Angina pectorala este o suferinta a inimii care nu primeste suficient sange si deci oxigen pentru a-si desfasura activitatea de pompa.
Angina pectorala nu este o boala ci un simptom care al unei boli de baza , de obicei coronariana, incadrandu-se in patologia cardiopatiei ischemice.
Practic pe o coronara care este vasul de hranire al muschiului inimii, se depun grasimi (placi de aterom) sau apar spasme si se reduce sangele catre muschiul inimii. Daca sangele ar fi blocat pe coronara si sistat s-ar produce infarctul miocardic, moartea muschiulu inimimi in zona unde nu mai primeste sange. Insuficient hranit insa cu sange si oxigen, acesta doare. Putem spune ca o angina pectorala poate sa anunte un viitor infarct.
Caracteristic in angina pectorala sunt aparitia de dureri in piept sau arsuri, de obicei retrosternal (in mijlocul pieptului) care poate sa apara dupa efort de la mic la moderat sau mare, dureaza maxim 20 de minute si raspunde la medicatie.
Medicamentele folosite pentru angina nitroglicerina, beta blocantele sau medicamente, in principiu medicamente care scad efortul inimii si cresc aportul de sange.
Pentru a reduce insa fercventa crizelor de angina si apreveni aparitia durerilor este esential sa tineti cont de urmatoarele recomandari si sfaturi:
1. Scadeti colesterolul daca il aveti mare. Colesterolul total crescut, LDL -colesterolul crescut, HDL-colesterolul scazut, trigliceridele totale crescute (vezi valori normale) sunt factori de risc si cauza pentru sindromul anginos.
De asemenea mentinerea lor la niveluri peste valorile normale grabeste si agraveaza aparitia complicatiilor cum ar fi in acest caz aparitia unui infarct.
Modificarile colesterolului si parametrilor sai se numeste dislipidemie si beneficiaza de tratament medicamentos ( in general cu statine la care se pot adauga si fibrati) dar este extrem de importanta si alimentatia, dieta si stilul de viata.
2.Sfaturi pentru alimentatie daca suferiti de dureri in piept – angina pectorala:
- Limitati consumul de carne rosie la de doua ori pe saptamana.
- Evitati parajelile, si in special alimentele preparate cu grasime animala (untura, unt).
- Implementati-va o dieta mai mult vegetariana si bogata in fibre (leguminoase si cereale).
- Dintre toate carnurile evitati carnea de prorc, incercati sa mancati carne de pui fara piele si cel mai bine gratar.
- Este recomandat consumul de carne de peste gras chiar de doua ori pe saptamana. Ton, macrou, sardine si alte specii de peste contin uleiuri bogate in acizi omega 3 care protejeaza inima, reglaeaza colesterolul si protejeaza si creierul impotriva imbatranirii si depresiei.
- Consumati vitamina C si vitamina E. Vitamina E este un antioxidant puternic inclusiv pentru colesterol si poate fi gasita cel mai bine reprezentata in nuci dar si in cereale si legume verzi.
- Evitati mesele copioase. Inlocuiti 2-3 mese pe zi cu 5-6 mese in cantitati mici. se paoate ca angina sa apara dupa o masa abundenta datorita redistributiei sangelui dinspre inima spre intestine.
- Daca suntei suprapendoral sau obez este necesar sa slabiti in greutate si sa va apropiati cat puti de un IMC normal pentru a diminua aparitia crizelor de angina pectorala.
2. Sfaturi pentru stil de viata pentru bolnavii care au angina pectorala si durei in piept suparatoare:
- Renuntati de indata la fumat daca sunteti fumator si daca nu evitati fumatul pasiv. Fumatul este cauza si factor precipitant de aparitie a anginei dar si a complicatilor bolilor cardiace (spre xemplu infarctul miocardic).
- Faceti miscare si exercitii fizice timp de 20-30 de minute zilnic. Nu sunt recomandate alergatul sau efeorturile fizice mari care pot accentua angina si nici in aer liber rece. Plimbatul si exercitiile fizice de la usor spre moderat sunt recomandate.
- Aspirina pentru inima. Este recomandata si este de preferat sa fie prescrisa de medic in cazul in care nu aveti alate afectiuni de stomac. O aspirina de 75 de mg pe zi protejeaza impotriva formarii chaegurilor si blocajelor pe circulatia sangvina spre inima.
- Stresul va poate face la fel de mult rau ca fumatul daca suferiti de angina pectorala. Este necesar sa reduceti stresul zilnic daca sunteti o persoana stresata
[…] Nu au niciun beneficiu daca sunt administrati. Se utilizeaza in cazul pacientilor care inca prezinta angina pectorala. […]
[…] principale ale coronarografiei, cu sau fara implantare de stent sunt: angina pectorala stabila sau instabila, ischemia miocardica, infarctul miocardic acut. Indicatia de electie este […]
[…] angina pectorala: durere localizata la nivelul toracelui anterior (retrosternal), cu un caracter constrictiv, de apasare sau de opresiune toracica, de intensitate crescuta. Durerea poate sa iradieze la nivel cervical, spre mandibula, pe bratul stang cu parestezii ale mainii si degetelor (uneori si drept). Durerea are o durata de peste jumatate de ora si nu raspunde complet la administrarea de nitroglicerina. Uneori, durerea poate fi localizata in epigastru, poate sa aiba un caracter de intepatura sau de junghi localizat anterior de cord sau poate sa se prezinta ca o senzatie de disconfort toracic. […]
[…] negru: atenueaza angina pectorala si scade […]
[…] tratate in cadrul clinicii sunt urmatoarele: cardiopatia ischemica (angina pectorala stabila, angina pectorala instabila, infarctul miocardic acut), hipertensiunea arteriala (hipertensiunea […]
[…] de contractie a muschiului inimii (miocardul): Ischemia miocardica ( cu formele sale, de la angina pectorala la infarct miocardic), cardiomiopatii, miocardite, boli neuromusculare, boli endocrine ca […]
[…] si urmatoarele articole: Durerea in piept (angina pectorala), Simptome majore din bolile de inima, Cauze de durere toracica AKPC_IDS += "1771,"; Articole […]
[…] pas si cel mai necesar este preventia, prin inlaturarea factorilor de risc ca fumatul, sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi. […]
[…] anxietate) sau semnificative hemodinamic, considerate severe(se insotesc de lipotimie, sincopa, angina- durere retrosternala, dispnee – respiratie […]
[…] Angina pectorala se defineste ca o durere(disconfort), situata cel mai adesea retrosternal, care are caractere relativ specifice, precipitata de efort fizic si ameliorata de repaus sau nitroglicerina administrata sublingual. […]
[…] dureri precordiale – apar sub formă de înţepături sau angină pectorală […]