
In ulcerul gastro-duodenal tratamentul consta intr-un regim alimentar, tratament medicamentos, tratament endoscopic si chiar tratament chirurgical.
1. Regimul alimentar pentru ulcerul gastro-duodenal era strict in trecut, dar in prezent este mai lax din cauza aparitiei produselor antisecretorii. Exista dovezi ca doar fumatul scade timpul de vindecare a unui ulcer. Totusi, evitati sa consumati alimente foarte condimentate (acide, iuti). Daca aveti dureri excludeti si cafeaua. Important: nu folositi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene si glucocorticoizi.
Cititi articolul despre remedii pentru durerea ulceroasa.
Va recomandam si un ceai pentru un stomac sanatos.
2. Tratament medical ulcer gastro-duodenal. Se vor administra medicamente antisecretorii, produse ce protejeaza mucoasa intestinala si antibiotice pentru eradicarea Helicobacter Pylori.
2.1. Tratamentul antisecretor (2 tipuri de medicamente):
- blocanti de receptori histaminici H2: Ranitidina, Nizatidina, Famotidina;
- blocanti ai pompei de protoni (H+): Omeprazol (Omeran, Omez), Pantoprazol, Lanzoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol.
Durata tratamentului este intre o luna jumatate si 2 luni. In aceasta perioada leziunea ulceroasa trebuie sa se vindece.
2.2. Produse ce protejeaza mucoasa gastrica: Sucralfat (4 grame pe zi).
2.3. Eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori in ulcerul gastro-duodenal(cel vinovat in majoritatea cazurilor de aparitia ulcerului). Acest tratament se face in cazul in care s-a demonstrat existenta Helicobacter prin metodele directe si indirecte. Daca aceasta bacterie este eradicata riscul de recidiva a ulcerului este mai mic de 10 %. Se foloseste tripla terapie sau terapia cvadrupla. Tripla terapie: Omeprazol+Amoxicilina+Claritromicina. Cvadrupla terapie: Omeprazol+Bismut subcitric+Tetraciclina+Metronidazol. De obicei se foloseste tripla terapie, iar terapia cu 4 preparate se face in cazul nereusitei primei terapii. Tratamentul se face timp de 7-10 zile.
Va recomandam si un tratament naturist pentru a combate bacteria Helicobacter Pylori.

3. Tratament endoscopic ulcer gastro-duodenal. Se face in cazul aparitiei unor complicatii ale ulcerului. Hemostaza in caz de hemoragie se poate face prin:
- injectare de adrenalina apoi folosind termocoagularea bipolara de contact;
- plasarea de hemoclipuri;
- coagularea cu plasma cu argon.
Aceste interventii salveaza viata pacientului si se evita astfel interventia chirurgicala.
4. Tratament chirurgical ulcer gastro-duodenal. Acest tratament se face mult mai rar din cauza aparitiei tratamentelor mentionate mai sus. Se intervine chirurgical daca un ulcer nu se vindeca folosind terapiile de mai sus timp de 2 luni, daca ulcerul penetreaza, daca apar hemoragii care ameninta viata pacientului (ce nu pot fi oprite prin endoscopie), daca ulcerul prezinta celule maligne. Concluzia este ca se intervine doar in cazul aparitiei complicatiilor (penetratia, hemoragia, malignizarea, stenozarea).
[…] gastric in exces, arsuri la stomac care local pot sa reprezinte o gastrita sau chiar evolutie spre ulcer. Arsurile gastrice si durerile de stomac survin la scurt timp dupa masa in gastrita si trebuie […]