Surse de radiatii ultaviolete sunt soarele (bolta cereasca le reflecta, vaporii de apa, nori, si suprafetele inchise la culoare le absorb partial), dar exista si surse artificiael reprezentate de aparate care au temperatura de peste 1000 de grade ca si : cuptoarele cu microunde, lampile cu cuart.
Tipuri de ultraviolete:
– Radiatii ultraviolete de tip A au lungime de unda intre 320-400 de milimicroni si produc pigmentarea tegumentului;
– Radiatii ultraviolete de tip B (lungime de unda intre 280 si 320 milimicroni) produc eritem si favorizeaza sinteza vitaminei D;
– Radiatia ultravioleta de tip C are lungime de unda sub 280 de milimicroni si are actiune bactericida
Insuficienta cat si excesul de ultraviolete produc efecte negative asupra organismului.
Efecte ultraviolete:
– Dezvoltarea de antigeni, dar si de anticorpi, modificari de VSH, intensificarea neutralizarii substantelor toxice.
– Intensificarea activitatii glandelor endocrine: hipofiza, corticosuprarenala, tiroida, pancreas.
– Excitarea sistemului nervos central, intensificarea pulsului, cresterea tensiunii arteriale.
– Cresterea secretiilor si motilitatii digestive, diminuarea si apoi intensificarea functiei hepatice.
– Radiatiile ultraviolete de tip B favorizeaza sinteza vitaminei D in piele, cu rol in absorbtia calciului si osteogeneza. Radiatiile ultraviolete au deci actiune antirahitica.
Actiunea radiatiilor ultraviolete pe piele:
– Eritemul (roseata): care apare intre o ora si 3 ore de la expunere este de culoare roz, cel care inre 6 ore si 24-48 de ore este culoare purpurica sii este urmat de pigmentare.
– Pigmentatia: apare dupa 48 de ore si are rol de protectie a pielii impotriva radiatieie ultraviolete prin colorarea acesteia si prin ingrosarea stratului cornos al pielii cu retinerea partial a ultravioletelor. Pigmentatia fara eritem dureaza 8-10 zile, cu eritem apare la 7-8 zile de la expunere si dureaza luni de zile.
Expunerea excesiva, intempestiva si fara adaptare progresiva determina actiune nociva asupra pielii:
Arsurile apar la persoanele cu o piele cu functionalitate buna, la cei cu probleme ale pielii pot aparea fotodermatozele (mecanisme fototraumatice si fotoalergice), cancerul de piele. Arsurile cauzate de radiatiile ultraviolete prezinta 4 trepte de intensitate: ertemul roz, rosu aprins si cald, rosu aprins cu edeme, rosu aprins cu flictene si manifesta
ri generale.
Expunerea progresiva cu durata de 5-10 minute pe zi si cresterea cu inca atat la 1-2 zile previne formarea arsurilor, pentru preventia fotoderm
atozelor si a cancerului cresterea expunerii se face cu cate un minut pe zi si bineinteles ecranare cu creme cu factori de protectie ridicati.
Actiunea sursei de radiatii ultraviolete pe ochi apare mai rar, in cazul alpinistilor sau la exploratori polari, sau determinate de aparate de sudura sau lampi de ultraviolete. Apare fotooftalmia la 2-6 ore de la expunere cu simptome de dureri de ochi, senzatie de nisip in ichi,vedere neclara, fotofobie, dureri de cap, secretie lacrimala abundenta, blefarospasm. De aceea este necesara protejarea fata de sursa de radiatii ultraviolete cu ocheleri de protectie.
[…] Poarta haine, palarie si ochelari de soare ce absorb radiatiile UV. […]
[…] si cele cu potential mai nociv. Vezi actiunea lor asupra pielii si ochiului, simptome si preventie aici. AKPC_IDS += "3178,"; Ti-a placut articolul? Like si +1. window.___gcfg = {lang: 'ro'}; […]