Tratament cancer de stomac

Tratamentul cancerului de stomac este chirurgical, endoscopic si chimioterapic.

A. Tratament chirurgical. Acest tratament este un tratament recomandat si cu rezultate de radicalitate. Tehnica folosita este gastrectomie cu limfadenopatie (scoaterea stomacului impreuna cu ganglionii limfatici). Stomacul poate fi scos aproape in totalitate (subtotal) si chiar in totalitate (gastrectomie totala). Totul depinde de tumora (locatie, extensie). Daca gastrectomia este totala ulterior se va face anastomoza (conectarea) esofagului la jejun.

B. Tratament endoscopic. Acest tratament se face in cazul in care cancerul de stomac nu mai poate fi abordat printr-un tratament chirurgical. Endoscopic se face: hemoastaza cu plasma cu argon, protezari in cazul in care cancerul provoaca stenoza (obstructii). Protezele se pun in scop paleativ (de a prelungi viata pacientului cat mai mult posibil).

Daca cancerul este unul la inceput (in situ) atunci cu ajutorul endoscopului se poate face mucosectomie (extirparea mucoasei).

C. Tratament chimioterapic.

a) Chimioterapia efectuata inainte si dupa operatie. Aplicarea inainte de tratamentul chirurgical a unei cure de chimioterapie va duce la cresterea supravietuirii (conform unor studii recente). Cea mai folosita schema de chimioterapice: 5-Fluorouracil si Leucovorin. Se aplica in cazul unei tumori localizate, dare nerezacabile. Dupa chimioterapie tumora va fi rezecabila. Dupa tratamentul chirurgical se administreaza 5-Fluorouracil/Cisplastin.

b) Chimioterapia paleativa (in scopul de a ameliora si a prelungi viata). Un cancer gastric in stadiu avansat nu mai poate fi vindecat (este incurabil). Daca pacientul prezinta simptome atunci un tratament chimioterapic poate avea efect paleativ. Se va face un tratament combinat (5-fluorouracil, cisplastin).

Cu toate ca exista tratamente, un cancer de stomac are o speranta de viata scazuta. Accentul se pune din ce in ce mai mult pe preventie si anume descoperirea si eliminarea a orice leziune care ar putea duce la un cancer (ex. polipi gastrici). De asemenea, orice stomac operat va fi urmarit endoscopic periodic.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie