Guta – Remedii Simple si Naturiste

Guta este o boala ce afecteaza o articulatie, fiind foarte dureroasa, iar majoritatea pacientilor nu pot suporta nici cearceaful pe articulatia afectata.

Articulatia afectata se umfla, devine foarte sensibila, pielea din jur se inroseste. Aceste manifestari apar de obicei noaptea si pot dura 5-10 zile.

Frecventa bolii este de ordinul 16 barbati din 1000 si 3 femei din 1000.

Durerea este provocate de niste cristale ascutite, formate din urat, o substanta prezenta normal in sange, dar cand cantitatea de urat creste, acesta cristalizeaza si se depune in articulatii. Guta poate afecta orice articulatie, dar mai frecvent sufera articulatia degetelor mari de la picioare.

Procesul de formare a cristalelor poate fi grabit de alcool, anumite medicamente si alimente. De obicei, exista o enzima deficienta.

Iata cateva sfaturi pentru a face fata:

  • Va doare? Tineti articulatia afectata intr-o pozitie cat mai ridicata.
  • Durerea apare din cauza inflamatiei de la nivelul articulatiei. Un antiinflamator poate fi util, de exemplu ibuprofenul, care va ameliora si durerea.
  • NU luati aspirina deoarece aspirina scade eliminarea de urat si poate chiar sa amplifice durerea. Asociat antiinflamatoarelor puteti lua si Paracetamol, pentru ca se cumuleaza efectul analgezic.
  • Exista plante medicinale care stimuleaza diureza si tranzitul, crescand astfel eliminarea toxinelor. Cele mai recomandate sunt: radacina de cicoare, radacina de brusture si frunza de papadie. Administrarea se face sub forma de ceaiuri, 3 cesti pe zi.
  • Aplicati gheata timp de 10 minute pe articulatia afectata. Gheata calmeaza si amorteste.
  • Un sfat util mai ales pentru preventie este sa consumati cantitati mari de apa. Consumati 6 pahare de apa pe zi si veti ajuta organismul sa elimine excesul de acid uric din corp. Daca diureza este crescuta, veti diminua si riscul de a face pietre la rinichi.
  • Nu consumati alimente cu continut ridicat de purine (acid uric este un produs de degradare al purinelor). Exemple de alimente: ansoa, hergin, extractele de carne, molustele, maruntaiele, vanatul.
  • Nu consumati alcool, deoarece el creste productia de urat si de asemenea scade eliminarea lui. Daca sunteti predispus la aceasta boala, alcoolul va creste riscul unui atac de guta. Acest lucru este valabil si pentru bere, care contine chiar o cantitate de purine mai mare ca vinul
  • Anumite medicamente pentru tensiune, cum ar fi cele diuretice, pot creste productia de acid uric. Controlati-va tensiunea prin consumarea unei cantitati mai mici de sare, prin scaderea in greutate si prin efectuarea de exercitii fizice. Consultati-va cu medicul care v-a prescris medicatia.
  • Faceti o cataplasma din carbune activat (1 lingurita), seminte de in macinate (3 linguri) si apa calda. Aceasta cataplasma extrage toxinele din corp. Puneti cataplasma pe articulatie si acoperiti-o cu panza sau o folie de plastic. Puteti sa o lasati peste noapte. Carbunele activat poate fi luat si pe cale orala, 4 capsule pe zi.
  • Nu luati suplimente de vitamine ce contin vitaminele B3 si A.
  • Daca sunteti predispus la guta, incercati sa nu va loviti la articulatii. Guta poate afecta o articulatie care a fost lovita. Incaltamintea stramta trebuie sa o evitati.
  • Un remediu naturist fara o baza stiintifica este concentratul de cirese sau visine. Puteti lua o lingura de concentrat o data pe zi.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie