Cauze de edeme si picioare umflate

Fenomenul de picioare umflate afecteaza multi oameni.  De multe ori aparitia edemelor debuteaza la picioare (zona gleznei) dar pot aparea si in zona sacrata sau la fata (pleoape).  Retentia de apa are diferite cauze si caracteristici, pornind de la boli cu afectare generala. Tratarea boli cauzatoare duce la remiterea simtomatologiei de picioare umflate.

Cauze, boli, si tipuri de picioare umflate si edeme:

1. Adesea se datoreaza ortostatismului prelungit. In acest caz intoarcerea circulatiei sangvine venoase este deficitara datorita gravitatiei. Stagnarea sangelui duce la extravazare de lichid in interstitiu (tesut) si formarea edemelor membrelor inferioare.

2. Edemele cardiace au ca si cauza insuficienta cardiaca care determina cresterea presiunii venoase si capilare dar si retentia de sodiu (sare) la nivel renal care atrage apa. De aceea este esential restrictia aportului de sare la acesti bolnavi pentru ameliorarea picioarelor umflate.

–           Edemele sunt reci, dure la apasare, coloratie cianotica (albastru-violacee).

3. In edemul renal nu apar doar picioarele umflate ci pot aparea si pleope umflate dimineata sau edeme in zona genitala. Umflaturile se datoreza boli renale, rinichii pierzand prin urina proteinele care au rol de a mentine apa in sange, si reabsorbind totodata prea multa sare (sodiu) si apa.

–           Edemele  sunt pufoase, albe, lasa urme la digitopresiune (apasare). Aspectul de picioare umflate se caracterizeaza prin culoare alba si temperature calda.

4. Edemele hepatice sunt si ele tot calde si pufoase si apar in cadrul cirozelor hepatice si mai rar in cazul hepatitelor acute si cornice. Mecanismul este reprezentat prin scaderea productiei de proteine si scaderea metabolizarii (inactivarii) aldosteronului care are rolul retentiei apei.

5. In sarcina se umfla picioarele moderat datorita cresterii estrogenilor, cresterii aldosteronismului si compresiei sarcinii pe vena cava inferioara care intoarce sangele decliv la inima. Edemele in sarcina sunt moi si albe.

6. In hipotiroidismul decompensat ajuns in forma de mixedem apar edeme si picioare umflate prin infiltrarea tesuturilor cu mucopolizaharide si apa prin scaderea metabolismului.

7. In  infectii, traumatisme, arsuri edemele apar la locul actiunii agentului vulnerant. Edemele sunt dure , rosii, calde si dureroase.

8. In limfedem (elefentiazis) este afectat drenajul limfatic al tesutului si de obicei apar picioare umflate asimetric, moi apoi de consitenta cartonata. Acesta poate fi congenital, secundar datorat limfangitelor repetate, metastazelor ganglionare sau unor infectii cu filarii (filarioza).

9. Printre cele mai frecvente cauze de picioare umflate sunt si bolile venoase. In acest caz se umfla picioarele prin stanjenirea intoarcerii venoase  (de un tromb –cheag de sange) si prin inflamatia venei:

–          Tromboflebita superficiala: Piciorul este umflat la nivelul cordonului venos vizibil, edemul este dur, rosu cald, localizat.

–          Tromboflebita profunda: are loc blocarea cu un tromb a unui vas venos din profunzime. Piciorul umflat este alb, cald, dureros. Ambele tromboflebite presupun prezentarea de urgent la medic pentru dizolvarea cheagului sangvin si ameliorarea circulatiei la picioare.

–          In insuficienta venoasa cronica apar picioare umflate consecutive tromboflebitelor repetatate si a varicelor de lunga durate. Pot sa apara ambele picioare umflate sau doar un picior umflat, cianotic (rosu-violaceu) cu dermatita ulcere, edeme accentuate de ortostatism.


28 de comentarii

 1. Buna ziua,

  Am varice de cca 10 ani. Picioarele au inceput sa se umfle in urma cu 4 ani dar in ultima vreme se umfla si mai mult ( cu descrestere pe timpul noptii). Pielea este patata in varii culori: violacee, etc. De cca 2 saptamani in zona tibiilor se produce o incalzire semnificativa. Iau detralex inca de la aparitia varicelor.

  Intrebare: va rog sa-mii spuneti la ce fel de medic specialist sa ma adresez?
  Multumesc.
  Cu stima!

  • Am varsta de 36 ani si am picioarele foarte umflate iar de la glezna in sus, in partea din fata, pe alocuri sunt rosii si invinetite. Foarte greu pot sa ma incalt,. Cred ca am apa si in abdomen pt.ca am burta foarte mare si poate ca si la fata. Am greutatea acuma de 116 kg la 1,75 m. Din investigatii se pare ca nu am probleme cardiace. Mi-am facut analizele si nu am probleme la examenul de urina.Doar tgp este un pic mai mare decat normal. Am avut o perioada sedentara si program haotic, cu nopti nedormite si mancare mai sarata si negatita (mezeluri, pizza, sucuri, etc). Ce as putea sa fac sa remediez problemele pt.ca nu mai reactionez la furosemid si nu stiu ce medic (de ce specialitate ) sa consult ! Multumesc !

   • Va trebui sa consultati un medic cardiolog si un medic nefrolog. Ideal ar fi sa va internati cateva zile intr-o clinica de medicina interna unde se pot efectua mai multe teste. Ar fi indicat sa faceti si o ecografie de vene periferice.

    Picioarele sunt tot timpul umflate? Mai mult dimineata? Seara? Picioarele sunt calde? Va dor? Daca apasati cu degetul pe edem…ramane godeu?

    • Buna ziua, am 41 ani si am picioarele foarte umflate mai ales de la glezna in sus. Aceeasi problema,greu ma pot incalta,nu mi se inchide cizma. Posibil sa retin foarte multa apa. Am greutatea acuma de 90 kg la 1,57 m. Din investigatii se pare ca nu am probleme cardiace. Mi-am facut analizele si nu am probleme .Doar ca de 7 ani sunt in tot felul de procese cu fostul sot,sunt in continuu stres.Am vazut persoane farte pline ,dar care aveau picioarele de la glezna la genunchi subtiri. Ce problema sa am, ce investigatii sa fac. Am gonartroza la ambii genunchi in urma unui consult la reumatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie