Zona Zoster numita si herpes zoster se recunoaste ca si o eruptie dureroasa, de basicute pe o zona limitata a pielii inervata de un nerv afectat.
Afectiunea se datoreaza unei reactivarii a virusului varicelei in celulele nervoase. Ca factori de risc se incrimineaza stresul, boala concomitenta, deficienta a sistemului imunitar, varsta (peste jumatate din popultia peste 80 de ani face zona zoster).
Zona zoster nu este de obicei contagioasa. Apare la persoanele care au facut varicela. Daca apare insa la opersoana care nu a facut inainte varicela e posibil sa fie luata de la un bolnav.
Simptome si complicatii zona zoster:
Eruptia se caracterizeaza prin aparitia predominant pe fata sau spate (mai rar pe membre sau fata) de pete rosii la debut care ulterior se transforma in basicute. Eruptia din zona zoster se limiteaza pe traiectul nervului afectat si de o singura parte a corpului.
Durerea locala care insoteste eruptia poate fi confundata cu o angina pectorala sau chiar infarct miocardic, atunci cand este localizata la peretele toracic. Durerea din herpes zoster se poate croniciza dupa disparitia eruptiei – nevralgie postherpetica.
Dincolo de eruptie in bolaa zona zoster apar si o oboseala accentuata si apatie descrise ca simptome generale.
Daca observati aparitia simptomelor de mai sus prezentati-va rapid la medic
Sfaturi de tratament zona (herpes) zoster, in functie de etape:
1. Debut
- Pentru durere folositi ca analgezice eficiente antiinflamatoare ca ibuprofenul sau aspirina, sau sunatoarea (doua-trei sute de grame de 2-3 ori pe zi)
- Antiviral natural : maitake – ciperca japoneza care stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva virusului. Se administreaza sub forma de 6 pastile (300 mg) zilnic, in timpul pe perioada eruptiei.
- Lizina este un aminocid mai bine reprezentat cantitativ in carnea de pui si peste, branza, lapte, cartofi si fasole. Au existat studii care atesta proprietatea acestui aminoacid de a inhiba raspandirea virusului herpetic.
2. Stadiu de basicute:
- Evitati a irita pielea cu prea multe creme sau unguente.
- Evitati caldura locala si folositi cat mai multe comprese reci.
- Pentru analgezia (calmarea durerii) zonei de sub gat in jos afectata de zona zoster, faceti o baie cu apa in care ati pus o mana de faina de ovaz coloidal sau malai, inainte de a va culca. O cana de sare mare in apa de baie grabeste vindecarea.
- Daca aveti basicute infectate , tratatile cu apa oxigenata (6% sau 3%) nediluata, cumparata din farmacie.
3. Pentru durerile retatante dupa disparitia eruptiei :
- Aplicati local gheata.
- Introduceti in alimentatie ardeii iuti (contin capsaicina) si alimente cat mai condimentate cer datorita substantelor continute blocheaza transmitatorii durerii. Atentie insa la iritatia gastrica posibila.
[…] sarcina extrauterină complicată, anexitele, pneumonia bazală, pleurezia, lombosciatica acută, zona Zoster. AKPC_IDS += "257,"; Articole asemanatoare:Pietre la Rinichi – […]