Guta

Guta este o tulburare metabolica  datorata unui exces de descompunere a proteinelor si a bazelor purinice si care determina acumularea de acid uric. Acest surplus de acid uric va precipita in tesutul conjunctiv, in special la nivelul articulatilor, si determina aparitia artritei gutoase recurentiale si de obicei monoarticulara. In plus ca si o complicatie a gutei, datorita acidului uric crescut, poate sa apara litiaza renala cu calculi renali compusi din urati.

Caracteristici ale artritei gutoase sunt reprezentate de dureri vii la mobilizare si presiune, insotite de inflamatie , roseata, edem, incalzirea locului.

Atacul de guata apare cu durerile specifice la o singura articulatie (60% din cazuri este afectata articulatia matatarso falngiana a halucelui- articulatia proximala a degetului mare al piciorului). Atacul debuteaza noaptea, durerile se exacerbeaza in timpul noptii si scad in intensitate ziua. Atacul se termina cu prurit (mancarimi) si descuamatie.

In artrita gutoasa cronica atacurile de guta sunt multiple si apar tofi gutosi (formatiuni nodulare sub piele) la nivelul articulatilor mainii si picioarelor sau auriculari. Acesti tofi gutosi se pot insoti de deformari articulare simetrice (in special la nivelul degetelor).

Biologic apar de obicei  valori crescute ale acidului uric ( valori normale 2-5 mg/dl), leucocitoza, VSH crescut.

Factori favorizanti ai cresterii de acid uric pot sa fie leucemiile, cancerul dar cel mai frecvent intalnit este consumul excesiv de carne. De aceea se impune pacientilor cu valori crescute ale acidului uric sau guta manifesta, reducerea consumului de carne, in special al celei de vita.

In tratamentul atacului de guta se poate administra colchicina, si ca si tratament de baza pentru scaderea acidului uric-Allopurionolul.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie