Primele masuri de tratament care trebuie aplicate intr-o insuficienta cardiaca sunt cele legate de modificarea stilului de viata.
Regim insuficienta cardiaca:
Persoanelor cu obezitate le este recomandata scaderea in greutate cu 10-20% in 6-12 luni. De asemenea trebuie monitorizata greutatea, iar daca se constata o crestere in greutate mai mare de 2kg in 3 zile, bolnavul cu insuficienta cardiaca trebuie sa se prezinte la doctor. La fel trebuie evitata casexia (scaderea severa in greutate). In formele avansate de insuficcienta cardiaca se poate intalni anorexia (pierderea poftei de mancare). Instalarea starii de casexie reprezinta un factor de prognostic nefavorabil pentru insuficienta cardiaca
Sarea trebuie evitata si chiar exclusa din consum. Ea contribuie in mod direct la formarea edemelor. Este recomandat un aport de sare in alimentatie, mai mic de 3 grame pe zi (regim hiposodat). Se indica astfel nesararea mancarii gatite (nu se foloseste nici vegeta), consumul de alimente si paine fara sare si mare atentie la produsele cu sare mascata: crenvusti, mezeluri, conserve, produse congelate, preparate fast-food. Nu sunt recomandate substitutele de sare. Sarea de potasiu poate agrava retentia de de potasiu a pacientilor, iar potasiu seric crescut poate provoca aritmii.
In formele agravate de insuficienta cardiaca cu edeme masive , care nu apar doar la membrele inferioare, se recomanda un aport de fluide mai mic de 2 litri pe zi.
Alcoolul este interzis la pacientii care au cardiomiopatie dilatativa de etiologie etanolica ca si cauza de insuficienta cardiaca. Stoparea consumului de alcool poate regresa boala in acest caz. La persoanele care au ischemia miocardica ca si cauza cardiaca le este recomandat consumul de un pahar de vin rosu seara. Fumatul este strict interzis.
Repausul la pat este recomandat doar in episoadele de acutizare a insufucientei cardiace. Exercitiul fizic moderat in limita suportabilitatii amelioreaza statusul clini al pacientului si evolutia boli. Bolnavilor cu insuficienta cardiaca in stadiile 3 si 4 NYHA (cu limitatre importanta a activitatii fizice, simptome la eforturi in mici si/ sau in repaus) nu li se recomanda activitate sexuala. Pentru acestia exista un risc inalt ca actul sexual sa decompenseze boala.
Tuturor bolnavilor cu insuficienta cardiaca li se recomanda sa evite calatoriile la altitudine peste 1500 de metri si cu avionul. De asemenea le este indicat sa se fereasca de temperaturi extreme (frig) dar si sa evite zonele foarte calduroase si umede.
Tratamentul pentru insuficienta cardiaca este prescris de medicul cardiolog si trebuie urmat cu rigurozitate. Bolnavul trebuie sa fie informat de medicul curant in legatura cu efectele adverse ale medicamentelor si sa monitorizeze aparitia unor eventuale efecte adverse ale acestora. Medicatia pentru insuficienta cardiaca nu se intrerupe din proprie initiativa.
De asemenea trebuie utilizate cu prudenta si sub acordul medicului, sau chiar evitate clase de medicamente ca : antiinflamatoarele non-steroidiene (folosite de obicei de persoanele in varsat pentru dureri reumatice),blocantele de calciu, antiaritmicele de clasa 1, corticosteroizi sau antidepresive triciclice.
Buna ziua! Am o nepotica de 7 luni si are doar 4 kg. A fost diagnosticata cu Insuficienta cardiaca cls III Nyha, pe langa alte diagnostice secundare precum Tetralogie Fallot, Atrepsie, Dispepsie acuta, SDA 5-7% , Hepatita reactiva. A fost internata la spital doar 7 zile, iar medicul a cerut sa vina peste 6 luni pentru o interventie chirurgicala in functie de greutatea pe care o va lua in acest timp. Dar in aceste luni fetita poate deceda, se simte foarte rau, are stari de voma , diaree, probabil si dureri la nivelul abdomenului. Nu se alimenteaza decat cu lapte deoarece vomita . Ce se poate face pana la momentul operatiei? Eu cred ca este un caz special insa medicii au spus ca doar atunci poate interveni . Insa fetita slabeste din ce in ce mai mult daca nu se alimenteaza si va duce la moarte . este o fetita frumoasa si am dori sa aflam si parerea dumneavoastra. Va multumesc anticipat
Cititi si articolul: https://www.bendo.ro/tetralogia-fallot-generalitati-diagnostic-tratament/
Din pacate, tratamentul este doar chirurgical. Pana la tratamentul chirurgical trebuie stabilizata, ajutata sa ajunga la o greutate care sa permita interventia. Mergeti la un medic pediatru cardiolog, el va poate spune mai multe, despre crizele de anoxie, despre cum sa o alimentati si despre operatie.
V-as ajuta mai mult, dar nu se poate pe internet!