Regim alimentar diabet

Adoptarea unui regim alimentar pentru diabet este individualizata in functie de stadiul bolii, factorii de risc si complicatiile aparute. Un bolnav cu diabet zaharat poate sa aibe si dislipidemie cu colesterol mare sau/si hipertensiune arteriala care impun si ele schimbari in stilu de viata si in alimentatie.

1. Zaharul nu este interzis complet in regimul pentru diabet, dar trebuie redus semnificativ, si este indicat sa se scoata din dieta unui diabetic toate dulciurile rafinate si mai ales ciocolata care contin zaharuri cu ardere rapida, suprasolicita pancreasul si au valoare nutritiva mica (adica nu elibereaza o energie de durata).

2. In privinta grasimilor in alimentatie unei persoane cu diabet, acestea trebuie sa se situeza sub 30% din ratia calorica zilnica.

Este recomandat sa consumati grasimi monosaturate, grasimi vegetale si nu animale (evitati carnea de porc, vita si mezelurile care sunt foarte bogate si in sare nu doar grasimi). Uleiuri vegetale vegetale recomandate in diabet sunt uleiul de rapita sau palmier (recomandat pentru gatit in locul

celui de floare soarelui), uleiul de masline pentru salate. In plus pentru aportul de grasimi benefice consumati nuci si peste ca macrou, ton, somon (ca sa beneficiti de efectele acizilor omega 3 si omega 6).

3. Consumul de proteine trebuie situat intre 10 si 20% din dieta in diabet. Alimentele cu continut bogat in proteine trebuie evitate si datorita continutului mare de grasimi si aoprtului caloric cres

cut: carnea si branzeturile.

4. Sarea. Multe dintre persoanele de diabet au si hipertensiune arteriala, care influenteaza negativ evolutia bolii si asocierea lor poate produce complicatii serioase. La o persoana hipertensiva ii este recomandat reducerea aporutlui de sare, deoarece hipertensiunea raspunde bine la acest tip de regim. Un plus un hipertensiv care consuma multa sare nu raspunde la tratamentul medicamentos si este predispus la salturi tensionale si crize hipertensive grave. Sarea este recomandat sa fie in jur de 4 gr zilnic,  cu limitele consumuilui de sare intre 2,5 grame si 6 grame.

Fiti atenti la sarea din alimentele preparate cumparate si cititi etichetele. Vegeta spre exemplu insemna sare. Mezelurile, crenvustii contin multa sare (in procesul de preparare sarea atrage apa iar carnea este mai grea la cantar). La fel de multa sare se gaseste in branza si in orice fel de muraturi. Moarea de varza murata este total contarindicata unui hipertensiv.

5. Cosumati cat mai multe aliemente cu fibre in propriu regim pentru diabet. Fibrele scad glicemia prin incetinirea absorbtiiei intestinale a carbohidratilor dar si grasimilor. In plus alimentele cu fibre se umfla in stomac estompand senzatia de foame si accelerea tranzitul fiind remediu pentru constipatie.

Fibre vegetale se gasesc in leguminoase ca fasolea,  mazarea, sparanghelul si in special in cereale, tarate, orz, ova, orez integral si produl de pe piata Colon Help. Putina paine care este permisa in alimentia diabeticului este bine sa fie paine negar integrala datorita continutului mare de fibre.

6. Alcoolul este permis in masura unui pahar de vin pe zi sau jumatate de halba de bereinsa niciodat pe stomacul gol deoarece poate produce o hipoglicemie rapida si severa.

7. Regimul unei persoane cu diabet zaharat este inainte de toate un regim sanatos care poate fi aplicat intregii familii care pot sustine astfel diabeticul in sustinerea unei diete adecvate.

Regimul alimentar in diabet are ca scop sa protejeze pacientul diabetic de hipo sau hiperglicemii, sa mentina un raspuns optim la un tratament medicamentos si  sa opreasca evolutia bolii sau aparitia unor complicatii.

Pentru un plan alimentar complet si mai ales individualizat (in functie de nevoile dumneavoastra si bolile asociate diabetului) consultati un medic nutritionist care va va invata exact ce si cum sa mancati daca aveti diabet zaharat.


4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie