Colesterolul reprezinta forma metabolizata a grasimilor ingerate care in buna masura este necesar functionarii normale a organismului , facand parte din constitutia membranelor celulare si fiind nucleul de sinteza a unor hormoni esentiali in organism, acizi biliari si vitamina D.
Atunci cand exista un surplus de colesterol acesta este depus pe interiorul veselor de sange (artere) pe unde este transportat de catre fluxul sangvin, sau grasimile se depun in locul unde uzina de metabolizare nu mai poate face fata (ficatul). De aici survin o buna parte din complicatiil si bolile care se datoreaza unui colesterol marit.
Spre exemplu un bolnav cu dislipidemie ( colesterol mare, trigliceride, LDL colesterol mare, HDL colesterol mic) poate prezenta un ficat supraincarcat de grasimi (steatoza hepatica non-alcoolica) sau cu complicatii mai grave poate prezenta placi de aterom pe interiorul arterelor.
Arterele sunnt vasele sangvine care transporta sangele cu oxigen spre organe si tesuturi, deci care le hranesc. Colesterolul depus pe interiorul lor formeaza placi de aterom care ingusteaza lumenul vaselor de sange si impiadica un flux normal si o perfuzie normal a tesuturilor care dor ( spre exemplu picioarele si gambele dor in claudicatia intermitenta, apar dureri in piept in angina pectorala). Durerea apare ca un semn de suferinta a unu itesut/organ care nu este suficient hranit (ischemie).
In plus colesterolul in exces depus sub forma placilor de aterom creste incidenta formarii de trombi pe o astfel de placa. Un cheag de sange sisteaza de tot circulatia in zona aferenta unde tesutul moare (exemplu gangrena piciorului, infarctul miocardic). Riscul de tromboza creste la persoanele hipertensive unde si gangele exercita o presiune mare pe un perete al vasului rigidizat de depuneri.
Trebuie stiut de asemenea ca acest proces de depunere a colesterolului pe interiorul vaselor este accentuat la persoanele diabetice, care au un risc crescut de arteriopatie obliteranta a piciorului si de un infarct miocardic silentios(fara simptome) in special daca sunt in varsta.
Grija suplimentara deci la valorile colesterolului daca aveti sihipertensiune arteriala si/sau diabet zaharat.
In plus pentru o pompa sange pe niste artere ingustate inima depune un efort suplimentar, si tot timpul hipercolesterolemia este un factor de risc si predictiv pentrubolile cardiovasculare.
Valori colesterol: Valorile normale pentru colesterol se inacdreaza sub 190 mg% (5,2 mmoli/l).
De obicei determinarea colesterolului la analizele de laborator se insoteste de determinarea colesterolului LDL si colesterolului HDL:
1. Colesterolul LDL – este numit si colesterolul rau, reprezinta o lipoproteina cu densitate moleculara mica. Acesta datorita structurii sale favorizaeaza depunerea pe interiorul peretilor vaselor de sange si formarea placii de aterom. Placa de aterom in timp se mareste si se fibrozeaza, jeneaza semnificativ circulatia si se poate fisura, provocand formarea unui cheag si blocarea brusca a vasului, cu consecintele enumerate mai sus.
Valorile normale ale LDL se situeaza de obicei sub 110 mg% (variaza si in functie de aparatul laboratorului de analize) insa trebuie sa fie semnificativ mai mici daca suntei un bolnav de inim, aveti hipertensiune si/sau diabet zaharat.
2. Colesterolul HDL– este numit si colesterolul bun, si reprezinta o lipoproteina cu densitate moleculara mare. Rolul acesteia este de a elimina execsul de LDL si a-l transporta spre ficat pentru metabolizare.
Valorile normale pentru HDL-colesterol sunt in general mai mari de 30-40 mg%. Un colesterol-HDL trebuie sa fie cat mai crescut pentru o protectie cardiovasculara optima.
Colesterolul total este recomandat sa aibe valori sub 5, 2 mmoli /l chiar mai mici de 5 mmol/l daca suferiti de diabet sau boala cardiaca. Un colesterol total mare poate sa nu fie o problema daca este compansat de o valoare mare HDL-colesterol.
Riscurile prezentate pe care le implica un colesterol mare, sunt mai bine exprimate prin raportul dintre colesterolul total si HDL-colesterol. Raportul ideal este sub 3,5.
Daca aveti problleme ca si o dislipidemie cu un colesterol total mare si/sau un colesterol LDL marit prima etapa este adaptarea la un regim hipolipedimiant, existand si diete pentru scaderea colesterolui. In orice fel de situatie trebuie insa consultat medicul care ca si medicatie va va recomanda statine cu prudentele necesare daca suferiti si de o patologie hepato-biliara.
[…] aveti un colesterol marit sau aveti diagnostic de dislipidemie, prima etapa de a scadea coelsterolul este schimbarea […]
[…] concentrat reduce cu 20 de mmhg tensiunea arteriala marita.Usturoiul rezolva dislipidemia: diminua colesterolul total si scade ldl- colesterolul – colesterolul rau dovedit in studiu clinic cu valori intre […]
[…] hipertensiunea arteriala, diabetul, dieta bogata in grasimi si colesterolul maritfavorizeaza ingustarea arterelor si scaderea circulatiei si hranirii muschiului gambei si deci […]