Acalazia – ce este, simptome, diagnostic, tratament

Acalazia. Reprezinta stagnarea alimentelor la nivelul portiunii inferioare a esofagului. Cauzele sunt reprezentate de o hipertonie a sfincterului esofagian inferior, absenta de unde peristaltice in esofagul inferior.

In timpul inghitirii alimentelor sfincterul esofagian inferior (situat la jonctiunea cu stomacul) nu se relaxeaza si astfel alimentele nu trec in stomac.

Simptome in acalazie: disfagie (inghitire dificila), odinofagie (durere la inghitire). Uneori, poate aparea o disfagie pentru alimentele lichide (paradoxal), sughit (apare mai tarziu, prin dilatarea importanta a esofagului), regurgitatii alimentare (dupa alimentatie), tuse si respiratie dificila.

Diagnostic. Afectiunea va si suspectata pe baza semnelor prezentate de pacient. Ulterior, se va face o endoscopie, radiografie si manometrie.

Endoscopia. Esofagul este dilatat, prezinta resturi de alimente si saliva in cantitati crescute. Mucoasa esofagului nu prezinta leziuni. Daca se face presiune cu endoscopul, el va trece cu usurinta in stomac. Cel mai important este sa se excluda un cancer de esofag.

Radiografie cu substanta de contrast (pasta baritata). Se observa un esofag dilatat cu segmentul inferior ingustat (asemanator unei ridichii). Cu ajutorul acestei investigatii se observa si absenta undelor peristaltice si tonusul crescut al sfincterului esofagian inferior.

Manomentria. Se constata absenta undelor peristaltice, absenta relaxarii sfincterului esofagian.

Diagnostic diferenţial: cancerul esofagian, stenoza esofagiana organica, spasmul esofagian difuz, esofagul hiperperistaltic, stenoza esofagiană postcaustică.

Tratament. Exista 3 variante de tratament:

A) Tratament medicamentos. Medicamente care scad presiune sfincterulu esofagian: nitraţi şi nitriţi, blocanţi de canale de calciu (nifedipina, diltiazemul şi verapamilul), miofilina şi teofilina, anticolinergicele. Se administrează unul sau două astfel de preparate, care în fazele iniţiale pot fi eficiente.
B) Tratament endoscopic. Prin endoscopie se incearca dilatarea sfincterului (cu balonas). Tot endoscopic se poate injecta anatoxina botulinica in sfincter pentru a duce la o paralizie a acestuia. Efectul tine cateva luni.
C) Tratament chirurgical. SE indica rar si doar in cazul in care variantele de mai sus nu au avut succes. Tehnica: cardiomiotomia sfincterului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie