Steatoza hepatica denumita popular ca si ‘ficatul gras’ reprezinta un aspect patologic al ficatului, al carui celule specifice (hepatocite) se incarca cu lipide (grasimi). Este un ficat a carui boala e reversibila, ‘nu este inca foarte bolnav, dar striga dupa ajutor’.
Cauze:
1. Consumul de alcool genereaza boala hepatica alcoolica.
Doua treimi din consumatorii cronici de alcool au cosecinte hepatice ca si ficat gras, hepatita alcoolica, dar toti consumatorii cronici de alcool pot sa faca frecvent si boli precum pancreatita cronica sau cardiomiopatie dilatativa care genereaza o insuficienta cardiaca cu prognostic sumbru.
Se considera toxica o doza de alcool absolut pe zi de 60-80ml pentru barbat si 40-50ml/zi pentru femeie. Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii, iar modelele comportamentale referitoare la consumul de alcool se pare ca se mostenesc. Coinfectia cu virus B sau C, alimentatia dezechilibrata, malnutritia proteica accentueaza severitatea bolii.
Steatoza hepatica este suferinta cea mai usuoara a ficatului datorata consumului de alcool. Daca se stopeaza consumul, ficatul se reface. O forma mai severa este apoi dezvoltarea hepatitei, iar ultima si cea mai severa etapa este ciroza. La ciroza se poate ajunge fara a trece prin etapele de steatoza sau hepatita. Pentru dezvolarea acestei boli se considera necesara consumarea a 160g alcool/zi timp de 15 ani la barbati, si 60de grame de alcool pe zi la femei timp de 10 ani.
Simptome: Hepatomegalie (cresterea in volum a ficatului) dureroasa-jena dureroasa, eritem palmar, atrofie testiculara,ginecomastie, scadere ponderala, varsaturi, icter, fatigabilitate, anemie, ginecomastie (cresterea sanilor la barbati). In stadiul final de ciroza apare ascita (acumulare de lichid in abdomen cu ‘balonizarea’ acestuia), edeme, tabloul clinic se inrautateste dramatic. Ciroza apare de 7 ori mai frecvent la marii bautori, decat la nebautori.
Tratamentul ideal pentru steatoza hepatica: renuntarea definitiva la alcool.
2. Steatohepatita non-alcoolica se poate datora mai multor factori ca: diabetul zaharat (tip 2 cel mai adesea), trigliceride crescute, obezitatea, expunerea acupationala la solventi, folosirea unor medicamente ca amiodarona, diltiazemul, tamoxifenul.
Tratamentul vizeaza in primul rand intr-un stil de viata sanatos, slabirea in greutate, dieta cu evitarea grasimilor, exercitii fizice. Ca si medicamente se recomanda: metforminul, vitamina E, Ursofalkul.
[…] LDL colesterol mare, HDL colesterol mic) poate prezenta un ficat supraincarcat de grasimi (steatoza hepatica non-alcoolica) sau cu complicatii mai grave poate prezenta placi de aterom pe interiorul […]
buna ziua! doresc sa stiu , daca rezultatul unei analize de transaminaze are valoarea de
98 , iar minima este de 57 , trebuie sa ma ingrijorez? si daca , da , ce tratament trebuie sa urmez . multumesc
Repetati analizele peste o saptamana. Daca sunt tot peste limita superioara atunci vor fi necesare si alte investigatii.
BUN GASIT ,
SUNT INTERESAT PT SFATUIREA UNUI REZULTAT A UNUI ECGRAF PT FICAT (ASPECT DE FICAT GRAS) LA CE DUCE SI CUM POT SCAPA DE ACEST LUCRU
MENTIONEZ- FARA LICHID ABDOMINAL
GREUTATEA MEA 100 KG
MULTUMESC CU STIMA SCOICA AUREL
consumati alcool? cat?
[…] – In tezaurismozele hepatice (steatoza hepatica, amiloidoza, glicogenoza) apare un ficat mare, ferm, nedureros cu marginea rotunjita. Steatoza hepatica (ficat gras) reprezinta o infiltrare a ficatului cu grasimi care se poate datora consumului de alcool care incetineste si favorizeaza depunerea acetora (steatohepatita alcoolica) sau unei dislipidemii severe (steatohepatita non-alcoolica). Acestea sunt principalele doua cauze de ficat gras. […]
Am facut analize la sange pentru a vedea daca am hepatita B sau C. Rezultatele sunt HBsAg negativ ; Anticorpi ANTI HBs > 1000.oomUI/ml si anticorpi ANTI HCV negativi. As dori sa stiu ce inseamna ? Am hepatita B?
Cu ce ocazie ati facut aceste analize. Din rezultate, nu aveti hepatita B. Dar, va sfatuiesc sa aratati analizele medicului de familie.