Insulina – tratament diabet zaharat

InsulinaInsulina este necesara permanent in Diabetul Zaharat de tip 1, iar in DZ de tipul 2 decompensat, temporar, sau atunci cand este complicat cu coma cetoacidozica, infectii, perioada pre si postoperatorie, infarct miocardic acut, sau in cazul DZ gestational.

Insulina = hormon produs de celulele beta ale pancreasului, hormon care regleaza in principal nivelul glucozei din sange,  facilitand stocarea acesteia in rezerve la nivelul ficatului, arderea (consum de glucoza cu eliberare de energie) ei in tesuturi, sau transformarea ei in lipide sau proteine ( cu depozitare in tesutul adipos sau muschi). Insulina mentine glicemia in limite normale, intervenind in scaderea ei ori de cate ori este nevoie (exemplu: dupa ingeerare de alimente din care se absorb glucide).

Pentru a suplimenta secretia deficitara de insulina a unui pancreas ‘bolnav’, se foloseste insulina de sinteza care prin administrarea sa sub forma de injectii subcutanat, permite scaderea glicemiei, detinand aceleasi proprietati cu cea umana naturala.
Pe piata din Romania exista trei firme mai producatoare de insulina: Eli Lyly, Sanofi-Aventis, NovoNordisk.

1. Insuline produse de Eli Lyly sunt:  Humalog – insulina cu efect rapid, Humulin R -cu durata scurta si actiune obisnuita, Humulin N– insulina cu durata de actiune intermediara, Humalog Bazal -insulina cu durata de actiune lunga, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Humulin M3- insuline bifazice premixate.

2. Insuline produse de NovoNordisk sunt :  Novorapid – insulina cu efect rapid, Actrapid HM -cu durata scurta si actiune obisnuita, Insulatard HM – insulina cu durata de actiune intermediara, Levemir -insulina cu durata de actiune lunga, NovoMix, Mixtard 30 HM- insuline bifazice premixate.

3. Insuline produse de Sanofi-Aventis: Apidra – insulina cu efect rapid, Insuman Rapid – cu durata scurta si actiune obisnuita, Insuman bazal – insulina cu durata de actiune intermediara,  Lantus – insulina cu durata de actiune lunga, Insuman Comb 25 si 50- insuline bifazice premixate.

Tratamentul cu insulina

Tratamentul cu insulina va fi stabilit doar de medical diabetolog care cunoaste particularitatile fiecarui tip de insulina, dar si a pacientului. Este recomandat insa folosirea insulinei de la o singura firma, si nu combinatii intre insuline de la diferite firme. Dozele uzuale de insulina sunt de aproximativ 25 de unitati pe zi cu variatii in functie de caz, chiar 50 de unitati in tratamentul de soc am comei cetoacidozice. Se folosesc pentru tratament scheme complexe de insulina intermediare, insulina rapida, insulina lenta.

In tratamentul de durata, insulinele se injecteaza strict subcutanat in zonele de predilectie, de catre insusi bolnavul care isi va pastra o perioada mai lunga aceeasi zona pentru injectia de dimineata, o alta pentru cea de pranz, si o a treia pentru cea de seara, pentru a asigura o absorbtia relativ stabila si uniforma a medicamentului.

Insulina se poate injecta cu stiloul de insulina, cu seringa gradata, sau mai rar cu pompa de insulina. Daca se foloseste seringa, bolnavul se va spala pe maini cu sapun, va extrage insulina din flacon (care se pastreaza la frigider 4C, nu congelator), va dezinfecta locul cu alcool, si doar dupa ce s-a uscat, va realiza cu cealalta mana un pliu de piele, prin care, perpendicular sau oblic, la baza sa va introduce insulina, si va tampoana apoi usor zona timp de 30 de sec.
Pompele de insulina functioneaza pe principiul perfuziei continue de insulina, subcutanat, intraperitoneal sau intravenos, cu o rata constanta, si eliberari mai mari (bolusuri) inaintea meselor, doze programate de bolnav.  Pompele au in general o greutatate sub 200gr si dimensiuni de pana la 10 cm.

EFECTE ADVERSE
Unul dintre efectele adverse cel mai de temut este hipoglicemia (scaderea gilcemiei sub 65 mg%). Aceasta se datoreaza unui supradozaj de insulina, nealimentarea – omisiunea unei mese dupa ce a fost injectata insulina, interval prea mare intre injectarea insulinei si masa, injectarea intr-un vas de sange, prezenta varsaturilor sau a scaunelor diareice, ingestie de alcool.

Pacientul poate prezenta transpiratii, tremuraturi, senzatie puternica de foame, oboseala neobisnuita si rapid instalata, neatentie, dureri de cap in zona fruntii cu orar fix, usoara agitatie, dezorientare chiar pierdere a cunostiintei, convulsii-coma. Unii diabetici vechi pot avea hipoglicemii fara semne evidente.

In formele usoare tratamentul hipoglicemiei il reprezinta ingestia rapida de zahar, sub forma de ceai indulcit sirop, bomboane. In cazul sever de coma hipoglicemica se administreaza 1-2 mg intramuscular (in cadranul superior al fesei), sau glucoza hipertona (33% in Romania) intravenos pana la revenirea din aceasta stare (uneori peste 300 ml.). Deoarece este o urgenta medicala, tratamentul se poate face si acasa in familie

Insulina poate avea si alte efecte adverse cum ar fi alergii, modificari ale tesutului adipos in zona injectarii, abcese, durere, tulburari de vedere, edeme.

In cazul diabeticului de tip 1 se indica un autocontrol al glicemiei cu glucometrul de 3-4 ori pe zi.

Glicemie normala= 70-110mg%


Un comentariu

  1. alex:am DZ de 1 an. Administram doar lantos(8 ui seara shi 8 ui dimineatsa),dar deja valorile glucometrului,dese ori, fac salturi peste 8. presupun ca e nevoie de insulina cu o durata de actsiune scurta. Este compatibil lantos-ul cu actrapid-ul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie