Colesterol si Trigliceride Marite – semne si tratament

Principalele dislipidemii primare intalnite sunt:

  • hipercolesterolemia familiala – in forma heterozigota valorile colesterolului ajung la 300 – 500 mg%, iar in forma homozigota la 800 – 1000 mg% (normal este sub 200 mg%). Semnele cele mai frecvente sunt xantoamele (pe tendonul lui Ahile, pe extensorii tendoanelor mainii), xantelasmele.
  • hipertrigliceridemia prin deficit de LPL si Apo CII – boala se manifesta la nou-nascut si copilul mic prin acumulare de chilimocroni. Copii acuza frecvent dureri abdominale severe (cu sau fara pancreatita), xantoame eruptive (papule mici rosii-portocalii) la nivelul cotelor, genunchilor, spatelui. Alte manifestari pot fi: lipemia retinalis, parestezii ale extremitatilor (in special pe fata dorsala a mainii si picioarelor), roseata (flush) pe fata si torace, artralgii, hepatomegalie, splenomegalia.
  • Hiperlipidemia familiala combinata – se asociaza cu obezitate abdominala, insulinorezistenta si hipertensiune arteriala. Este frecvent diagnosticata cu ocazia unui infarct miocardic acut la varsta tanara.

Mijloacele terapeutice sunt reprezentate de modificarea stilului de viata (dieta, exercitiu fizic), medicatia hipolipemianta si rareori LDL-afereza.

Dieta este obligatorie pentru toti bolnavii cu dislipidemii. Dieta este menita sa scada concentratia lipidelor si sa previna obezitatea, ateroscleroza si bolile cardio-vasculare.

Recomandarile generale sunt reprezentate de:

  • consumul unei alimentatii diversificate;
  • adaptarea aportului energetic la statusul ponderal si activitatea fizica desfasurata, in vederea obtinerii unei greutati normale;
  • incurajarea consumului de legume, fructe, produse din cereale, paine integrala, peste, carne slaba si produse lactate cu continut lipidic redus;
  • reducerea ingestiei de acizi grasi saturati (carne, lactate, uleiuri folosite la gatit, margarine solide);
  • consumul de acizi grasi mononesaturati (din uleiul de masline) si polinesaturati ( cei afla-6 se gasesc in uleiul de soia si in floarea soarelui, iar cei afla-3 in uleiul de peste);
  • reducerea ponderii grasimilor la mai putin de 30% din aportul energetic;
  • evitarea folosirii sarii de bucatarie la gatit;

Alimente cu continut bogat in colesterol: creier de bovina, ficat, unt, galbenusul de ou, carne de vita si porc, branza, lapte.

Efectuarea in mod regulat de efort fizic moderat (30 de minute de exercitiu fizic sau mers pe jos 3 km) determina o scadere a trigliceridemiei si o crestere a concentratiei HDLc (colesterol bun) si previne bolile cardio-vasculare.

Medicatia hipolipeminata reprezinta cel mai eficient mijloc terapeutic. Mai multe poti citi aici.

LDL-afereza consta in filtrarea si indepartarea LDL din plasma prin circulatie extracorporeala, saptamanal sau la 2 saptamani. Este foarte costisitoare.


8 comentarii

  1. […] 3. Dislipidemia – care se traduce prin: – valori ale colesterolului total mai mari de 190mg/dl – prin valori ale LDL-colesterol(rau) peste 115 mg/dl – prin valori ale HDL-colesterol(bun) la barbati sub 40 iar la femei sub 46mg/dl – trigliceride mai mari de 150mg/dl 4. Istoric familial de boala cardio-vasculara prematura la barbati sub varsta de 55 de ani, iar la femei sub 65 de ani. 5. Obezitatea abdominala – circumferinta abdominala la barbati peste 102cm, iar la femei peste 88 cm 6. Glicemia dimineata pe nemancate (a jeun) 102-125mg/dl 7. Testul de toleranta la glucoza anormal […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie