Ficat marit – cauze si boli de ficat

La simpla palpare sau inspectie se poate descoperi un ficat marit. Un ficat marit, apare de obicei intr-o suferinta hepatica (boli de ficat), care suprasolicita ficatul si care ca principal metabolizator al organismului se mareste prin hiperfunctie si inmagazinare de metaboliti.

Palparea corecta a ficatului se face de medicul specialist, dar un ficat marit poate fi usor intuit de bolnav.

Termenul de hepatomegalie defineste un ficat marit. Aceasta se depisteaza in general subcostal drept, dar poate ocupa intreg etajul abdominal superior. In general, ficatul nu depaseste cu mai mult de 2-3 cm ultima coasta dreapta (exceptie fac copii mici).

Cauze de ficat marit si simptome specifice unor boli de ficat:

–          Ciroza hepatica ficatul este neregulat, dur, nedureros cu marginea inferioara ascutita.

–          Hepatita: in hepatita acuta suprafata palpabila este neteda (regulata), ficatul este elastic, dar cu dureri de ficat. In hepatita cronica ficatul este mai ferm si durerea moderata.

–          In abcesul hepatic sau chistul hidatic apare un ficat marit, neregulat, nedureros, cu consistent renitenta (de perna cu apa).

–          In tumorile hepatice benigne sau cancer de ficat se palpeaza o margine inferioara nodulara, un ficat marit cu consistenta foarte dura, suprafata neregulata, dureri de ficat la palpare.

In tezaurismozele hepatice (steatoza hepatica, amiloidoza, glicogenoza) apare un ficat mare, ferm, nedureros cu marginea rotunjita. Steatoza hepatica (ficat gras) reprezinta o infiltrare a ficatului cu grasimi care se poate datora consumului de alcool care incetineste si favorizeaza depunerea acetora (steatohepatita alcoolica) sau unei dislipidemii severe (steatohepatita non-alcoolica). Acestea sunt principalele doua cauze de ficat gras.

–          In insuficienta cardiaca dreapta apare un ficat marit prin staza vasculara retrograda (neintoarcerea sangelui la o inima dreapta incompetenta duce la stagnarea sa inapoi pe vena cava inferioara si mai in jos in ficat). Hepatomegalia de staza vasculara duce la aparitia unui ficat marit cu margine inferioara rotunjita, dureri de ficat, suprafata neteda, consistenta elastica. Simptome ficat marit: La apasarea pe ficat se observa turgescenta (umflarea) venelor jugulare.

–          In obstructia biliara (spre exemplu litiaza coledociana) sau chiar in cancerul de cap de pancreas apare un ficat mare, cu margine inferioara rotunjita, neted, ferm , dureri de ficat la palpare asociat ca simptom de cu icter colestatic.

–          Hepatomegalia (ficat marit) poate sa apara si in asociere cu splina marita ca si simptom in bolile hematologice ca limfoamele si leucemiile.


10 comentarii

  1. In urma tratămentului de trichineloza primiita din gustarea unor produse de porc , ficatul imi este marit este cauzat de medicamentatie? Ce trebuie sa fac pentru a reveni la normal
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie