Noduli tiroidieni – cauze, simptome, complicatii, tratament

Nodulii tiroidieni apar ca formatiuni mici la nivelul tiroidei (situata in portiunea anterioara a gatului sub marul lui adam) care de obicei cresc incet si raman neobservati mult timp.

Ca sa localizati mai bine nodulii tiroidieni, tiroida este situata pe portiunea anterioara a traheii in partea inferioara, sub forma de fluture, si se misca in timpul inghitirii

Cauze de noduli tiroidieni: Aparitia unor noduli pe tiroida se datoreaza de obicei carentei de iod, insa fumatul este si el un factor de risc. Iodul este necesar tiroidei pentru a produce hormonii tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt de doua tipuri T3 si T4. Secretia lor este controlata de TSH produs de hipofiza.  Daca nivelul hormonilor tiroidieni este scazut apar simptome de hipotiroidism, iar daca este crescut peste valoare normala apar simptome specifice hipertiroidismului.

Datorita deficitului de iod, si deci a scaderii hormonilor tiroidieni, celulele tiroidiene cresc, se multiplica in compensare si astfel apar nodulii tiroidieni. De multe ori se poate ca nodulii tiroidieni sa insoteasca o gusa tiroidiana vizibila clinic, cauzele si simptomatologia find suprapuse.

Simptome noduli tiroidieni: De obicei nodulii tiroidieni nu prezinta acuze subiective. Clinic, la debut, bolnavul nu prezinta simptome. In evolutie pot sa apara: la palparea tiroidei formatiuni nodulare, durere, raguseala,  probleme cu respiratie, simptome de tiroida hiperactiva (hipertiroidism).

Respiratia dificila, febra, durerile articulare, cresterea rapida in volumm a unor noduli existenti, tiroida inflamata, toate sunt semne care impun prezentarea de urgenta la medic.

Complicatii noduli tiroidieni: Nodulii tiroidieni se clasifica in reci si calzi in urma investigatiilor (scintigrafia tiroidiana). 85% din nodulii tiroidieni reci si 95% din cei calzi nu sunt cancerosi. Restul au potential real de malignizare (cancer de tiroida). Nodulii reci au un potential de dezvoltare necontrolat, nodulii fierbinti au capacitatea de a produce hormoni tiroidieni si pot cauza hipertiroidism.

Diagnostic noduli tiroidieni:

Pentru diagnosticarea nodulilor tiroidieni si este necesara prezentarea la medic. Examenul fizic de prezumtie se efectueaza si la medicul de familie careelibereaza trimitere catre medicul endocrinolog pentru completarea investigatiilor:

  • Analize de sange: pentru dozarea hormonilor si a TSH-ului hipofizat
  • Eco tiroida – releva modificarile la nivelul tiroidei, stabileste dimensiunea reala a nodulior si a tiroidei, dar si raporturile cu organele din jur.
  • Scintigrafia tiroidiana se efectueaza la noduli tiroidieni mai mari de 1 cm. O capsula sau un lichid cu iod radioactiv va fi inghitit de pacient care acumuleaza iodul in tiroida. In functie de cantitatea de iod fixat se clasifica nodulii in noduli calzi (‘fierbinti’) si noduli ‘reci’. Diferenta intre cele doua tipuri de noduli consta in evolutia lor si este explicata mai sus.
  • Biopsia cu ac fin stabileste gradul de benignitate/malignitatea al nodulilor.

Tratament noduli tiroidieni:


Exista 3 metode de tratament, individualizate in functie de particularitatile bolnavului si specificului nodulilor. Scopul terapiei este de a reduce in volum glanda tiroida si nodulii, si de a echilibra productia de hormoni tiroidieni.

Terapia medicamentoasa: Pentru nodulii dovediti benigni si care se datoreaza carentei de iod, se recomanda terapia medicamentoasa cu iod si eventual cu levotiroxina.

Terapia cu iod radioactiv se face pentru nodulii depistati ‘fierbinti’ in timpul scintigrafiei. Iodul radioactiv se administreaza sub forma de lichid sau capsula, se depoziteaza in tiroida unde prin radiatii scurte limiteaza expansiunea tesutului tiroidian.

Daca exista potential malign, formatiuni maligne depistate sau nodulii sunt prea mari si fac compresiuni pe organele din jur, se recomanda
cu excizia partiala sau chiar completa a tiroidei. Dupa o opaeratie radicala a unei tiroide patologice cu noduli tiroidieni este necesar un tratament de substitutie hormonala cu hormoni tiroidieni.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie