Tratament reflux esofagian. Tratamentul cuprinde: tratament dietetic, medicamentos, endoscopic si chirurgical.
A. Tratament igieno-dietetic. Multi pacienti prezinta ameliorari dupa tinerea unui regim dietetic. Recomandari:
– restricţii in dieta: evitati pe cat posibil sa consumati alimente in exces, evitati alimentele care scad presiunea sfincterului esofagian inferior (cel care impiedica refluxul): cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase, produse mentolate, grasimile, alcoolul sau alimente ce cresc secretia de acid: suc de portocale, bauturi carbogazoase, vin alb, alimente acide;
– renuntati la fumat: fumatul duce la o crestere a secretiei de acid si la o scadere a presiunii sfincterului esofagian inferior.
– nu va culcati cu stomacul plin, nu adoptati pozitii aplecate imediat dupa ce va hraniti.
– daca sunteti supraponderal va recomandam sa luati masuri sa slabiti. Scaderea in greutate va ameliora cu siguranta refluxul.
– evitati medicamente precum: nifedipina, nitrati, cofeina (aceste substante scad presiune sfincterului esofagian inferior). In unele cazuri in aceasta categorie intra si aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene.
B. Tratament medical. Avem 2 tipuri de medicamente disponibile:
1. Medicamente cu efect antisecretor. Efectul este de scadere a secretiei de acid.
– Blocanţii H2 histaminici : Ranitidina, Famotidina, Nizatidina. Aceste medicamente pot fi utilizate pe o perioada de 1-2 luni in cazul unei esofagite sau uneori chiar mai mult. Daca prezentati simptome ale refluxului doar ocazional atunci si acest medicamente pot fi luate la cerere, cand aveti nevoie.
– Blocanti ai pompei de protoni. Sunt medicamentele cu cel mai puternic efect impotriva secretiei acide. Exista 5 tipuri: Omeprazol, Pantoprazol, Lanzoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol (Nexium). Tratamentul se face pe timp de 1-2 luni sau chiar mai mult ca si tratament de intretinere.
2. Medicamente cu efect prokinetic. În aceasta categorie intră:
– Metoclopramidul, administrat de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora înainte de masă. Actiunea sa este de crestere a tonusului sfincterului esofagian inferior, de crestere a clearenceului esofagian, de crestere a vitezei golirii stomacului.
– Domperidonul (Motilium) are efect pe sfincterul esofagian inferior si pe motilitatea stomacului. Aceste medicamente sunt din ce in ce mai preferata in detrimentul metoclopramidului deoarece prezinta efecte secundare minime si nu dau manifestari extrapiramidale.
3. Medicamente cu efect antiacid. Maalox, Novalox, Rennie, Dicarbocalm conţin săruri de magneziu şi aluminiu. Aceste medicamente sunt luate in timpul cand prezinta simptome. Nu vindeca boala, ci doar trateaza simptomele.
C. Tratamentul endoscopic.
– Stenoze esofagiene: dilatare cu sonde Savary sau cu balonaşe de presiune.
– Hemoragia digestivă superioară: hemostaza endoscopica prin injectare de adrenalinăa, fotocoagulare cu Argon Beamer sau aplicare de hemoclipuri.
– Esofagul Barrett: fotocoagulare cu plasmă cu Argon, fototerapia dinamică, mucosectomie endoscopică.
– Fundoplicarea endoscopică: plicaturarea endoscopică a feţei gastrice a sfincterului esofagian inferior cu ascutirea unghiului lui Hiss.
D. Tratament chirurgical: fundoplicaturarea Nissen. Se poate face si endoscopic.
[…] dureri de gat, sinuzita, raceala, gripa, migrene), afectiuni gastro-intestinale, aciditate si reflux gastroesofagian, paraziti intestinali, ingrijire externa (eczeme, arsuri, tratamente faciale, […]
ce operatie poate rezolva definitiv problema de reflux gastric?
[…] unele dureri de inima pot fi simtite in aceiasi zona.Alte simptome insotitoare ale pirozisului in refluxul acid: gust acid in cavitatea bucala, durerea se agraveaza la aplecare sau culcare, greata, balonare, […]