De ce sa fumezi? Antifumat!

Desii toti fumatorii stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii, puterea si vointa lor pentru a renunta la fumat in scopul propriei sanatati este mult mai mica decat aceasta “placere” enorma de a … trage fum in piept.

Cititi cu atentie mai jos efectele pe care le poate avea fumatul:

  • Fumatul afecteaza sistemul circulator, micsorand fluxul eficient din vasele de sange – inclusiv cele din penis. Aproximativ 40 % dintre barbatii cu impotenta sunt fumatori.
  • Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de pancreas datorită prezenţei unor substanţe carcinogene în fum. Dintre acestea, nitrosaminele au un efect carcinogenetic specific pentru pancreas, iar alte substanţe pot acţiona indirect prin creşterea valorii lipidelor în sânge.
  • Fumatul creşte riscul de 3-4 ori de a dezvolta un cancer de col uterin; Scaderea numarului de tigari sau chiar încetarea fumatului, va pot aduce schimbari majore în viata dumneavoastra atat sexuala cat si în starea dvs generala de sanatate.
  • Fumatul usuca cavitatea nazala, facandu-va mai vulnerabil la sangerarile nazale.
  • Fumatul peste 25 de ani este un factor favorizant al apariţiei de polipi adenomatoşi la nivelul colonului.
  • Intre 75 si 90% dintre persoanele cu claudicatie intermitenta (dureri ale gambelor) sunt fumatori. Fumatul, daca nu renuntati, poate agrava afectiunea, substituind cu monoxid de carbon oxigenul din muschii si asa lipsiti de oxigen ai picioarelor. Nicotina, de asemenea, duce la constrictia arterelor, restrangand si mai mult fluxul sanguin si vatamand, eventual, chiar arterele si formand cheaguri de sange. In cazuri extreme, aceste cheaguri pot duce la gangrena, iar de aici pana la amputarea unui membru nu mai e niciun pas.
  • Renuntati la fumat si sansele de a scapa de bronsita cresc in mod spectaculos. Intre 90-95% dintre bronsitele cronice (tuse)  sunt consecinta directa a fumatului.
  • 90% din cei cu cancer bronho-pulmonar sunt fumatori de tigarete. Fumatul determina cancer bronho-pulmonar epidermoid si cu celule mici. Fumatorii activi au un risc de 13 ori mai mare de a face cancer bronho-pulmonar decat ce nefumatori, iar fumatorii pasivi au si ei un risc de 1,5 ori mai mare. Fumatorii de 2 pachete/zi timp de 20 de ani au un risc de 60-70 ori mai mare de a face cancer. In fumul de tigara se afla derivati de nicotina puternic carcinogeni(care stimuleaza dezvoltarea unui cancer). La nivelul mucoasei respiratorii fumatul determina pierderea de cili, accentuarea stratificarii celulare, aparitia de celule anormale, apoi metaplazice si in final a celulelor canceroase.

Comentarii:

Si, in plus, pe langa aceste “avantaje” placute ale fumatului, un pachet de tigari este foarte ieftin.

De ce sa mai cautam remedii pentru toate aceste afectiuni in timp ce populatia, stiind aceste efecte ale fumatului, le ignora.

Cea mai importanta actiune pe care o putem face este sa prevenim fumatul la copii si adolescenti.


24 de comentarii

  1. […] extrem de important ca pacientul diabetic sa renunte la fumat si consumul de alcool, este permis consumul cafelei in cantitati mici si diluate. Exercitiul fizic […]

  2. […] 2.Fumatul determina scaderea performantele sistemului imun impotriva unei eventuale infectii. Scaderea numarului de tigari sau chiar încetarea fumatului, va pot aduce schimbari majore în viata dumneavoastra atat sexuala cat si în starea dvs generala de sanatate. […]

  3. […] Fumatul este un factor de risc semnificativ datorită prezenţei unor substanţe carcinogene în fum. Dintre acestea, nitrosaminele au un efect carcinogenetic specific pentru pancreas, iar alte substanţe pot acţiona indirect prin creşterea valorii lipidelor în sânge. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie