Acid Uric crescut, hiperuricemie – cauze, simptome

acid uric gutaDaca intalniti in analizele dumneavoastra un acid uric crescut, persistent si nu ocazional, atunci trebuie sa stiti ca este vorba despre o hiperuricemie.

Hiperuricemia: sindrom caracterizat prin creşterea concentraţiei sanguine a uratului monosodic (sare a acidului uric ), cauzată de creşterea producţiei sau de reducerea excreţiei sale.

Guta este forma clinica a unui acid uric crescut persistent. Guta este o boală care rezultă din depunerea tisulară a cristalelor de urat monosodic.

Valori normale acid uric:

–          3 – 7 mg% la bărbaţi.

–          3 – 6 mg% la femei (înainte de menopauză) după menopauză se egalizează valorile la ambele sexe.

Principalele surse de acid uric sunt: Sinteza de novo – sursa principala, si alimentatia (contin mult acid uric preparatele din carne). O treime din totalul de acid uric se elimina intestinal si doua treimi se elimina renal. Astfel se pot intalni valori mari de acid uric fie intr-un aport crescut, intr-o sinteza crescuta a organismului sau intr-o eliminare scazuta (insuficienta renala cronica)

Cauze de acid uric crescut:

Hiperuricemiile pot fi primare, ca urmare a unor defecte moştenite în sinteza purinelor sau secundare unor boli sau situaţii.

1.Hiperuricemie primara: idiopatică (posibil genetică), consta intr-o crestere a producţiei de novo si/sau o scadere  eliminării

2. O hiperuricemie secundara  (datorita unei alte boli) se poate datora:

  1. a.       Acid uric crescut (hiperuricemie) printr-o crestere a producţiei ca in hemolize cronice (distrugere a elementelor sangvine), miolize cronice (distrugere a  fibrelor musculare), tratament cu citostatice (care distrug rapid un numar mare de celule canceroase care elibereaza mul acid uric)
  2. b.      Acid uric crescut (hiperuricemie) printr-o scadere a eliminării ca in insuficienţă renală cronică sau stări de acidoză.

Simptome de acid uric crescut:

1.       Hiperuricemie asimptomatica (acid uric persistent crescut dar fara simptome).

2.      Criza acută de gută forma manifesta a hiperuricemiei, consta in depunerea sarii de acid uric in articulatie, aceasta devenind dureroasa.

Artrita acuta gutoasă (acid uric crescut-hiperuricemie manifesta) este mai frecventă la bărbaţi si are un debut acut, brutal (minute, ore) de obicei noaptea, cu durere articulară, puternică si inflamaţie (roşeaţă, tumefacţie, căldură locală) si/sau stare febrilă.

Afecteaza de obicei o singura articulatie. Articulaţia cel mai frecvent interesată este de obicei articulaţia metatarsofalangiană a degetului I (podagră), dar şi articulaţiile tarsului, gleznele, genunchii.

Aceasta forma clinica de hiperuricemie durează de la câteva zile (forma uşoară) până la mai multe săptămâni (forma severă).

Puseele sunt repetate putand fi declanşate de excese alimentare, traumatisme, intervenţii chirurgicale, consum de alcool, tratament hipouricemiant, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

3. Guta cronică este stadiul de hiperuricemie  reprezentata de toful gutos. Tofii se localizează în cartilajul articular şi în osul subiacent, în sinovială, tendoane, burse şi alte structuri periarticulare, în epifiză, ţesuturi subcutanate şi în interstiţiul renal (rinichi).

Toful gutos este prezent in 25-50% din cazurile de hiperuricemie. Tofii apar, de obicei, după o perioadă lungă de evoluţie a de hiperuricemie (acid uric crescut), cu repetate pusee de artrită acută gutoasă . Un tof gutos arata ca o mica tumoreta superficiala, nedureroasa, alb-gălbuie pe degete, în palmă, în talpă, care creste în volum, poate ulcera, lăsând să curgă o magmă albă, cremoasă („lapte de urat”). In aceste stadiu de hiperuricemie poate sa apara artropatia gutoasă cronică (deformări articulare).

  • Un acid uric crescut persistent (hiperuricemie) poate avea consecinte si asupra rinichiului : Litiaza renală (20% dintre pacienţii cu hiperuricemie şi uraturie >700 mg/zi), nefropatie uratica sau urica (poate fi cauza ireversibila de insuficienta renala cronica).

Va recomandam un supliment alimentar ce stimuleaza eliminarea acidului uric.


13 comentarii

  1. am acidul uric 11,mentionez ca tin cura de slabire de 2 luni recomandata de nutritionist fara carne.Inainte de a incepe cura DE slabire am facut analize si acidul uric l-am avut 8.3.Nu consum nici alcool.Este posibil sa creasca din cauza tratamentului de astm bronsic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie