Bolile copilariei – rujeola, rubeola, varicela

Bolile copilariei se prezinata cu simptome eruptive cutanate si necesita diagnosticarea si ingrijirea medicala prompta si corecta. In general evolutia acestor boli ale copilariei este favorabila, dar consultul  cu un medic se impune datorita posibilelor complicatii.

Ca si mama in special la copii integrati in societate (crese, gradinite) trebuie sa fiti atente la eruptiile de pe pielea copilului si sa il prezentati de indata la medic daca observati pete, vezicule, suspecte care se extind. Si nu uitati de vaccinarile si revaccinarile recomandate de medicul de familie, rujeola, rubeola si varicela beneficiind de preventie.

  Rujeola sau pojarul sub denumirea sa populara se manifesta dupa o perioada de incubatie de 10-12 zile. Ca si boala a copilariei, rujeola este extrem de contagioasa, insa nu este frecvent intalnita datorita programului de vaccinari.         In rujeola apare o eruptie specifica care este insa adesea precedata de febra puternica, conjunctivita acuta si tuse. Eruptia specifica din rujeola incepe la nivelul fetei si gatului si se extinde apoi pe membre si trunchi. Complicatii in evolutia boli se intalnesc rar la cazurile nesupravegheate de medic si constau in: bronhopneumonie, otita medie, miocardita sau laringita.

  Rubeola in comparatie cu rujeola, are o evolutie mai blanda, cu mai putine complicatii. Incubatia in rubeola este de 14-21 de zile si se poate insoti de o febra usoara (sub 38,5 grade celsius). Eruptia din rubeola dispare in aproximativ 3 zile . Ceea ce este intr-adevar periculos este ca o gravida sa faca rubeola, datorita complicatiilor grave care le poate avea fatul.

 

Varicela (denumita popular varsat de vant) este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Eruptia in varicela este sub forma de vezicule care apar in decursul a aproximativ 2 saptamani de evolutie, in 3 pana la 5 pulsee. Eruptia din varicela este precedata de febra. La nici un copil cu boli virale contagioase nu este recomandat tratamentul cu aspirina deorece poate induceinsuficienta hepatica sau uncefalopatie. Si pentru varicela exista vaccinare ca si forma de preventie, dar vaccinul nu acopera si posibilitatea aparitiei mai tarziu in viata a zonei-zoster cauzata de acelasi virus ca si varicela.

 

 


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie