Tratament Diabet Zaharat

Tratament diabet zaharat. Diabetul este o boala nevindecabila, obiectivele terapiei in acest caz fiind reprezentate de un bun control al glicemiei, suprimarea simptomelor, atingerea unui profil lipidic normal, normalizarea tensiunii arteriale. Este necesar de asemenea si un autocontrol zilnic al glicemiei (obligatoriu la pacientii tratati cu insulina).

– Optimizarea stilului de viata
– Insulina
– Medicatie orala

Optimizarea stilului de viata

Este extrem de important ca pacientul diabetic sa renunte la fumat si consumul de alcool, este permis consumul cafelei in cantitati mici si diluate.
Exercitiul fizic are un rol extrem de important deoarece acesta scade glicemia. Este cu atat mai indicat in cazul bolnavului cu DZ de tip 2 care are asociata si obezitatea. In cazul DZ de tip 1, inainte de efort, se indica dozarea glicemiei. Pentru a nu se ajune la o hipoglicemie severa este util sa ingere o cantitate suplimentara de glucide inainte sau in cursul efortului fizic, sa isi reduca doza de insulina cu 4-6 unitati inaintea efortului. Daca glicemia depaseste insa 250 mg%, efortul se amana, deoarece creste si mai tare glicemia.
Regimul alimentar este obligatoriu si este stabilit impreuna cu medicul. Acesta cunoaste formulele de calcul pentru necesarul caloric, adaptate fiecarui bolnav, dar si continutul in principii alimentare (glucide, lipide, fibre, proteine, sodium, apa) al alimentelor. In principiu se doreste obtinerea si mentinerea greutatii ideale, dar si a unei glicemii si profil lipidic cat mai apropiate de normal.
Glucidele vor reprezenta 55% din totalul kilocaloriilor pe zi, fara restrictii la legume;

– laptele, iaurtul, orezul, cartofii, pastele, cerealele, branza de vaca numai dupa cantarire;

– sunt absolut interzise: dulciurile, fructele prea bogate in glucide (strugurii, perele zemoase, curmalele, stafidele, smochinele), inghetata, bauturile comerciale, sucurile naturale se admit in cantitati limitate.

Sunt necesare (in special pentru diabeticul de tip 1) 5-6 pranzuri la ore fixe, 15-20% din totalul de glucide dimineata, 10% la jumataea diminetii si dupa-amiezii, 25-30% la pranz si 30-40% in intervalul cina–culcare ( la Dz de tip 2 maxim 20%).
Lipidele se recomanda a nu depasi 30% din aportul caloric, iar daca este cazul de dislipidemie nu mai mult de 20%. Se recomanada a se obtine necesarul de 10% din alimente restul fiind completat cu lipidele din uleiuri (de masline, naturale).
Proteinele vor reprezenta 12% din ratia calorica cu conditia sa fie peste 50% de origine animala. Se recomanda alimentele cu multe fibre alimentare datorita efectului benefic: fructe, legume, cereale, fasole, mazare. In loc de zahar se folosesc indulcitoarele: naturale (fructoza, sorbitolul si xylitolul – calorigene mai putin folosite) si sintetice (zaharina, ciclamatii, aspartamul- cel mai calorigen). Sodiul (sarea) este recomandat 3-5g/zi, mult mai redus in cazul insuficientei cardiace, hipertensiunii arteriale.

INSULINA

Insulina este necesara permanent in Dz de tip 1, iar in Dz de tipul 2 decompensat, temporar, sau atunci cand este complicat cu coma cetoacidozica, infectii, perioada pre si postoperatorie, infarct miocardic acut, sau in cazul DZ gestational.

Pe piata din Romania exista trei firme mai producatoare de insulina: Eli Lyly, Sanofi-Aventis, NovoNordisk.

Insuline produse de Eli Lyly sunt:  Humalog – insulina cu efect rapid, Humulin R -cu durata scurta si actiune obisnuita, Humulin N– insulina cu durata de actiune intermediara, Humalog Bazal -insulina cu durata de actiune lunga, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Humulin M3- insuline bifazice premixate.

Insuline produse de NovoNordisk sunt :  Novorapid – insulina cu efect rapid, Actrapid HM -cu durata scurta si actiune obisnuita, Insulatard HM – insulina cu durata de actiune intermediara, Levemir -insulina cu durata de actiune lunga, NovoMix, Mixtard 30 HM- insuline bifazice premixate.

Insuline produse de Sanofi-Aventis: Apidra – insulina cu efect rapid, Insuman Rapid – cu durata scurta si actiune obisnuita, Insuman bazal – insulina cu durata de actiune intermediara,  Lantus – insulina cu durata de actiune lunga, Insuman Comb 25 si 50- insuline bifazice premixate.

Tratamentul cu insulina va fi stabilit doar de medical diabetolog care cunoaste particularitatile fiecarui tip de insulina, dar si a pacientului. Este recomandat insa folosirea insulinei de la o singura firma, si nu combinatii intre insuline de la diferite firme.
In tratamentul de durata, insulinele se injecteaza strict subcutanat in zonele de predilectie, de catre insusi bolnavul care isi va pastra o perioada mai lunga aceeasi zona pentru injectia de dimineata, o alta pentru cea de pranz, si o a treia pentru cea de seara, pentru a asigura o absorbtia relativ stabila si uniforma a medicamentului.

Insulina se poate injecta cu stiloul de insulina, cu seringa gradata, sau mai rar cu pompa de insulina. Daca se foloseste seringa, bolnavul se va spala pe maini cu sapun, va extrage insulina din flacon (care sepastreaza la frigider 4C, nu congelator), va dezinfecta locul cu alcool, si doar dupa ce s-a uscat, va realiza cu cealalta mana un pliu de piele, prin care, perpendicular sau oblic, la baza sa va introduce insulina, si va tampoana apoi usor zona timp de 30 de sec.

Pompele de insulina functioneaza pe principiul perfuziei continue de insulina, subcutanat, intraperitoneal sau intervenos, cu o rata constanta, si eliberari mai mari (bolusuri) inaintea meselor, doze programate de bolnav.  Pompele au in general o greutatate sub 200gr si dimensiuni de pana la 10 cm.

Unul dintre efectele adverse cel mai de temut este hipoglicemia (scaderea glicemiei sub 65 mg%). Aceasta se datoreaza unui supradozaj de insulina, nealimentarea – omisiunea unei mese dupa ce a fost injectata insulina, interval prea mare intre injectarea insulinei si masa, injectarea intr-un vas de sange, prezenta varsaturilor sau a scaunelor diareice, ingestie de alcool. Pacientul poate prezenta transpiratii, tremuraturi, senzatie puternica de foame, oboseala neobisnuita si rapid instalata, neatentie, dureri de cap in zona fruntii cu orar fix, usoara agitatie, dezorientare chiar pierdere a cunostiintei, convulsii-coma. Unii diabetici vechi pot avea hipoglicemii fara semne evidente. In formele usoare tratamentul il reprezinta ingestia rapida de zahar, sub forma de ceai indulcit sirop, bomboane. In cazul sever de coma hipoglicemica se administreaza 1-2 mg intramuscular (in cadranul superior al fesei), sau glucoza hipertona (33% in Romania) intravenos pana la revenirea din aceasta stare (uneori peste 300 ml.). Deoarece este o urgenta medicala, tratamentul se poate face si acasa in familie.

Insulina poate avea si alte efecte adverse cum ar fi alergii, modificari ale tesutului adipos in zona injectarii, abcese, durere, tulburari de vedere, edeme. In cazul daibeticului de tip 1 se indica un autocontrol al glicemiei cu glucometrul de 3-4 ori pe zi.


2 comentarii

    • Diabetul de tip 1 e nevindecabil. In cel de tip 2 se poate controla ft bn glicemia prin dieta cu scadere in greutate, efort fizic etc (in cel de tip 1 dieta este trebuie calculata atent, la fel si nivelul de efort).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie