Gonoreea – simptome si moduri de transmitere

Gonoreea este infectia produsa de o bacterie numita Neisseria Gonorrhea. Bacteria afecteaza initial uretra barbatilor si cervixul femeilor. Vestea buna este ca poate fi tratata si prevenita.

Simptome gonoree: variaza in functie de aria genitala infectata si uneori simptomele sunt inexistente.

 • Infectia uretrei (la barbat si femeie). Daca bacteria a infectat uretra, barbatul sau femeia pot avea senzatia de arsura in timpul urinarii. Arsura poate fi moderata sau extrem de dureroasa si este complicata de faptul ca persoana infectata simte nevoia de a urina mult mai des. De asemenea, o scurgere lichidiana de la nivelul uretrei poate fi observata. Secretia poate fi limpede sau asemanatoare laptelui, iar culoarea variaza de la alba la galbena-verde.
 • Infectia cervixului la femeie. In cele mai multe cazuri nu apar simptome, dar multe femei vor face complicatii inainte de a fi constiente de infectia actuala. Cele care prezinta simptome descriu o secretie vaginala crescuta si iritatia vulvei.
 • Infectia cavitatii bucale si a anusului (femei si barbati) nu produce simptome observabile. In cateva cazuri de infectie orala, cel infectat poate prezenta dureri de gat. Unele infectii anale pot cauza discomfort sau mancarimi (prurit) precum si o scurgere de puroi sau sange de la nivelul anusului.

Gonoreea netratata la barbat se raspandeste in continuarea uretrei. Astfel, va ajunge la nivelul prostatei, veziculelor seminale, la glandele lui Cowper si la nivelul epididimului. Tipic, se va forma un abces cu simptome precum: durere, febra si frisoane. Abcesul, eventual, poate drena si elibera puroiul in anus sau in uretra. Daca epididimul este afectat de infectie, barbatii pot suferi ulterior de infertilitate.

Gonoreea netratata la femei duce la infectia glandelor lui Bartholin. Daca ductul vaginal se blocheaza, partea inferioara a vulvei va deveni rosie pe partea infectata. Daca aceasta infectie de la nivelul glandelor lui Bartholin se raspandeste spre uter, este foarte probabila aparitia bolii inflamatorii a pelvisului(PID).

Transmisia. Gonoreea este o infectia usor contractibila. Orice forma de penetrare sexuala (orala, anala, vaginala) poate transmite gonoreea. Se poate transmite prin intermediul hainelor si prosoapelor. Daca un prosop este folosit de o persoana infectata si imediat dupa aceea este folosit de catre o alta persoana, infectia se va transmite.

Infectia anala la femei poate aparea nu numai in penetrarea anala ci si in timpului celei vaginale. Uneori, secretii infectate din vagin ajung in jurul anusului, cauzand infectia. Folosirea prezervativelor din latex pot ajuta la prevenirea transmisiei bolii.

Tratamentul: antibioticele obisnuite au efect impotriva gonoreei. Penicilina si tetraciclina sunt cele mai des utilizate. Din pacate, unele bacterii au dezvoltat rezistenta la aceste medicamente si astfel, trebuie folosite alte antibiotice, cum ar fi: Cefixime si Ciprofloxacin. Tot timpul consultati medicul pentru a hotara care este cel mai bun tratament pentru dvs.


9 comentarii

 1. Buna ziua,
  Am si eu o rugaminte dacase poate sa mi zice ti si mie va rog ce inseamna urmatoarele simptome: senzatie de mancarime in uretra imediat dupa gland, usturime la urinare, secretie uretra mai ales dimineata(in urma acestor simptome am facut un test de laborator la o clinica privata din secretia respectiva si a reesit ca am gonoree)…ok am inteles asta, urmez deja un tratament recomandat de medic….dar, ceea ce ma macina pe mn e faptul ca mai jos de gland, in uretra simt niste formatiuni in interior…nu stiu daca le aveam si pnacum dar imi este teama sa nu fie hpv acolo in interiorul uretrei.Va rog un raspuns cat mai urgent cu parerea dumneavAm si eu o rugaminte dacase poate sa mi zice ti si mie va rog ce inseamna urmatoarele simptome: senzatie de mancarime in uretra imediat dupa gland, usturime la urinare, secretie uretra mai ales dimineata(in urma acestor simptome am facut un test de laborator la o clinica privata din secretia respectiva si a reesit ca am gonoree)…ok am inteles asta, urmez deja un tratament recomandat de medic….dar, ceea ce ma macina pe mn e faptul ca mai jos de gland, in uretra simt niste formatiuni in interior…nu stiu daca le aveam si pnacum dar imi este teama sa nu fie hpv acolo in interiorul uretrei.Va rog un raspuns cat mai urgent cu parerea dumneavAm si eu o rugaminte dacase poate sa mi zice ti si mie va rog ce inseamna urmatoarele simptome: senzatie de mancarime in uretra imediat dupa gland, usturime la urinare, secretie uretra mai ales dimineata(in urma acestor simptome am facut un test de laborator la o clinica privata din secretia respectiva si a reesit ca am gonoree)…ok am inteles asta, urmez deja un tratament recomandat de medic….dar, ceea ce ma macina pe mn e faptul ca mai jos de gland, in uretra simt niste formatiuni in interior…nu stiu daca le aveam si pnacum dar imi este teama sa nu fie hpv acolo in interiorul uretrei.Va rog un raspuns cat mai urgent cu parerea dumneavAm si eu o rugaminte dacase poate sa mi zice ti si mie va rog ce inseamna urmatoarele simptome: senzatie de mancarime in uretra imediat dupa gland, usturime la urinare, secretie uretra mai ales dimineata(in urma acestor simptome am facut un test de laborator la o clinica privata din secretia respectiva si a reesit ca am gonoree)…ok am inteles asta, urmez deja un tratament recomandat de medic….dar, ceea ce ma macina pe mn e faptul ca mai jos de gland, in uretra simt niste formatiuni in interior…nu stiu daca le aveam si pnacum dar imi este teama sa nu fie hpv acolo in interiorul uretrei.Va rog un raspuns cat mai urgent cu parerea dumneav.

 2. Buna, iata asa o intrebare, am raport sexual cu o singura partenera, partenera la fel doar cu mine, recent am depistat gonoree la mine, am avut raport neprotejat cu partenera mea, de unde putem sa ma infectez, ea nu are asemeana simptome, si afirma ca nu a avut raport cu altcineva.

 3. am si eu o intrebare..
  daca am facut sex doar o singura data cu prietena mea fara sa ejaculez si in prealabil normal ca am facut si un dus este posibil ca ea sa fi contactat gonoree??sau sunt sanse mai mici ori la fel de ridicate ca si cum as fii ejaculat ??

  multumesc.

  • precum scrie si in articol: se transmite prin orice fel de contact sexual, chiar si prin intermediul unui prosop contaminat. Atentie: gonoreea se trateaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie