Uleiul de palmier este originar din Africa si ocupa locul 3 in consumul mondial de uleiuri si grasimi, dupa grasimile animale si uleiul de soia. Uleiul de palmier se utilizeaza pe plan mondial ca si ulei de gatit si pentru fabricarea margarinei.
Proprietatile sale se datoreaza compozitiei care este similara cu cea a tesutului adipos al persoanelor cu o dieta obisnuita. Nu contine colesterol si contine acizi grasi in urmatoarele proportii: 4% acid oleic, 10% acid linoleic, 40% acid palmitic, 5% acid stearic.
Recente studii demostreaza ca o dieta bazata pe uleiul de palmier nu duce la cresterea colesterolului ci din contra scade nivelul de colesterol.
De asemenea, uleiul de palmier este bogat in vitaminele A si E si betacaroten, contribuind la sanatatea ochiilor (adaptarea ochilor la intuneric), pielii si cresterii oaselor. Vitamina E este un puternic antioxidant, ea previne oxidarea acizilor grasi nesaturati, a fosfolipidelor si a vitaminei A, ajuta la mentinerea stabilitatii membranei celulare si este esentiala in functiile neurologice.
Cel mai bogat in vitamina A, uleiul rosu de palmier este folosit ca supliment nutritiv in alimentatia copiilor. Combinat cu uleiul de peste micsoreaza riscul afectiunilor cardio-vasculare.
[…] uleiul de masline pentru salate si uleiul de palmier pentru prajit. Exista o multime de uleiuri ca si cel de rapita, care nu afecteaza in egala masura […]