Pete pe piele, pete pigmentare – cauze, tratament

Aparitia de pete pe piele de culoare maronie se numeste melanoza si reprezinta o hiperpigmentare fie de cauza ereditara, fie de cauza hormonala. Aparitia acestor pete pe piele este favorizata insa de lumina solara. De obicei se intalnesc la persoanel care se expun mai des la soare, mai frecvent la persoanele dupa 50 de ani.

Soarele produce o hiperpigmentare fiziologica, accentueaza pistruii si petele de batranete.

Aceste pete brune pe piele de forma neregulata apar de obicei simetric pe frunte, obraji, umeri si buza superioara. Sunt ferite zonele cu par nasul, pleopele si barbia.

Pot de asemenea sa apara pete pe fata, de culoare bruna la gravide numite si hiperpigmentare de sarcina. In acest caz cauza de aparitia petelor are ca si cauza modificarile hormonale si se numeste melasma. Numita si masca gravidica, melasma apare la gravidele apare de obicei mai frecvent la gravidele cu un ten mai inchis. Petele se intind pe frunte, obraji, nas, barbie si dupa nastere dispar.

Aparitia unei inflamatii post traumatisme, arsuri chimice, boli de piele, psoriazis, eczeme se poate insoti de pete brune. De asemenea pot sa apara pigmentari ca si efecte secundare ale diverselor tratamente cu antibiotice, antimalarice, antiaritmice, tratament hormonal si/sau anticonceptionale.

Pete  brune aparute pe piele pot fi insa un simptom pentru o boala endocrina ca boala Addison, boli autoimune sau polipoza intestinala.  Aceleasi pete pigmentare pot sugera carente vitaminice  sau in cadrul unor tulburari metabolice. De aceea este indicat sa consultati un medic pentru stabilirea unei cauze corecte pentru pete brune aparute pe piele si/sau mucoase.

Ca si tratament pentru pete hiperpigmentare, pete pe piele persistente  exista creme de albire, creme cu steroizi, peeling chimic sau cu laser, microabraziune. Nu uitati sa va feriti de soare daca aveti astfel de probleme si sa folositi creme cu protectie solara, ca sa evitati inrautatirea aspectului petelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie