Hepatita cu virus C – moduri de transmitere

De la descoperirea virusului B in 1990, hepatita cu virus C a devenit o importanta problema de sanatate. Inainte ca virusul C sa fie descoperit aceasta hepatita purta denumirea de hepatita non-A, non-B.

Problema este cu adevarat importanta pentru ca se descopera actual cazuri de hepatita C cronica cauzate de transfuzii facute anterior de cunoasterea acestui factor viral.

In cazul unei hepatite acute cu virusul C pana la 80% dintre cei infectati vor dezvolta o hepatita cronica si pana la 30% vor evolua spre ciroza hepatica.

Pe plan international sunt 170 de milioane de oameni care sunt infectati cu virusul C, prevalenta fiind de 3%. In Romania prevalenta este de 3,5%.

Transmitere Virus Hepatitic C.

Izvorul de infectie cu virus C in reprezinta persoanele infectate (nu conteaza daca au simptome sau nu).

1. Transmiterea parenterala. Aceasta apare cand se fac transfuzii de sange care nu au fost verificate de existenta virusului C sau prin injectarea de droguri. Dupa verificarea sangelui folosit pentru transfuzii riscul de infectie a scazut dramatic.

Cei care isi injecteaza droguri intravenos se infecteaza pana la 80%, la fel si cei care sufera de hemofilie.

Alte cai parenterale: transplant de organ, dializa, infectiile in spital cauzate de intstrumente nesterile), expunerea (in cazul cadrelor medicale).

2. Transmiterea non-parenterala. Caile infectie non-parenterale: sexuala si transmiterea verticala (de la mama la nou-nascut). In cazul contactului sexual frecventa este redusa, dar creste daca exista anterior o infectie cu HIV.

In cazul unei viremii foarte crescute intra in discutie si transmiterea intrafamiliala.

De regula, in aproape jumatate din cazuri, nu se afla cauza infectiei.

Atentie: nu exiata vaccin pentru hepatita cu virus C.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie