Infarct miocardic acut – tipuri angioplastie

stent pe vas infundat
Stent pe vas cu leziune

Angioplastia coronariana cu implant de stent in primele ore ale infarctului miocardic acut poate fi: angioplastie primara, angioplastie asociata cu tratament de reperfuzie farmacologic si angioplastie de salvare (daca terapia farmacologica nu a fost realizata cu succes).

Angioplastia primara

Comparativ cu terapia fibrinolitica efectuata in primele 6-12 ore de la inceputul simptomelor angioplastia coronariana primara a dovedit o restaurare mai eficienta a fluxului sanguin in artera coronara obstructionata, o incidenta mai scazuta a reocluziei, o functie a ventriculului stang mai buna si un prognostic mai favorabil pe termen lung, o scadere a mortalitatii. Angioplastia percutana transluminala este interventia de reperfuzie a miocardului preferata in cazul pacientilor cu infarct cu conditia sa poate fi realizata cat mai repede de la primul contact medical. Acest lucru ar trebui realizat in cel mult 2 ore de la primul contactul medical. Angioplastia primara are indicatie ferma in cazul pacientilor cu soc cardiogen si in caz de contraindicatie la fibrinoliza (reperfuzie farmacologica). In faza acuta a infarctului miocardic va fi dilatata doar leziunea responsabila de infarct, celelalte leziuni, daca exista, vor fi rezolvate ulterior. Implantarea de stent va fi realizata de rutina in cazul pacientilor cu infarct miocardic deoarece in urma studiilor aceasta procedura si-a dovedit superioritatea fata de angioplastia simpla cu balon.

Angioplastia facilitata (fibrinoliza si apoi angioplastie) nu mai este recomandata pentru tratamentul infarctului miocardic acut, deoarece s-a observat o rata mai crescuta de complicatii hemoragice si ischemice si chiar o tendinta de crestere a mortalitatii.

Angioplastia de salvare

Montare Stent in artera coronara
Montare Stent in artera coronara

Daca in urma terapiei farmacologice de reperfuzare artera coronara responsabila de infarct a ramas ocluzionata va fi efectuata angioplastia coronariana de salvare. Pe termen lung angioplastia de salvare a dovedit o imbunatatirea a prognosticului pacientilor.

Angioplastia cu implantare de stent a fost efectuata cu succes daca stenoza reziduala a arterei coronare este mai mica de 20% si nu au aparut complicatii (deces, reinfarctizare, necesitatea unei revascularizari chirurgicale) majore dupa 30 de zile.

Elemente care prezic riscul de esec procedural:

– clinice: sexul feminin, varsta inaintata, diabet, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, soc cardiogen cu montare de balon de contrapulsatie, o crestere inaintea procedurii a proteinei C reactive;

– anatomice: daca sunt afectate mai multe coronare sau este afectat trunchiul comun, by-pass-urile venoase, leziuni cu complexitate crescuta, o ocluzie cronica;

– elemente ce tin de procedura: disectie coronariana sau stenoza reziduala.

Angioplastie coronariana (montarea unui stent)


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie