Dieta si regim pentru colesterol marit, valori mari colesterol

colesterol maritDaca aveti un colesterol marit sau aveti diagnosticul de dislipidemie, prima etapa de a scadea coelsterolul este schimbarea alimentatiei, adoptarea unui regim special care sa excluda si sa reduca grasimile din alimentatie.

Nu uitati ca un colesterol marit reprezinta un risc crescut de boala cardio-vasculara. Daca coexista cu aceasta, un colesterol marit creste incidenta complicatiilor si mortalitatea ei.

Recomandari de alimentatie pentru reducerea colesterolului, dieta pentru colesterol marit:

1. Nu mancati grasimi:

Scadeti la minim consumul de grasimi saturate care se gasesc in special in unt, carne si produse rafinate. Grasimile saturate sunt principala sursa de colesterol, metabolizate fiind la nivelul ficatului. Este recomandat sa nu mancati mai mult de o data, doua ori carne rosie pe saptamana si in portii de maxim 100 de grame.

2. Consumati cat mai multe fibre:

Fibrele vegetale care se gasesc in cereale ca ovazul sau orzul sau legume ca fasolea sau sparanghelul, au proprietatea de a se umfla in stomac reducand senzatia de foame, a accentua eliminarea intestinala dar si a capta particule de colesterol impiedicand difuzarea sangvina a acestora. Cumparati din comert cereale care contin minim 5 gr de fibre pe portie.

In plus semintele de psylium zdrobite ofera o cantitate echivalenta unei portii de cereale. Se gasesc in magazine naturiste si este suficienta o portie de 1-2 linguri pe zi care se pot dizolva in apa sau pune peste cereale.

Semintele de in contin si ele o importanta cantitate de fibre dar si acizi omega 3, utili in normalizarea unui colesterol mare, si fitoestrogeni.

Painea alba preparata din faina alba este un produs rafinat din care au fost indepartate majoritatea fibrelor. Inlocuiti painea alba cu paine integrala care contine de pana la 3 ori mai multe fibre alimentare.

3. Grija la uleiuri:

Folositi uleiul de masline pentru salate si uleiul de palmier pentru prajit. Exista o multime de uleiuri ca si cel de rapita, care nu afecteaza in egala masura colesterolul ca uleiul de floarea soarelui care este cu atat mai nociv cu cat este mai rafinat.

Uleiul de masline spre exemplu chiar regleaza o dislipidemie prezenta, scazand nivelul LDL-ului (colesterol rau), fara a scadea nivelul de colesterol HDL-colesterol bun.

4. Consumati cat mai mult peste gras, datorita concentratiei crescute de acizi omega 3:

Pestele proaspat (nu si cel conservat) ca macroul, tonul si somonul contin multi acizi omega 3 care sunt cunoscuti pentru efectul protector cardiac, si de diminuare a colesterolului total cu scaderea colesterolului rau (LDL) si crestere a colesterolului bun (HDL). Pestele gras trebuie sa fie nelipsit dintr-un regim pentru colesterol marit.

5. Dieta mediteraneana:

Este o dieta recomandata pentru colesterolul marit in vederea normalizarii lui. Aceasta dieta renunta la carne, smantana si unt in favoarea margarinei din ulei de rapita, masline sau floarea soarelui, paine, fructe, vegetale si peste. In plus cu cat sunteti mai vegetarieni (exceptie face pestele care este cel mai recomandat) cu atat va veti scadea mai mult nivelul de colesterol si stabiliza placile de aterom deja existente pe vasele de sange.

6. Fructe si legume recomandate in alimentatie:

Grepfruitul contine pectina care blocheaza absorbtia grasimilor si colesterolului. In plus, grepfruitul rosu contine lycopen un antioxidant natural pentru LDL. Atentie insa la interactiunile medicamentoase cu grepfruitul.

– Nucile au grasimi, dar genul de grasimi de care aveti nevoie pentru a echilibra un colesterol marit si a scadea colesterolul rau (LDL).

– Consumati ciuperca Shiitake de origine japoneza care poate fi gasita in supermarketuri si este cunoscuta pentru proprietatile sale de a scadea trigliceridele si colesterolul.

– 30 de grame de soia scad colesterolul cu aproape 10 la suta. Soia este recomandata persoanelor cu un nivel foarte ridicat de colesterol.

– Introduceti in alimentatie cat mai multe vegetale, ardei rosii, spanac si rosii.

Fructele si legumele de culoare galbena, rosie, portocalie contin carotenoizi care impiedica aderarea colesterolului la interiorul vaselor de sange pentru a le ingusta si jena fluxul sangvin.

Usturoiul normalizeaza colesterolemia, tensiunea, este un puternic antioxidant si protejeaza inima.

7. Recomandari pentru stilul de viata daca aveti un colesterol marit:

Secretul unei vieti sanatoase consta in evitarea fumatului ( cresc aderarea LDL-ului la peretele sangvin), practicarea a cel putin 20-30 de minute de sport (mers pe jos, inot, alergare) zilnic si consumul de un pahar de vin rosu seara (reduce cu 30-50% riscul de infarct miocardic, insa atentie la riscurile consumului in exces de alcool.)


6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie