logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Cauze de edeme si picioare umflate

Fenomenul de picioare umflate afecteaza multi oameni.  De multe ori aparitia edemelor debuteaza la picioare (zona gleznei) dar pot aparea si in zona sacrata sau la fata (pleoape).  Retentia de apa are diferite cauze si caracteristici, pornind de la boli cu afectare generala. Tratarea boli cauzatoare duce la remiterea simtomatologiei de picioare umflate.

Cauze, boli, si tipuri de picioare umflate si edeme:

1. Adesea se datoreaza ortostatismului prelungit. In acest caz intoarcerea circulatiei sangvine venoase este deficitara datorita gravitatiei. Stagnarea sangelui duce la extravazare de lichid in interstitiu (tesut) si formarea edemelor membrelor inferioare.

2. Edemele cardiace au ca si cauza insuficienta cardiaca care determina cresterea presiunii venoase si capilare dar si retentia de sodiu (sare) la nivel renal care atrage apa. De aceea este esential restrictia aportului de sare la acesti bolnavi pentru ameliorarea picioarelor umflate.

–           Edemele sunt reci, dure la apasare, coloratie cianotica (albastru-violacee).

3. In edemul renal nu apar doar picioarele umflate ci pot aparea si pleope umflate dimineata sau edeme in zona genitala. Umflaturile se datoreza boli renale, rinichii pierzand prin urina proteinele care au rol de a mentine apa in sange, si reabsorbind totodata prea multa sare (sodiu) si apa.

–           Edemele  sunt pufoase, albe, lasa urme la digitopresiune (apasare). Aspectul de picioare umflate se caracterizeaza prin culoare alba si temperature calda.

4. Edemele hepatice sunt si ele tot calde si pufoase si apar in cadrul cirozelor hepatice si mai rar in cazul hepatitelor acute si cornice. Mecanismul este reprezentat prin scaderea productiei de proteine si scaderea metabolizarii (inactivarii) aldosteronului care are rolul retentiei apei.

5. In sarcina se umfla picioarele moderat datorita cresterii estrogenilor, cresterii aldosteronismului si compresiei sarcinii pe vena cava inferioara care intoarce sangele decliv la inima. Edemele in sarcina sunt moi si albe.

6. In hipotiroidismul decompensat ajuns in forma de mixedem apar edeme si picioare umflate prin infiltrarea tesuturilor cu mucopolizaharide si apa prin scaderea metabolismului.

7. In  infectii, traumatisme, arsuri edemele apar la locul actiunii agentului vulnerant. Edemele sunt dure , rosii, calde si dureroase.

8. In limfedem (elefentiazis) este afectat drenajul limfatic al tesutului si de obicei apar picioare umflate asimetric, moi apoi de consitenta cartonata. Acesta poate fi congenital, secundar datorat limfangitelor repetate, metastazelor ganglionare sau unor infectii cu filarii (filarioza).

9. Printre cele mai frecvente cauze de picioare umflate sunt si bolile venoase. In acest caz se umfla picioarele prin stanjenirea intoarcerii venoase  (de un tromb –cheag de sange) si prin inflamatia venei:

–          Tromboflebita superficiala: Piciorul este umflat la nivelul cordonului venos vizibil, edemul este dur, rosu cald, localizat.

–          Tromboflebita profunda: are loc blocarea cu un tromb a unui vas venos din profunzime. Piciorul umflat este alb, cald, dureros. Ambele tromboflebite presupun prezentarea de urgent la medic pentru dizolvarea cheagului sangvin si ameliorarea circulatiei la picioare.

–          In insuficienta venoasa cronica apar picioare umflate consecutive tromboflebitelor repetatate si a varicelor de lunga durate. Pot sa apara ambele picioare umflate sau doar un picior umflat, cianotic (rosu-violaceu) cu dermatita ulcere, edeme accentuate de ortostatism.


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

30 Comentarii


Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>