Tratamentul in lombosciatica consta in evitarea factorilor de risc (normalizarea greutatii corporale, evitarea eforturilor fizice solicitante), tratament medicamentos si de recuperare.
In perioada acuta de dureri de lombosciatica se recomanda repaus la pat maxim 2 zile, cu revenirea treptata, progresiva dar cat mai precoce la activitatile cotidiene. De asemenea se recomanda purtarea de lombostat in faza acuta de lombosciatica si in timpul exercitiilor fizice.
Tratamentul medicamentos in in lombosciatica consta in :
- Administrarea de aintiinflamatoare nesterodiene pe cale orala. Din aceasta categorie fac parte Aspirina, Ibuprofenul (Nurofenul), Diclofenacul care sunt recomandate sa fie luate cu medicamente pentru protectie gastrica.
- Pentru diminuarea afectarii gastrice a antiinflamatoarelor se folosesc coxibii ca si clasa medicamentoasa cu afectare gastrica redusa (Arcoxia, Celebrex).
- De asemenea se pot administra pentru durere si contractura musculare antalgice (algocalmin) si miorelaxante musculare.
- Pentru un raspuns mai puternic de reducere al durerilor din lombosciatica o se pot face infiltratii paravertebrale cu corticoizi steroidieni (dexametazona).
- Linistirea bolnavului cu recomandarea unui tratament cu sedative si/sau andidepresive triciclice.
In cazul in care la o hernie de disc simptomele se agraveaza si/sau nu se remit sau apar complicatii se indica cura chirugicala a herniei de disc, tratamentul medicamentos avand rol de temporizare al reducerii herniei.
Tratament lombosciatica – tratamentul de recuperare medicala consta in:
- In faza acuta de durere lombara se indica: postura in cifozare lombara (inversul curburii normale), masaj cu gheata in punctele dureroase, manipulari si tractiuni lombare in lumbago nu foarte dureros, electroterapie si hidroterapie (cu contraindicatiile cunoscute de medicul de recuperare).
- In faza cronica de lombosciatica, in tratamentul de recuperare se includ: electro si hidroterapia, exercitii pentru musculatura lombo-fesiera, tonifierea muschilor paravertebrali, fesieri si abdominali, hidrokinetoterapia, masajul vascular pentru cei care poarta lombostat.
Pentru tratamentul medicamentos este necesar consultul unui medic neurochirug sau reumatolog, iar tratamentul de recuperare medicala se face intr-o clinica specializata, cu trimitere si sub indrumarea unui medic de recuperare si balneokinetoterapie.
Buna ziua .Am Diana:Lombosciatica …..Ce exercitii pot face dupa tratamentul medicaments ,si pot sa inot ? Multumesc Ce recomendat imi puteti da la Asa diagnoza?
ce medicament trebui sa iau pentru durerile de spate (LOMBOSCIATICA)?
Ibuprofen 200, 3/zi, dupa masa, eventual si cu un protector gastric: Omez.