Gastrita – Regim alimentar, preventie aciditate gastrica

Gastrita - regim alimentarCauza principala in gastrita este aciditatea gastrica crescuta.

Aceasta se datoreaza la randul ei in principal alimentatiei si stilului de viata. Va cresc aciditatea gastrica urmatoarele: bauturile alcoolice, tigarile, sucurile acidulate grasimile din alimentatie care pentru a fi digerate forteaza mucoasa gastrica sa produca acid clorhidric suplimentar. Propriul suc gastric, acid secretat in exces poate leza stomacul sau duodenul.

Vatamarea stomacului de suc gastric secretat in exces se traduce clinic ca reflux gastric, arsuri la stomac care ascund o gastrita sau chiar evolutia spre un ulcer care evolueaza cu dureri de stomac. Daca apar arsuri si dureri la scurt timp dupa masa de obicei este vorba despre gastrita. Diagnosticul si tratamentul atat al gastritei cat si al ulcerului impune insa vizita la un medic gastroenterolog.

Urmarirea unui regim alimentar care sa excluda factorii care cresc aciditatea enumerati mai sus, reprezinta cea mai buna cale de preventie pentru gastrita.

Daca suferiti de o gastrita hiperacida este recomandat in plus sa va feriti sa consumati carne si zaharuri.

Daca va stiti cu aciditate gastrica crescuta, cu gastrita, prezentati arsuri si dureri de stomac dupa masa, tineti cont de urmatoarele recomandari:

  1. Beti suc de castraveti. O cura dureaza 2-3 saptamani, iar castravetii au un efect cicatrizant pentru mucoasa stomacului si duodenului.
  2. Daca prezentati arsuri la stomac persistente, incercati sa mancati supe crema obtinute prin pasarea legumelor care se amesteca cu apa in care au fiert. Puteti sa va faceti acasa supe crema din morcov, telina, patrunjel, pastarnac.
  3. Pentru ameliorarea disconfortului produs de arsurile la stomac cauzate de gastrita mancati cartofi (fierti, sub forma de piure simplu cu putin ulei de masline), sau si mai bine incercati sa beti 3 pahare de suc de cartofi pe zi.
  4. Pentru deranjantele dureri de stomac care apar in gastrita folositi sparanghelul bogat in minerale (fosfor, seleniu) dar si betacaroten, fibre, vitamine. Puteti sa mancati sparanghelul fiert pe baie de aburi, asezonat cu morcovi si verdeturi.
  5. Pentru ameliorarea tranzitului gastric si absorbtia sucului gastric in exces se recomanda introducerea in alimentatie a cat mai multor cereale ca orezul, grisul. Legumele cele mai recomandate in gastrita sunt cele enumerate mai sus: castravetii, cartofii si sparanghelul, insa fructele trebuie sa fie cat mai putine in consumul zilnic, limitandu-va la compoturi indulcite cu miere de salcam.
  6. Pentru protectia mucoasei gastrice si preventia pentru gastrita consumati cat mai multe alimente care au un bogat continut de vitamine B1 (drojdia de bere, cartofi) si B2(lapte, branza, peste, oua) si acid folic (zarzavaturi cu frunze verzi).
  7. Va recomandam si un ceai pentru un stomac sanatos cat si aceasta formula complexa fito-homeopata.
  8. Mierea de Manuka

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie