Angioplastia si implantul de stent – tot ce trebuie sa stiti

Pentru anumite persoane, tratamentul bolilor de inima (boala coronariana) poate fi realizat fara interventie chirurgicala. Angioplastia este o procedura nechirurgicala care poate fi folosita pentru a deschide arterele blocate (stenozate, ingustate) de inima (arterele coronare). Plasarea de stent este o altă opțiune care poate fi efectuata în timpul angioplastiei.

Procedura se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac de către un cardiolog specializat si o echipa de asistente medicale si tehnicieni.

Ce se întâmplă în timpul angioplastiei?

cateterism cardiac loc punctieSe va realiza cateterismul cardiac. Veți primi medicatie pentru relaxare, iar apoi medicul va amorti locul (anestezie locala) în care va fi introdus un cateter.

Apoi, o teaca (un tub subtire de plastic) se introduce intr-o artera – de obicei în zona inghinală (artera femurala), dar uneori în braț (artera brahiala) sau antebrat (artera radiala). Un tub lung și îngust, tubular, denumit cateter, este trecut prin teaca si ghidat până la nivelul vaselor sanguine din jurul inimii (arterele coronare).

O cantitate mică de substanta de contrast este injectata prin cateter, iar cu ajutorul fluoroscopiei medicii pot spune dacă arterele coronare sunt ingustate.

În cazul în care se ia decizia de a efectua angioplastie, medicul va muta cateterul în artera cu blocaj, stenozata. Va efectua apoi una dintre procedurile interventionale descrise mai jos.

Procedura dureaza de obicei aproximativ 1/2h până la 2 ore, dar timpul de pregătire și recuperarea adăuga mai multe ore. Veti putea rămâne în spital peste noapte pentru a fi supravegheat de către personalul medical.

Ce tipuri de proceduri interventionale sunt utilizate?

Există mai multe tipuri de proceduri intervenționale pe care medicul le poate folosi la efectuarea angioplastiei. Acestea includ:

 • Angioplastia cu balon
  Angioplastia cu balon

  Angioplastia cu balon. In timpul acestei proceduri, un cateter special conceput care are in vârf un mic balon este ghidat până la punctul de îngustare a arterei. Odata ajuns in acel loc, balonul este umflat pentru a comprima placa de aterom de peretele arterei, fapt ce va deschide artera si va duce la cresterea fluxul de sange la nivelul inimii.

 • Implantul de Stent. Un stent este un mic tub compus dintr-o plasa de metal care actioneaza ca un suport în interiorul arterei coronare. Pentru a imimplant de stentplanta un stent intr-o artera coronara se foloseste un cateter cu balon, plasat cu ajutorul unui fir de ghidare. Odata ajuns in locul stenozei, balonul este umflat și stentul se extinde la dimensiunea arterei și o mentine deschisa. Balonul este apoi dezumflat și îndepărtat în timp ce stentul ramane pe loc permanent. Peste o perioadă de câteva săptămâni artera se vindecă în jurul stentului. Unele stenturi conțin un medicament (stent farmacologic activ), fiind concepute pentru a reduce riscul de restenoza. Medicul va stabili dacă acest tip de stent este potrivit pentru dumneavoastră.
 • Rotablatia
  Rotablatia

  Rotablatia. Un cateter special, cu un vârf în formă de ghinda, acoperit cu diamant, este ghidat până la punctul de îngustare a arterei coronariene. Vârful se învarte la o viteză mare și macină placa de pe peretii arterelor. Particulele microscopice sunt spălate în fluxul sanguin. Acest proces este repetat după cum este necesar pentru a realiza un flux de sange cat mai bun. Această procedură este rar utilizata astăzi, deoarece angioplastia cu balon și stentarea au rezultate mult mai bune și sunt punct de vedere tehnic mai ușor de efectuat pentru cardiolog.

 • Balon de taiere. Cateterul cu balon de tăiere are un balon special cu lame mici. Când balonul este umflat, lamele sunt activate. Lamele sectioneaza  placa de aterom, apoi balonul impinge placa spre peretele arterei.

Angioplastia: ce trebuie să fac înainte?

Înainte de angioplastie va fi nevoie de teste de sange de rutina si o electrocardiograma. Aceste teste pot necesita programari separate care sunt de obicei efectuate cu o zi înainte de procedura.

Nu veti avea voie să mancati sau să beti după miezul nopții în seara dinainte de procedura.

Dacă purtați ochelari, proteza dentara sau aparat auditiv acestea vor fi purtate, pentru o buna comunicare cu medicul in timpul angioplastiei.

Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luați warfarina (medicamente anticoagulante), diuretice (medicamente pentru eliminarea apei), sau insulină. De asemenea, anuntati daca sunteti alergic la vreo substanta, mai ales iod, fructe de mare, latex sau cauciuc (cum ar fi manusi de cauciuc sau baloane), sau la penicilina si alte medicamente.

Inainte de procedura va trebui sa luati aspirina, eventual clopidogrel, la indicatia medicului. In timpul angioplastiei veti fi treaz, dar la nevoie vi se administreaza medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxați.

Ce se întâmplă după o angioplastie?

Pansament compresiv la nivelul arterei femurale
Pansament compresiv la nivelul arterei femurale

În cazul în care angioplastia a fost realizată prin introducerea cateterului în artera femurala situata la nivel inghinal, va trebui să stati intins (fără îndoirea picioarelor) în timp ce teaca inghinala este lasata in artera.

După ce teaca este indepartata, trebuie să ramaneti intins pentru aproximativ 6-12 ore pentru a preveni hemoragia, dar asistenta va poate ridica capul (aproximativ două perne) după două ore.

Nu veti avea voie sa măncati sau să beti nimic, cu excepția a catorva guri de apa pana cand teaca din artera este eliminata, deoarece în acest timp veti putea resimti greata. Pentru observare dupa procedura veti ramane in spital o noapte.

Anuntati medicul sau asistenta imediat dacă faceti febra sau a aparut o durere în piept, umflare sau durere în zona inghinală sau picior.

În cazul în care un stent a fost plasat în timpul procedurii de angioplastie, va trebui să luati medicamente care sa inhibe agregarea trombocitelor pentru a reduce posibilitatea formarii unui cheag de sânge în apropierea stentului recent implantat.

După ce pansamentul a fost indepartat si ati discutat cu medicul dumneavoastră despre planul de îngrijire veti fi lasat să mergeti acasa.

Timp de câteva zile trebuie sa o luati mai usor dupa angioplastie. Veti putea urca scari, dar utilizați un ritm mai lent.

Creșteti treptat activitățile dumneavoastră până când ajungeti la nivelul de activitate normală până la sfârșitul săptămânii.

Dispozitiv compresie artera radiala
Dispozitiv compresie artera radiala

În cazul în care angioplastia a fost realizată prin introducerea cateterului în artera de la încheietura mâinii sau brațului, atunci medicul va plasa un bandaj special pentru a se asigura că artera se vindeca în mod corespunzător. Veți purta acest bandaj pentru câteva ore pana cand medicul il va elimina și va verifica dacă artera s-a vindecat suficient. Nu va fi necesar sa stati intins în acest caz precum am descris mai sus in cazul punctiei arterei femurale.

Efort fizic dupa implant de stent. Efectuarea de efort fizic si exerciții după plasarea unui stent poate provoca o anumită anxietate. Intensitatea efortului fizic recomandat variază în funcție de forma fizică și starea dumneavoastră fizică actuală. Dacă ați fost activ în trecut, probabil că nu există motive pentru care nu vă puteți relua nivelul normal de activitate după plasarea stentului. Începeți încet un regim moderat de exerciții fizice care poate fi recomandat in scopul promovarii sănătatii inimii. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a face orice tip de exercițiu.


10 comentarii

 1. Sotul meu este operat pe cord in 2012.Anuloplastie mitrala si tricuspida,ablatie pt.FA.Cam dupa sapte luni a reinceput sa faca FA.La inceput conversia terapeutica cu Amiodarona.In ultimii doi ani nu a mai mers.S-a trecut la conversie electrica.Are 5 asemenea conversii.In perioadele de RS e f.bine.Are toleranta la efort ,nu are dispnee.A fost toata viata un bradicardic 42 -50 avand o bilirubinemie congenitala.Medicul curant s-a temut mereu cand dupa conversie ritmul era 36-40.L -a trimis la un laborator de electrofiziologie dupa o conversie la inceputul lui aprilie.Programat in iunie era f.bine cand a mers la consult ,RS,fara dispnee,fara dureri-de mentionat ca dureri nu a avut niciodata.Surpriza a fost totala.EKG modificat-in aprilie fusese OK.Dupa investigatii-enzime,electroliti-normale coronarografia a aratat obstructie peste 90% pe artera IV ant.S-a implantat un stent farmacologic activ.Totul bine,dar de ce ne temeam s-a intamplat.De doua zile este in FA.Intrebari:se poate face conversie electrica avand stent pus de trei saptamani?Ablatia pe cateter poate avea rezultat pe termen lung daca pe cord deschis nu a avut?E mai indicat un stimulator?Nici Cordarone nu mai este indicat fiindca pe EKG a avut un interval QT f lung si s-a spus ca e de la el.Multumesc!

  • Dna Hritcu, patologia sotului este foarte complexa. Lucrurile astea ar trebui discutate cu medicul cardiolog care il urmareste.

   Avand FC 35 40b/min s-ar putea sa aibe nevoie de pacemaker de protectie. Conversia electrica se poate efectua dupa implantul de stent. La alte intrebari nu as vrea sa raspund pentru ca sunt delicate. Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie