Vasectomia si operatia de vasectomie – contraceptie la barbati ireversibila

Vasectomia reprezinta metoda ireversibila de contraceptie chirurgicala pentru barbati.

Decizia de a adopta o astfel de forma de contraceptie trebuie sa fie unea extrem de responsabila si discutata intr-un cuplu. Barbatii care recurg la vasectomie se supun unui procedeu de infertilizare, si sunt de obicei barbati casatoritii care dupa un numar de ani de casnicie se hotarasc impreuna cu sotiile lor sa nu mai faca copii.

Daca exista un grad de nesiguranta in luarea unei asfel de decizii, vasectomia nu este indicata deoarece poate avea un puternic impact asupra psihicului unui barbat si a vietii sale actuale sau viitoare de cuplu.

Pentru persoanele care vor sa se asigure ca mai pot avea un copil si dupa vasectomie, se poate recurge la conservarea spermei. Fertilizarea in vitro este insa o metoda nerecomandata pentru persoanele cu potential fertil.

Ce este vasectomia, cum se realizeaza si ce se intampla dupa?

Procedeul de vasectomie are ca scop intreruperea canalelor deferente care au rol in transportul spermatozoizilor din locul lor de formare. In mod normal ei se amesteca cu secretiile produse de prostata.

Lichidul seminal la un barbat cu vasectomie nu contine insa spermatozoizi. Deci fecundarea unui ovul este imposibila si in lipsa oricaror alte metode de contraceptie care devin inutile. In schimb, metodele de protectie sexuala ca si prezervativul sunt indicate pentru impiedicarea bolilor cu transmitere sexuala.

Operatia de vasectomie: Pacientul este operat cu anestezie locala, treaz in timpul operatiei si cu risc minim de complicatii ale anesteziei sau postoperatorii. Tehnica chirurgicala (executata de un medic urolog) consta in sectionarea scrotului in ambele parti cu intrruperea chirugicala a ductelor deferente. Succesul este aproape garantat.

 Important de stiut:

Dupa operatia de vasectomie exista o perioada pana cand se instaleaza complet sterilitatea. In acest timp este recomandat sa se foloseasca in paralel si alte metode de contraceptie (6-7 saptamani).

Masculinitatea si hormonii masculini nu sunt afectati in nici un mod. Cantitatea de testosteron ramane aceasi ca inainte de operatia de vasectomie, fara nici o modificare a caracterelor sexuale masculine secundare sau a pilozitati.

Operatie de vasectomie nu afecteaza in nici un fel erectia, virilitatea sau apetitul sexual. Actul sexual nu va fi in nici un fel afectat de vasectomie. Aspectul spermei este acelasi.

Recomandari dupa operatia de vasectomie – recuperare vasectomie:

Vindecarea dupa o astfel de operatie este facila. In 12 zile simptomele postoperatorii dispar complet. In primele zile de recuperare postoperatorie se recomanda:

– sa se evite baile imediat dupa operatie,

– se poate relua serviciul imediat fara insa, prea mari eforturi fizice

– sa se evite traumatismele zonei si efortul fizic sustinut

– reluarea activitatii sexuale se poate face la cateva zile de contraceptie. Este recomandata si folosirea unei alte metode contraceptive timp de 6-7 saptamanii, timp de siguranta pentru instalarea definitiva a sterilitatii.In sub 1% din cazuri capetele, sectionate ale ductului deferent in timpul operatiei de vasectomie, si-au refacut continuitatea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie