Si persoanelor cu diabet le este recomandata miscarea si practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice deorece scade riscul comorbiditatilor diabeteului (infarctul miocardic si accidentul vascular). sportul poate normaliza glicemia (muschii transforma glucoza in energie), va scade greutatea dar poate produce si hipoglicemie. Daca aveti diabet si practicati sport trebuie sa aveti insa in vedere cateva recomandari utile:
- Luati-va o glicemie inainte si dupa efortul fizic. Consultati-va cu un medic de diabet si boli de nutritie inainte sa va stabiliti un program de exercitii fizice si anuntati-va antrenorul (daca aveti) ca suferiti de diabet si cum se manifesta si se trateaza hipoglicemia.
- Incepeti programul de exercitii fizice in diabet, cu mersul la pas.
- Plimbatul, alergatul sau inotul programatile in sedinte scurte de 5 ori pe saptamana, iar dupa 2-3 luni veti vedea ca aveti un organism mult mai sensibil la insulina si medicamentele orale.
- Daca aveti diabet si parcticati exerrcitii fizice, faceti-le dimineata. O plimbare de 30 de minute dupa masa va mentine un nivel al glicemiei fara fluctuatii cu 30% mai mic pana la urmatoarea masa.
- Fiti mereu hidatat(a). Hidratarea este foate important pentru persoanele cu diabet zaharat, in spacial daca fac exercitii fizice. Beti 500 de ml de apa cu aproximativ doua ore inate sa incepeti miscarea, iar pe durata exercitiilor fizice luati mereu mici inghitituri de apa.
- Atentie la ridicarea de greutati. Nu este cel mai recomandat sport pentru o persoana cu diabet zaharat de ceva vreme si/sau probleme cu vederea. Ridicati greutati usoare.
- Aveti grija sa nu va raniti la picioare sa nu purtati inacaltaminte prea stransa sau inacdecvata. Piciorul diabeticului care are neuropatie periferica poate sa nu simta jena sau lovituri ale piciorului si sa se trezeasca cu infectii si ulcere severe care pot impune chiar amputatii.