Hepatita B – simptome, tratament

Simptome si tratament hepatita B. In hepatita cu virus B nu avem simptome evidente. De cele mai multe ori descoperirea bolii este intamplatoare. Transaminazele crescute atrag atentie de obicei in timpul efectuarii unor investigatii de rutina. Pe langa transaminazele crescute, se mai poate depista prin observarea clinica la examenul obiectiv a unui ficat marit sau a unei spline marite.

Simptome care pot aparea (dar majoritatea nu prezinta simptome): astenie, adinamie, scaderea capacitatii de munca.

In cazul unei hepatite mai avansate pot sa apare semne ale icterului.

Tratament hepatita cronica cu virus B:

Regimul unui pacient cu hepatita B este unul apropiat de regimul unui om sanatos. Alimentatia trebuie sa aduca organismului o cantitate suficienta de proteine, de legume si fructe.

Deasemenea, se pot face activitati fizice usoare, deoarece un repaus complet la pat nu a adus beneficii in trecut.

Daca hepatita este una usoara sau moderata, pacientul poate sa-si continue activitatea de zi cu zi daca aceasta nu presupune efoturi fizice crescute.

Bolnavul trebuie sa evite sub orice forma consumul de alcool. Alcoolul are un efect hepatotoxic care poate si sinergic cu efectul virusului B.

Inainte de a lua un medicament cereti sfatul medicului, deoarece multe dintre ele au un efect hepatotoxic.

Medicamente hepatotrope: nu au efect pe evolutia bolii si nici asupra virusului. Exemple: Essentiale forte, LIV 52, Lagosa, Endonal.

Vaccinarea: toti membrii familiei pacientului cu hepatita B trebuie vaccinati. Vaccinarea trebuie efectuata si celor care au un risc de infectie crescut: cadrele medicale, stomatologii, cei care fac dializa cronica.

Medicamente antivirale: interferon si analogi nucleozidici. Aceste medicatii au indicatie in cazurile in care virusul se multiplica (viremia – valoarea virusului la nivelui sangelui intre 10 000 si 100 000 de copii virale pe mililitru) sau transaminazele sunt crescute. Aceste forme sunt formele cu risc infectant.

Daca valoarea transaminazelor este scazuta infectia nu va raspunde bine la medicatie sau va raspunde, dar slab. De aceea, daca transaminazele sunt scazute se incepe cu medicatia antivirala doar daca leziunile ficatului sunt importante.

Scopul tratamentului este stoparea multiplicarii virusului sau chiar eliminarea lui. De asemenea, se urmareste scaderea inflamatiei de la nivel hepatic.

Scopul pe termen lung: preventie recaderi, oprirea din evolutie spre ciroza si cancer de ficat.

Pentru a incepe un tratament antiviral pacientii trebuie sa prezinte urmatorii parametrii:

a) virali – AgHBs+ , AgHBe+/antiHBe (-), ADN VHB+ în ser;

b) biologici – ASAT şi ALAT (transaminaze) crescute de peste două ori faţă de valoarea normală, de peste 6 luni;

c) histologici – scorul de activitate Knodell peste 6.

Cel mai utilizat interferon este interferonul alfa recombinat: Intron A, Roferon A. Interferonul are o actiune antivirala si imunomodulatorie. Se injecteaza subcutanat.

Interferonul este contraindicat cand: virusul nu se multiplica, transaminazele sunt normale, leucocite si trombocite scazute, cand bolnavul prezinta tulburari psihice, in caz de ciroza decompensata.

Terapii de viitor: tenofovir, emtricitabina.


4 comentarii

  1. nora mea are hepatita b si a nascut o fetita la 7 luni poate avea si copila? o tine in incubator si nu ia in greutate cum o poate trata? si ce este VIREMIA ? asi dori un nr de telefon sa vorbesc cu un doctor. Multumesc.

    • Da, poate avea si fetita. Viremia inseamna cat virus este in sange (spus asa grosier). Vorbiti cu medicul neonatolog care se ocupa de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie