Proteinurie si sindrom nefrotic – cauze, regim, complicatii

Proteinuria reprezinta piederea proteinelor prin urina (proteine in urina).

Proteinele sunt reprezentate de albumine, globuline (beta 1, beta 2), gama globuline si sunt sintetizate hepatic si eliberate in sange pentru indeplinirea diferitelor functii de transport (al colesterolului, hormonilor, fierului). Proteinele reprezinta de asemenea scheletul structural al tesuturilor (cel mai reprezentativ fiind tesutul muscular) si  cu rol in formarea hemoglobinei care transporta oxigenul in interiorul celulelor rosii catre tesuturi si organe.

In mod normal rinichii formeaza urina prin ultrafiltrarea sangelui.

Proteinele nu trec acest filtru intr-un rinichi sanatos si de aceea se gasesc in cantitati mici in urina  sub 0,10-0,15 g pe zi. Rinichii se pot imbolnavi primar (boala de rinichi ca si o glomerulonefrita) sau secundar (in cadrul altor boli ca glomerulonefrita poststreptococica, alergii, imunizari, neoplazii, intoxicatii medicamentoase sau cu metale grele, diabet, hipertensiune, cancere, preeclampsie).

Fenomenul de proteinurie se defineste cand proteinele se pierd in urina , in general la valori mai mari de 0,5 g/24h. Prezenta de proteine in urina sub aceste valori se numeste proteinurie fiziologica si poate sa apara si in stari febrile, ortostatism prelungit, efort fizic intens.

Sindrom nefrotic este o proteinurie mai mare de 3,5 g/24 h .

In sindrom nefrotic, clinic, intalnim:

–          Edeme datorate retentiei hidosaline (prin scaderea gradientului de presiune creat in sange de proteine, apa fuge in tesuturi) faciale, ale membrelor inferioare, chiar generalizate. Edemele renale sunt moi, pufoase, lasa godeu (urma pe piele la digitopresiune).

–          Pot aparea , dar nu obligatoriu: hematurie (pierdere de globule rosii in urina, urini rosii sau pierderi doar microscopice ), hipertensiune arteriala (scaderea capacitatii de filtrare a rinichiului supraincarca patul volemic) , retentie azotata (eliminarea de acid uric, uree si clearance de creatinina scazute prin disfunctie de rinichi).

–          Se pot insoti de complicatii (prin pierdere de proteine de transport cheie) ca si: anemia, dislipidemie cu ateroscleroza, tromboza de vena renala, infectii.

Tratamentul este prescris de medicul nefrolog constand in patogenic, diuretic, hipotensor, hipolipidemiant, antitrombotic.

Este important pentru bolnav sa fie consecvent cu regimul igieno-dietetic urmat:

–          Aport de kilocalorii de 35 kcal/kgcorp, sare 4g /zi, grasimi vegetale, proteine 0,8-1g pe kgcorp /zi

–          Aport lichide pentru sindromul nefotic si proteinurie = diureza +perspiratie(500-700 ml)+alte pirederi (diaree, febra, varsaturi daca e cazul)


12 comentarii

 1. de vre-un an si jumatate de cite ori merg la toaleta vad ca un fel de ,,mucus,, sau multe multe celule adunate la un loc .Stiu ca nu e normal sa vezi asa ceva in urina .Am intrebat mai multi dr dar nu stiu ce poate fii. La analiza de urina nu am reusit sa colecteza niciodata pina acuma acel,,mucus,, si de obicei urina o lucrasza doar cu bat de urina si nu la microscop in laborator.M-am intrebat de multe ori ce ar putea fii si sper sa nu fie ceva grav,daca cineva stie ce ar putea fii m-as bucura mult sa aflu

 2. Am fost la un medic nefrolog, diagnosticul inca nu mi l-au pus pentru ca nu stiu nici dansii de ce pierd proteinele. Medicatia mi-a prescriso Doamna Doctor!

 3. Buna ziua!
  Numele meu este Ghita Catalin, sunt foarte tanar pentru o asemenea boala (18 ani). Problema mea este de acest fel. Am facut foarte multe seturi de analize ( urina si sange ). Rezultatele la sange sunt bune, pe cand la urina este cam mare proteinuria 2.3 g/L 24H , am avut-o si mai mare si mai mica nu este fixa.
  Medicamentele pe care le iau sunt urmatoarele :
  -Ketosteril cp, 8 cp/zi ( 4 dimineata si respectiv 4 seara )
  -Ramipril cp,�2 cp/zi ( 2 dimintea, 2 seara)
  -Fish oil 1 cp/zi (dimineata)
  -Spironolactona – 1 cpr (25mg)/zi(dimineata)

  Va rog din tot sufletul meu ajutati-ma si pe mine, spuneti-mi ce trebuie sa fac, imi este frica sa nu dau in alt fel de probleme.

  Astept raspunsul dumneavoastra cat de repede se poate.

  Va multumesc mult de tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie