Osteoporoza mai este numita si boala oaselor fragile. In aceasta boala oasele sunt slabite, in principal din cauza unei demineralizari.
Coloana vertebrala, incheieturile mainilor si soldurile sunt segmentele cele mai vulnerabile si afectate.
Osteoporoza nu da durere, fiind o boala care se dezvolta silentios de-a lungul mai multor ani.
Osteoporoza se intalneste frecvent la cei mai in varsta, dar s-a aratat ca aceasta boala incepe sa se dezvolte inca din anii adolescentei si asta din cauza unei dieta sarace.
Ce puteti face pentru a va mentine scheletul puternic:
- Consumati alimente cat mai bogate in Calciu. Acest mineral face oasele puternice. Daca in organism nu avem destul calciu, atunci el va fi luat din os si folosit pentru alte scopuri in organism. Asadar, consumati alimente bogate in calciu pentru a avea o rezerva sigura in corp. Nevoile zilnice de calciu sunt: 0,5 grame pentru copii, 0,8 grame pentru adulti si 1,2 grame pentru femeile gravide si cele care alapteaza. Aceasta doza de mineral o puteti lua din aproximativ 700 ml de lapte, 400 grame de iaurt sau 100 grame de branza.
- Daca nu puteti tolera laptele puteti opta pentru produse cu adaos de calciu (cereale, sucuri).
- Alimente cu continut bogat de calciu: salata, brocoli, varza, fasole, fructele crude si uscate.
- Pe piata se pot gasi produse de soia imbogatite cu calciu. Pe langa acest mineral soia mai contine si fitoestrogen, un hormon care va poate oferi o protectie a oaselor.
- Va recomandam sa luati suplimentele cu calciu in timpul meselor, deoarece acest mineral se absoarbe mai bine intr-un mediu acid.
- Un produs mult mai eficient ar fi cel care combina calciul cu vitamina D. Aceasta vitamina ajuta la absorbtia lui din intestin si la fixarea lui in oase.
- Vitamina D este produsa de pielea noastra atunci cand aceasta este expusa la razele soarelui. Daca stati 20 de minute la soare pielea va produce cam 100 miligrame de vitamina D.
- Alimentele cu continut ridicat de sare impiedica absorbtia calciului din intestin cat si stimuleaza eliminarea lui din organism.
- Alcoolul are o influenta negativa in dezvoltarea oaselor si scade procesul de asimilare a calciului.
- Faceti exercitii: astfel va creste densitatea osoasa, va fi imbunatatit tonusul muschilor si echilibrul muscular. Riscul de a cadea va fi mult mai mic (caderea fiind cauza principala a fracturilor la cei cu osteoporoza).
- Faceti miscare, chiar si numai mers pe jos, jumatate de ora, o data la 2 zile macar.
- Bauturile de tip cola contin mult fosfor. Fosforul poate disloca calciul din oase.
- Daca fumati riscul de a face osteoporoza va fi de 10-20 de ori mai mare fata de cei care nu fumeaza.
Concluzia este sa consumati alimente bogate in calciu, in cantitate cat mai mare, sa stati suficient la soare si sa faceti exercitii fizice, evitati sedentarismul. Daca faceti aceste lucruri riscul de a dezvolta o osteoporoza este mult mai mic.
[…] 8. Evitati consumul in exces de cafea (mai mult de 2 cani), deoarece cafeaua favorizeaza eliminarea calciului din organism si formarea osteoporozei. […]