Chist hidatic – simptome, analize, tratament. Chistul hidatic este o tumoră chistică, care apare la nivel hepatic (se poate localiza și la nivel pulmonar, renal, la nivelul splinei, creierului, os, mușchi, ochi dar cu o frecveță mult mai redusă) în urma infestării cu parazitul denumit Taenia echinoccocus.
Această afecțiune apare cu o frecvență aproximativ egală la ambele sexe, și interesează toate vârstele. Profesiunile cel mai frecvent atinse sunt ciobanii, măcelarii, agricultorii.
Aceste grupuri de persoane au un risc crescutde infecție cu acest parazit deoarece sursa de paraziți este reprezentată de unele carnivore(câine, pisică) în al căror intestin trăiește viermele în stare adultă; ouăle sunt eliminate în materiile fecale datorită deficitului de igienă ( mâini nespălate, legume nespălate) acestea sunt ingerate de către ierbivore și om care sunt gazde intermediare pentru dezvoltarea parazitului; în intestinul acestora ( ierbivore și om)este eliberat embrionul hexacanat, de la acest nivel fiind vehiculat prin sânge la nivelul viscerelor unde se va dezvolta forma larvară chistică.
După cum am mai precizat, majoritatea embrionilor hexacanați sunt reținuți în circulația capilară hepatică, nivel la care se fixează și dau naștere chistului hidatic. Cel mai frecvent este afectat lobul drept hepatic.
Simptome chist hidatic la ficat
Tabloul clinic este polimorf. Faza pretumorală se caracterizează prin sindromul “micilor” semne care cuprinde : inapetență (diminuarea apetitului), anorexie (pierderea apetitului) față de grăsimi, grețuri, vărsături, diaree, epistaxis (sângerare nazală), dureri sau senzație de greutate în etajul abdominal superior în partea dreaptă (zona unde este localizat ficatul) cu iradiere în spate sau în umăr, crize de urticarie.
În faza tumorală simtomatolgia depinde de localizarea chistului.
Astfel chistele cu evoluție superioară dau o simptomatologie pleuro- pulmonară( tuse seacă, ușoară dispnee= dificultate în respirație, punct dureros ce iradiază spre umărul drept sau chiar junghi). Tot în evoluția acestor chiste se poate observa o oarecare lărgire a bazei toracelui.
Chistele cu evoluție anterioară se caracterizează din punct de vedere clinic printr-o ușoară senzație de greutate sau tensiune în etajul abdominal superior partea dreaptă, cu iradiere spre umăr sau chiar dureri colicative( intense). Uneori se poate observa bombarea acestei zone iar palpator se poate constata fie o hepatomegalie( mărire de volum a ficatului) globală și regulată, fie o hepatomegalie deformată.
Chistele cu evoluție inferioară, prin compresiune pe organele învecinate, pot da o serie de fenomene de stenoză( prin compresiune pe stomac și duoden), icter( prin compresiunea căilor biliare), ascită( compresiune pe vena portă), edem al membrelor inferioare( compresiune pe vena cavă).
Chistele cu evoluție centrală dau o hepatomegalie regulată, fără alte semne clinice, evoluând lent.
Analize chist hidatic
Pentru diagnosticul acestei afecțiuni sunt necesare următoarele investigații:
IDR (intradermoreacția ) Casoni, dozarea anticorpilor anti echinococici, examenul radiologic (mărirea de volum a ficatului, modificări ale suprafeței hepatice, aspectul diafragmului), splenoportografia (delimitează imaginea chistului), ecografia, scintigrafia, hemoleucograma (eozinofilie = creșterea numărului eozinofileor).
Evolutie si complicatii chist hidatic
În ceea ce privește evoluția chistului hidatic hepatic, acesta crește progresiv în volum. În evoluția acestei afecțiuni pot surveni complicații grave ca:
– compresiunea venelor și canalelor hepatice;
– compresiunea organelor vecine;
– infecția chistului;
– ruptura chistului în organele sau cavitățile vecine este un accident grav și se soldează cu șoc anafilactic.
Tratament chist hidatic
Tratamentul chistului hidatic poate fi medicamentos (Albendazol) în chistele tinere sau în cazul eșecului acestuia se impune tratamentul chirurgical.
Am fost operata de opt ori de echinococ ultima interv.chirurgicala2006.Intrebarea mea ce analize trebue sa dau ,ca am iarasi aceleasi slabiciuni ca prima oara la depistare
Buna ziua,
Ar trebui sa efectuati Anticorpi IgG pentru Echinococcus.
De exemplu la Synevo
AM FOST DEPISTAT CU CHIST IDAT DE 12 CM PARTREA SUPERIOARA,OPERAT AM URMAT TRATAMENT CU ALBENDAZOL 28 ZILE INAINTE SI 28 ZILE DUPA OPERATIE. AM REPETAT ANALIZA ANTI ECHINOCOCUS DUPA O LUNA DE LA OPERATIE CU REZULTAT 0.9 FATA DE 2.4 INAINTE DE OPERATIE . (NEGATIV=0.8 SUSPECT 0.9 SI POZITIV 1.1) INTREBAREA MEA ESTE DACA SI CAND AR TREBUI SA REPET ANALIZA SAU DACA IMI PUTETI SUGERA SI ALTCEVA PENTRU A MA CONVINGE CA AM SCAPAT DE ACEST PARAZIT. VA MULTUMESC!
ce pot sa iau pentru chiste hepatice sunt de 17 mm ma simpt tot timpu ambalonata cand stau pe scaun ma deranjeaza
Sfatul meu e sa mergeti sa va consulte un medic specialist gastroenterolog.