Nivelul crescut de hormoni estrogeni

Nivel crescut de hormoni estrogeni. Hiperestrogenismul este o disfunctie ovariana care poate sa fie de cauza organo-lezionala sau de secretie si de cauza functionala metabolica.

Hiperestrogenismul organo-lezional se caracterizeaza prin secretie de hormoni estrogeni in doze foarte mari cu pierderea ritmului ciclic si caracter acut. Se datoreaza ovarelor chistice, hiperplaziei totale sau tumorilor ovariene.

Hiperestrogenismul functional si metabolic este mai frecvent si este datorat unei tulburari de reglare a secretiei estrogenilor si progesteronului sau de metabolizare a lor (hepatite cronice, ciroze hepatice). O forma particulara o reprezinta hiperestrogenismul iatrogen aparut in urma administrarii de estrogeni in doze mari sau necontrolate.

Simptomele sunt variate si depind de sensibilitatea receptorilor estrogenici:

  • tulburari de ciclu menstrual (menometroragii, tahimenoree, polimenoree);
  • congestia sanilor, premenstrual;
  • cefalee, insomnie, instabilitate, iritabilitate, scaderea atentiei, crize de plans sau gelozie, libido exagerat;
  • edeme ciclice;
  • glandele mamare prezinta variatii de volum cu tensiune dureroasa accentuata la miscari in cadranul supero-extern;
  • vulva este trofica, vaginul suplu, colul hipersecretant cu mucus crevical abundent, uterul hipertrofiat mai ferm si sensibil premenstrual.

Din punct de vedere psihic femeia hiperfoliculinica se caracterizeaza prin tensiune afectiva foarte ridicata, manifesta preocupari materne, culturale si profesionale in care valorifica maximal posibilitatile culturale. Pot sa dezvolte nevroze de diferite tipuri, sa prezinte crize migrenoase premenstrual, accentuarea simptomelor unor boli asociate (astm, dermatoze, herpes, artralgii – dureri ale articulatiilor).

In patologia interna sunt complicate sau intretinute de hiperestrogenism, dischineziile biliare si colitele spastice.

Tratamentul sindromului hiperestrogenic trebuie individualizat de la caz la caz, dupa forma clinica si etapa evolutiva. In hiperestrogenismul relativ, tratamentul are ca scop restabilirea echilibrului estrogeno-progesteronic.

Indicatia chirurgicala este recomandata in tumori ovariene si in unele situatii de leziuni chistice ovariene.


9 comentarii

  1. Buna ziua,
    Am 37 de ani, de curand am fost diagnosticata cu tiroidita Hashimoto, sunt sub tratament cu levotiroxina, as dori sa va intreb daca boala are vreo legatura cu ciclul foarte abundent (dealtfel regulat), dureri de sfarcuri care apar chiar si dupa menstruatie (deci nu ca si sindrom premenstrual), nivel scazut de libido, crestere in greutate. Pot fi eventual semnele unei cresteri al nivelului de estrogeni? Va multumesc mult pentru atentia acordata!

    • sa stii ca simptomele acestea le-am avut eu dar mie mi-a fost gasita prolactina marita!!!si eu am hashimoto care infuenteaza foarte mult functia tiroidei !!!am facut tratament cu duphaston vreo 3 luni durerile de sfarc mi-au trecut!!!

  2. Buna ziua,
    Eu am o problema cu care ma confrunt deja de 2 ani, mai exact, inainte de menstruatie imi apare o sangerare maro, care dureaza pana la aparitia menstruatiei. Daca la inceput aparea in ziua 26, in fiecare luna a inceput sa apara mai devreme, astfel ca de un an de zile apare in ziua 13. Este insotita de dureri groaznice de sani si imflamarea acestora, mai ales inainte de aparitia ei, ca mai apoi durerile sa scada in intensitate. Am fost la o multime de dr, am facut si tratament cu antibiotice, de 6 luni iau AC Yaz, singura imbunatatire este ca, desi apare in ziua 13, nu mai dureaza pana la aparitia menstruatiei, ci pana in ziua 19. Am faacut si ecografii, nu este nimic in neregula. Aveti idee ce poate fi? Cred ca cel mai bine ar fi sa merg la endocrinolog, nu?
    Sanatate!

  3. Buna ziua!
    Sunt dg. cu Hiperplazia endometriala, metroragii cu durata de 9 chiar si 11 zile, mi s-a recomandat Orgametril 2 cp./zi ( am facut biopsie – celule endometriale sub stimul estrogenic) – durata CM a ramas aceeasi, cantitatea s-a redus in urma tratamentului ( 3 luni). Credeti ca este potrivit tratamentul sau ar trebui sa iau legatura cu medicul – pt durata cm. Multumesc.

    • Imi pare rau, dar nu va pot spune daca e potrivit tratamentul sau nu. Luati legatura cu medicul daca observati ca nu este ceva in regula. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie