Este important de stiut ce alimente sunt contraindicate in regimul pentru bolile de ficat. Cele mai frecvente boli de ficat care necesita un regim alimentar special sunt: hepatitele cronice, litiaza biliara si dischineziile biliare.
Un astfel de regim include ca principale restrictii grasimile si alcoolul. In plus se impune evitarea prajelilor si grasimilor animale sub forma de carne grasa, mezeluri sau conserve, evitare consumului de lapte gras si oua in exces. Este bine sa excludeti dintr-un regim pentru boli de ficat si alimentele care contini aditivi aleminetari, e-uri, conservanti sau indulcitori. Bauturile alcoolice sunt strict interzise ca si consumul de medicamente si antibiotice in exces neprescrise de medic. Este bine sa reduceti din alimentatie si alimentele sarate.
Iata ce este recomandat sa nu mananci daca suferi de boala de ficat:
- Evitati sa adauci condimente la mancaruri , deoraece acesate irita ficatul si vezica biliara. Evitati deci otetul, mustarul, boiaua, hreanul sau piperul.
- Reducerea grasimilor din alimentatie impune renuntarea la carnea grasa de porc dar si de vanat, gasca sau rata. Carnea de rata contine cea mai mare cantitatede colesterol. La acestea se adauga renuntarea la oua, sub orice forma, prajite, omleta sau maioneza.
- O cantitate mare de grasimi se gaseste si in nuci, migdale si alune. Este recomandat sa evitati si consumul acestora.
- Smantana, cascavalul, laptele nedegresat si branzeturile nefermentate pot sa produca gaze la stomac si balonari.
- De balonari si gaze pot sa fie responsabile si consumul de fasole, mazare, varza, ceapa, usturoi, vinete sau ardei iute.
- Este uitl sa renuntati pe cat se poate la alimentele bogate in e-uri, aditivi, conservanti, indulcitori si produsi de afanare, dar si alimentele sarate.
- Produse care pot sa faca rau la ficat sunt si dulciurile si prajiturile cu creme grase datorita mixturii cremei din oua, frisca, cacao. Atentie si la foietaje si mai ales la baclava.
- Incercati sa mancati cat mai multe salate din verdeturi si legume usoare cu ulei de masline, pentru usurarea digestie si metabolizarii facute de ficat.
- Bauturile alocoolice dar si sucurile carbogazoase sunt interzise intr-un regim pentru boli de ficat.