Regim hiposodat pentru Hipertensiunea arteriala

De cele mai multe ori asimptomatica, hipertensiunea arteriala reprezinta o boala frecvent neglijata de bolnavi, dar care poate avea complicatii severe chiar letale.

Tratamentul pentru hipertensiunea arteriala consta in primul rand in dieta cu reducerea sarii si fara grasimi , slabire in greutate, renuntare la fumat. Tratamentul medicamentos este recomandat de medicul specialist, dar o dieta hiposodata (cu reducerea cantitatii de sare ingerate) se impune pentru a avea un raspuns adecvat la tratament.

Trebuie sa stiti ca atunci cand un medic impune o dieta hiposodata, un regim alimentar fara sare, acesta trebuie respectat, nerespectarea lui putand determina aparitia unor criza hipertensive.

Un om consuma intr-un regim alimentar obisnuit in jur de 10 grame de sare pe zi. Recomandarea in hipertensiunea arteriala  este consumul in jur de 4 grame de sare (inter 2,5 grame  si 6 grame de sare). Acest regim hiposodat poate fi tinut cu usurinta daca:

  • Evitati sa consumati: sare de bucatarie sau vegeta in mancaruri, mezeluri, crenvusti, branza sarata, muraturi, moare de varza, produse congelate ca si pestele file, legumele la care este adugata sare, margarina sau unt cu sare, mai mult de o portie pe zi de legume ca varza, sfecla, morcovi, cereale uscate, paine (exista paine fara sare), biscuiti, nu mai mult de 2 cani de lapte pe zi. De asemenea intr-o dieta hiposodata nu isi au loc chipsurile, produsele instant, maslinele, alunele cu sare, pastilele efervescente, apele si sucurile carbogazoase si conservele in general.
  • Atentie la e-uri. Multi aditivi alimentari chiar daca nu au denumirea chimica comuna sarii, contin sodiu. Sodiu este componentul sarii care in sange atrage apa si creste volumul, crescand tensiunea, la nivel renal activeaza o cascada de mediatori care agraveaza tensiunea, iar in tesuturi datorita atractiei apei provoaca edeme.

Feriti-va deci de alimentele pe a caror eticheta gasiti:

fosfat disodic(branzeturi si cereale), glutamat monosodic (gasit in mezeluri, produse de patiserie, muraturi, supe instant), sulfit de sodiu (intalnit in sucul de fructe), hidoxid sodic (intalnit in mazarea la conserva), bicarbonat de sodiu (se intalneste frecvent in comert in prajituri, palcinte, aluaturi, dulceata, pate de ficat), pectinat de sodiu (mezeluri, gemuri si compoturi), cazeinat de sodiu (folosit la produsele congelate), propionat de sodiu (folosit in industria painii).

  • Cum sa gatiti fara sare? Puteti inlocui cu succes sarea, intr-o dieta hiposodata, cu suc de lamaie, condimente ca piper, oregano, cimbru, rozmarin,busuioc, menta, si alimente ca prazul, ceapa, usturoi (tratament naturist pentru hipetensiune). Exista de asemenea in comert sare de potasiu (clorura de potasiu), care este o sare speciala, permisa si utilizata intr-un regim hiposodat, fara sare recomandat in hipertensiunea arteriala.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie