Timpan Perforat – cauze, evolutie, complicatii

timpan perforatPerforatia de timpan sau stadiul de timpan perforat, apare in a doua etapa de otita medie supurata. Este momentul cand durerile de urechi  caracteristice otitei cedeaza, si starea generala se imbunatateste. In schimb apar scurgeriile din urechi (otoreea). Intr-un timpan perforat otoreea este la inceput sangvinolenta, apoi sero-sangvinolenta, iar in cele din urma purulenta. Aceasta otoree se insoteste de un auz mai scazut decat in faza de inceput a otitei medii supurate.

Perforatia de timpan apare de obicei in cadranul antero-inferior sau postero-inferior si poate fi punctiforma, ovalara,rotunda, larga, reniforma sau circulara.

Evolutia unui timpan perforat:

Un timpan perforat se poate vindeca singur (perforatiile mici de timpan) sau se poate croniciza. In cazul vindecarii preforatiilor mici de timpan, auzul se reia in totalitate. In cazul perforatiilor mari exista 2 stadii de cronicizare cu complicatii redutabile.

–          Mezotimpanita reprezinta un stadiu de otita medie supurata cronica cu timpan perforat nevindecat. In acest caz de timpan perforat, bolnavul poate acuza ca si simptome (prezente uneori chiar din copilarie si cu durata de ani de zile):  urechi infundate , scadere de auz, otoree, accentuarea tabloului clinic in suprainfectii, patrunderii apei in ureche. In acest caz apar dureri de urechi si febra.

Procesul patologic consta intr-o inflamatie a trompei lu Eustachio si casei timpanului persistent care se reacutizeaza, iar in stadiul adeziv daca scarita e indemna se poate ca sa se pastreze auzul intact. In rest se noteaza o pierdere de auz care se accentueaza in perioadele de acutizare.

Pentru tratamentul unui timpan perforat din acest stadiu este recomandata vizita la medicul ORL. Bolnavul nu are voie sa instileze solutii apoase (picaturi de urechi) sau alcoolice in ureche, poate folosi vata pentru curatarea secretiilor, si otocoane cu antibiotic, hidrocortizon si excipient gras cu inclinarea capului pe partea controlaterala si apasare pe tragus.

Acest tip de timpan perforat , perforatie de timpan cronica se poate vindeca sub tratament corect sau poate sa evolueze spre epitimpanita.

–          Epitimpanita – In acest caz timpanul perforat este marit spre portiunea superioara, procesele de inflamatie din perforatia de timpan sunt agravate cu leziuni osoase de cartilaje si tesuturi moi.

–          Bolnavul acuza scurgeri din ureche (otoree) purulente, si scaderea acuitatii auditive care poate ajunge pana la cofoza (surditate) . Puroiul in conductul auditiv (puroi in ureche) este cel mai important si alarmant semn dintre simptomele acestui tip de timpan perforat. Acest puroi in ureche poate fi cremos, grunjos, serosangvinolent, cenusiu murdar, verzui-murdar, sau cu lame argintii (colesteatom).

Posibile complicatii de timpan perforat:

 1. Necroza ciocanului si nicovalei si eliminarea lor;
 2. Paralizie faciala, nistagmus sau vertij prin infectia nervului facial si a labirintului;
 3. Flebita golfului venei jugulare ;
 4. Meningite, encefalite prin extinderea infectiei la fosa cerebrala mijlocie.
 5. Polip format de dimensiunea unui bob de mac pana la cea a unei alune care poate obstrua canalul auditiv extern.
 6. Colesteatomul – tumora alba epiteliala in casa timpanului , cu miros respingator, care prin eroziune poate da complicatii de timpan perforat chiar letale.

4 comentarii

 1. Buna seara
  Acum 1 LUNA AM AVUT durere de ureche am luat antiinflamatoare crezand ca nu e nimic grav
  Dupa care mam trezit cu urechea infundata,dureri de cap si ma ustura ochii pacaituri si imi miroase urat din ureche
  Am fost la medic mia dat timp de o sapt antibiotic dar nici o imbunatatire dupa care am fost din nou la medic si mia dat sa imi pun picaturi de 4 ori pe zi timp de 10 zile
  Miam pus doar o zi picaturi in ureche dar cu dureri groaznice la introducerea picaturilor si imi ajung picaturile in gat
  Ziua urmatoare mam trezit cu ametala de nu ma puteam ridica din pat
  Am mers la medic si mia zis sa intrerup picaturile si ibuprofenul si sa imi tapez urechea si mia dat pastile pt ameteala mia zis ca e posibil sa am timpanul perforat
  Am programare la un medic specialist abia pe 8 august.am programarea in strainatate ca aici lovuiesc

 2. Buna va rog sa imi da_ti si mie un rasp la probl mea.
  Am o Perforatie de timpan veche….acum 3 sapt mi_a intrat apa,senzatie de ureche infundata….am fost la medicul Orl_ist,mi_a dat picaturi de 3×zi _CIPLOX, MIG 400 2×zi,XYZAL 5mg 1zi seara si Acc 600mg..am facut tratamentul 7 zile asa cum a zis medicul….dar nici un rezultat…ba din contra parca e mai rau…imi curge urechea cel mai des seara,un lichid apos nemirositor….iar dimineata ma trezesc cu urechea plina de lichid lipicios….doctorul mi_a spus sa continui cu CIPLOX picaturi odata pe zi….seara.
  VA ROG SA IMI DA_TI UN SFAT SAU O RECOMANDARE!
  VA MULTUMESC!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie