Splina si bolile sale – simptome si tratament

Splina este un organ mai pretios decat se crede in mod normal. Splina cantareste 200 gr, ce si localizare este situata in hipocondru stang (subcostal), este in mod normal nepalpabila si nedureroasa.

In organism splina are urmatoarele functii:

  • regleaza circulatia sangvina in abdomen, drenand-o in vena porta.
  • este un rezervor sangvin, sange mobilizat in situatii de nevoi crescute.
  • in timpul vietii intrauterine splina produce toate elementele sangelui, la sfarsitul perioadei fetale si dupa nastere splina produce doar un anumit tip de leucocite cu rol esential in apararea organismului. De aici cea mai importanta functie a splinei in apararea infectioasa a organismului.
  • splina reprezinta un cimitir al elementelor figurate ale sangelui, unde sunt distruse la sfarsitul vietii lor.

Boli ale splinei si simptome splina (dominate de obicei de o splina marita):

  1. Leziuni traumatice ale splinei – Fiind un organ foarte friabil se poate ca in urma traumatismelor ca splina sa doara. Dureri la splina se pot insoti de dureri in umarul stang (iradiere), si alte simptome ca ameteli sau chiar lesin. Cauza a acestor simptome ale splinei poate sa fie o hemoragie spenica (rapida, asu lenta pe parcursul mai multor zile) insotita de puls crescut (peste 100 de batai pe minut), si tensiune scazuta.
  2. Hipertensiunea portala Boli hepatice ca si hepatite avansate sau ciroze duc la un braj pe circulatia venei porte care se insotesc de o stagnare a sangelui inclusiv in vena splenica care se dreneaza in aceasata. Supraincarcarea sangvina determina o splina marita(splina mare – splenomegalie) si cu dureri. Splina mare are ca si tratament in acest caz splenectomia – inlaturarea splinei.
  3. Chistul hidatic splenic – Poate sa determina o splina mare de volum prin aparitia chistelor splenice cu parazitul Tenia Echinococus care se ia de la caine care il elimina prin fecale si il poate avea si pe blana. Boala poate sa evolueaza ani sau zeci de ani de zile, sa fie grava si de multe ori tratamentul consta in inlaturarea splinei – spelnectomie.
  4. Boli ale sangelui:

Anemile hemolitice suprasolicita functia de distrugere a splinei, pot sa fie autoimune (castigate) sau congenitale (familiale);

Leucemiile se caracterizeaza prin cresterea globulelor albe  sangvine de la un numar de 7-9 mii la zeci sau sute de mii, leucocite imature canceroase.In acest cazapare o splina mare, giganta chiar putand ajungand al o greutate de kilograme cu durei mari si jena persistenta.

Limfoamele pot sa apara in multiple parti ale organismelor unde se sintetizeza leucocite. Limfomul splenic este in general limfom hodgkin, care se insoteste si el de o splina mare, umflata.

Alte simptome in bolile de splina au ca si cauza trombocitopenia (scaderea celulelor cu rol in coagularea sangelui sub valoarea normala de 150.000-350.ooo chia pana la 10-100.000). Acestea pot sa varieze de la sangerari gingivale, petesii (vanatai) care apar spontan si usor pe piele, la menstruatii prelungite si abundente la sexul feminin, pana la hemoragii, chiar si cerebrale.


5 comentarii

  1. Splina cu dimensiuni normale,prezinta o structura modulara,spontan izodensa,iodofila,de3,5/2,7cm cu conturi imprecise,dispusa la polul inf. al splinei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie