Psoriazisul si Bolile Cardiovasculare – Conexiunea Ascunsa

Exacerbarile psoriazisului sunt uneori greu de tinut sub control, insa cateva modificari ale stilului de viata va pot proteja impotriva posibilelor complicatii cardiovasculare ale acestei boli. Majoritatea pacientilor stiu ca psoriazisul este o boala ce afecteaza pielea, insa impactul acestei afectiuni este resimtit de intregul organism.

Aceasta boala cu componenta autoimuna , ataca celulele normale determinand aparitia inflamatiei si leziunilor cutanate de tip placi eritematoase acoperite de scuame. Psoriazisul insa poate pune probleme serioase si la nivel cardiovascular. Un studiu publicat in 2013 in Jurnalul International de Cardiologie demonstreaza legatura clara intre aceasta boala destul de comuna de piele si riscul crescut de boli cadiovasculare.

Inflamatia de lunga durata sau cronica este de mult timp asociata cu un risc crescut de infact miocardic si accidente vasculare cerebrale. Acest lucru se datoreaza in mare masura afectarii vaselor cu formarea de trombi ori placi (diferite de cele din psoriazis – dar totusi cu elemente comune) in interorul vaselor ce se intorc la inima pentru a hrani muschiul cardiac.

In cazul in care suferiti de psoriazis este foarte important sa tineti cont de posibilitatea crescuta de complicatii cardiovasculare si sa va adresati  atat unui dermatolog cat si unui specialist in cardiologie. Pe langa tratamentul clasic care va este recomandat de medicul specialist, cateva schimbari ale stilului de viata sunt de asemenea recomandate:

Fiti proactiv

Psoriazisul este din pacate o boala imprevizibila. Este foarte dificil in unele cazuri sa determini ce anume iti va provoca o exacerbare sau daca aceasta va fi usoara sau severa. In multe cazuri nu veti putea controla aceste aspecte, dar anumite schimari ale stilului de viata precum adoptarea unei diete sanatoase si unei activitati fizice regulate pot determina ca aceste exacerbari sa fie mai rare si de o severitate mai redusa.

Daca suferiti de psoriazis este de asemenea bine de retinut ca nu este destul sa va tratati leziunile cutanate si simptomele acestei boli. Schimarea stilului de viata este probabil cel mai important pas pentru a scadea riscul de afectare a sistemului cardiovascular.

O dieta sanatoasa

Conform studiilor, sunt foarte putine dovezi ca o anumita dieta poate preveni aparitia sau exacerbarea psoriazisului. Un studiu publicat inca din 2008 insa, stabileste o legatura clara intre obezitate, indicele de masa corporala si riscul crescut de aparitie a psoriazisului si bolilor de inima. Autorii studiului sustin ca pana la acea data existau foarte multe pareri contradictorii in lumea medicala legate de posibilitatea crescuta de aparitie a psoriazisului in pacientii cu indice de masa corporala peste valorile normale.

Societatea Americana de Cardiologie recomanda o dieta ce include o varietate de alimente slabe in grasimi, surse de proteine din peste, carnuri slabe, produse lactate sarace in grasimi cat si fibre din fructe si legume.

Activitate fizica

In cazul in care suferiti de psoriazis, este un motiv in plus sa deveniti mai activi. Sedentarismul poate determina cresterea indicelui de masa corporala, nivele mari de mediatori pro-inflamatori in organism, ce vor determina cu siguranta o evolutie mai putin favorabila a acestei afectiuni.

Cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata in fiecare zi, cel putin 5 zile pe sapatama cuplata cu antremente de forta ocazionale (ridicare de greutati).

  • Alegeti o activitate care va face placere pentru a nu va pierde interesul rapid. Daca activitatea respectiva nu va mai incanta treceti la urmatoarea.
  • Daca nu reusiti sa va miscati 30 de minute, faceti o pauza. Nu este nimic gresit in a diviza aceast timp in 2-3 reprize.
  • Cand urmariti emisiunea dumneavoastra prefereata, puteti incerca sa efectuati intideri, fandari ori va puteti plimba prin casa in timpul reclamelor.
  • Mergeti pe jos cat mai mult cu putinta. Nu alegeti cel mai apropiat loc de parcare, acei pasi suplimentari va pot ajuta sa va atingeti obiectivul zilnic.
  • Optati pentru scari si nu pentru lift.

Ramaneti in legatura cu cardiologul si dermatologul dumneavoastra.

Dupa cum probabil ati intuit psoriazisul este o boala ce necesita o abordare multidisciplinara. Medicul dumneavoastra dermatolog cat si cel cardiolog va pot indruma catre un plan de tratament corect fie ca este vorba de leziuni cutanate ori risc crescut de afectare cardiaca. Desi aceasta boala nu se vindeca, exista numeroase tratamente care urmate cu strictete va pot oferi o speranta de viata normala.  Numeroase terapii noi precum inhibitorii TNF-alfa pot determina in mare masura disparitia leziunilor cutanate si conform unor studii noi chiar scadea riscul aparitiei infarctului miocardic.

Este de asemenea foarte important sa va anuntati medicul curant in cazul modificarilor leziunilor cutanate, ori aparitia durerilor articulare semne ca boala dumneavoastra este activa si progreseaza.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie