocultura au iesit negativ, intre timp eu am incercat remedii naturiste si poate de aceea au iesit asa, febra mare nu am facut, insemna ca e ceva infectie,numai nu asa de grav banuiesc…asa-i?

 2. Poti sa ai nefrita fara febra? stiu ca trebuie sa febra mare, ma dor rinichi dupa o cistita si am jena in abdomenul inferior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie