logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Proteinurie si sindrom nefrotic – cauze, regim, complicatii

Proteinuria reprezinta piederea proteinelor prin urina (proteine in urina).

Proteinele sunt reprezentate de albumine, globuline (beta 1, beta 2), gama globuline si sunt sintetizate hepatic si eliberate in sange pentru indeplinirea diferitelor functii de transport (al colesterolului, hormonilor, fierului). Proteinele reprezinta de asemenea scheletul structural al tesuturilor (cel mai reprezentativ fiind tesutul muscular) si  cu rol in formarea hemoglobinei care transporta oxigenul in interiorul celulelor rosii catre tesuturi si organe.

In mod normal rinichii formeaza urina prin ultrafiltrarea sangelui.

Proteinele nu trec acest filtru intr-un rinichi sanatos si de aceea se gasesc in cantitati mici in urina  sub 0,10-0,15 g pe zi. Rinichii se pot imbolnavi primar (boala de rinichi ca si o glomerulonefrita) sau secundar (in cadrul altor boli ca glomerulonefrita poststreptococica, alergii, imunizari, neoplazii, intoxicatii medicamentoase sau cu metale grele, diabet, hipertensiune, cancere, preeclampsie).

Fenomenul de proteinurie se defineste cand proteinele se pierd in urina , in general la valori mai mari de 0,5 g/24h. Prezenta de proteine in urina sub aceste valori se numeste proteinurie fiziologica si poate sa apara si in stari febrile, ortostatism prelungit, efort fizic intens.

Sindrom nefrotic este o proteinurie mai mare de 3,5 g/24 h .

In sindrom nefrotic, clinic, intalnim:

–          Edeme datorate retentiei hidosaline (prin scaderea gradientului de presiune creat in sange de proteine, apa fuge in tesuturi) faciale, ale membrelor inferioare, chiar generalizate. Edemele renale sunt moi, pufoase, lasa godeu (urma pe piele la digitopresiune).

–          Pot aparea , dar nu obligatoriu: hematurie (pierdere de globule rosii in urina, urini rosii sau pierderi doar microscopice ), hipertensiune arteriala (scaderea capacitatii de filtrare a rinichiului supraincarca patul volemic) , retentie azotata (eliminarea de acid uric, uree si clearance de creatinina scazute prin disfunctie de rinichi).

–          Se pot insoti de complicatii (prin pierdere de proteine de transport cheie) ca si: anemia, dislipidemie cu ateroscleroza, tromboza de vena renala, infectii.

Tratamentul este prescris de medicul nefrolog constand in patogenic, diuretic, hipotensor, hipolipidemiant, antitrombotic.

Este important pentru bolnav sa fie consecvent cu regimul igieno-dietetic urmat:

–          Aport de kilocalorii de 35 kcal/kgcorp, sare 4g /zi, grasimi vegetale, proteine 0,8-1g pe kgcorp /zi

–          Aport lichide pentru sindromul nefotic si proteinurie = diureza +perspiratie(500-700 ml)+alte pirederi (diaree, febra, varsaturi daca e cazul)


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

14 Comentarii

  • MURARU PETREA said:

    Referitor la retentia de apa azotata aparuta pe piciorul inferior ca niste boabe de grau ,poate fi asemanata ,ca efect, cu acidul clorhidric-ca la bateria auto ?
    Mi s-a intamplat sa ating 3 bobite de apa emanate de piciorul stang inferior, cu dosul palmei si cca 3 cmp pielea a devenit visinie cu usturime de nesuportat ! Am spalat locul cu jet de apa rece si dupa cca 20 min.a disparut usturimea, insa pata dupa cca 4 zile. In acelasi timp aveam o julitura superficiala, deasupra gambei care facuse o cojita (1 cmp). Am mers la medicul de familie, ca sa arat ca in jurul cojitei aparuse ca o ~aura~de cca 2-3 mm, in cerc . Am banuit ca acest efect a fost creat de acea apa si nu am mai bandajat rana, ci am pus bandaj local, caci sub bandajul total acea apa distrugea pielea in profunzime. Am mers la Spital si acolo nu am fost bagat in seama explicand efectul acestei ape, ma trata cu ,Betadina concentrata~si la fiecare bandajare depasea cu 2-3 cm, cu pansamentul nou, sub care in 2 zile era carne vie de la acea apa ! Si cand s-a trecut de jumatatea piciorului stang s-a transferat infectia aia provocata si la piciorul drept inferior de la glezna si asa in 6 zile aveam pielea de la ambele picioare -piftie-cu o grosime de cca 1 cm cu o granulatie de speriat si am refuzat sa mai fiu tratat ca un cobai. Si am ajuns in scaun cu rotile de la externare o luna de zile s.m.a. Acasa m-am tratat ca in razboi, cu apa calduta si sapun de copii, zilnic, ca tratament de baza, ca denumirea de diagnostic a fost ~ulcer varicos~si cu alte unguiente si ser fiziologic, si in 5 zile, pielea de pe ambele picioare a devenit la normal, insa handicapul de deplasare a durat ceva timp. Nu stiu daca admiteti textul ca marime, dar poate au intampinat si altii asa ceva sau va intampinat !

    Reply
  • MURARU PETREA said:

    INTREBARE:
    Referitor la retentia de apa azotata aparuta pe piciorul inferior ca niste boabe de grau ,poate fi asemanata ,ca efect, cu acidul clorhidric-diluat cu apa distilata ca la bateria auto ?
    Am pus aceasta intrebare, ca mi s-a intamplat sa ating 3 bobite de apa emanate de picior prin niste pori mici, cu dosul palmei , si cca 3 cmp s-a facut pielea de culoare visinie si cu efect de usturime de nesuportat ! Am spalat locul apa rece de la robinet, continuu, si dupa cca 20 min.a disparut usturimea, insa pata visinie dupa cca 4 zile. In acelasi timp aveam o julitura superficiala, care facuse o cojita (1 cmp) si am mers la medicul de familie, ca in jurul cojitei aparuse ca o ~aura~de cca 2-3 mm, in cerc . Am banuit ca acest efect a fost creat de acea apa si nu am mai bandajat rana, ci am pus bandaj local, caci sub bandajul total acea apa distrugea pielea in profunzime. Am mers la Spital si acolo nu am fost bagat in seama de efectul acestei ape, ma trata cu ,Betadina concentrata~si fiecare bandajare depasea cu 2-3 cm, cu pansamentul nou, sub care in 2 zile era carne vie de la acea apa ! Si cand s-a trecut de jumatatea piciorului stang s-a transferat infectia aia provocata si la piciorul drept inferior de la glezna si asa in 6 zile aveam pielea de la ambele picioare -piftie-cu o grosime de cca 1 cm cu o granulatie de speriat si am refuzat sa mai fiu tratat ca un cobai. Si am ajuns in scaun cu rotile de la externare o luna de zile s.m.a. Acasa m-am tratat ca in razboi, cu apa calduta si sapun de copii, zilnic, ca tratament de baza, ca denumirea de diagnostic a fost ~ulcer varicos~si cu alte unguiente si ser fiziologic, si in 5 zile, pielea de pe ambele picioare a devenit la normal, insa handicapul de deplasare a durat ceva timp. Nu stiu daca admiteti textul ca marime, dar poate au intampinat si altii asa ceva sau va intampinat !

    Reply
  • Simptome in Bolile de Rinichi - DrBendo.ro said:

    […] stenoza de artera renala, ateromatoza arterei renale, pielonefrita cronica, insuficienta renala, sindromul nefrotic impur, sindromul nefritic, […]

    Reply
  • Brinzei Mihaela said:

    Vă rog să mi recomandați un tratament pentru protenurie la un bolnav de Les.

    Reply
  • diana said:

    de vre-un an si jumatate de cite ori merg la toaleta vad ca un fel de ,,mucus,, sau multe multe celule adunate la un loc .Stiu ca nu e normal sa vezi asa ceva in urina .Am intrebat mai multi dr dar nu stiu ce poate fii. La analiza de urina nu am reusit sa colecteza niciodata pina acuma acel,,mucus,, si de obicei urina o lucrasza doar cu bat de urina si nu la microscop in laborator.M-am intrebat de multe ori ce ar putea fii si sper sa nu fie ceva grav,daca cineva stie ce ar putea fii m-as bucura mult sa aflu

    Reply
    • bendo said:

      mergeti sa va consulte un medic nefrolog. doar un medic nefrolog va poate spune ce analize de urina sa faceti.

      Reply
  • Ghita Catalin Vasile said:

    Am fost la un medic nefrolog, diagnosticul inca nu mi l-au pus pentru ca nu stiu nici dansii de ce pierd proteinele. Medicatia mi-a prescriso Doamna Doctor!

    Reply
  • Ghita Catalin Vasile said:

    Buna ziua!
    Numele meu este Ghita Catalin, sunt foarte tanar pentru o asemenea boala (18 ani). Problema mea este de acest fel. Am facut foarte multe seturi de analize ( urina si sange ). Rezultatele la sange sunt bune, pe cand la urina este cam mare proteinuria 2.3 g/L 24H , am avut-o si mai mare si mai mica nu este fixa.
    Medicamentele pe care le iau sunt urmatoarele :
    -Ketosteril cp, 8 cp/zi ( 4 dimineata si respectiv 4 seara )
    -Ramipril cp,�2 cp/zi ( 2 dimintea, 2 seara)
    -Fish oil 1 cp/zi (dimineata)
    -Spironolactona – 1 cpr (25mg)/zi(dimineata)

    Va rog din tot sufletul meu ajutati-ma si pe mine, spuneti-mi ce trebuie sa fac, imi este frica sa nu dau in alt fel de probleme.

    Astept raspunsul dumneavoastra cat de repede se poate.

    Va multumesc mult de tot.

    Reply
    • bendo said:

      Ai fost la un medic nefrolog? Ai un diagnostic? Cine ti-a prescris medicatia?

      Reply
    • Lucy said:

      Ghita Catalin Vasile, cum s-a rezolvat problema Dvs cu proteinele in urina? Avem un Baietel de 4 ani si de 6 luni ne confruntam cu aceeasi problema: proteine in urina fara alte simptome, sub 1 g / 24 h.
      Va rog sa ma contactati, lucystan26@yahoo.com
      Sanatate multa!

      Reply
  • Sindroame paraneoplazice in Cancerul Pulmonar | Dr. Bendo.ro said:

    […] 6. Manifestari renale: glomerulopatii, sindrom nefrotic. […]

    Reply
  • Lupus eritematos sistemic – simptome | Dr. Bendo.ro said:

    […] proteinurie, hematurie, retentie azotata cu hipertensiune arteriala […]

    Reply
  • Glomerulonefrita poststreptococica la copii | Dr. Bendo.ro said:

    […] proteinuria: frecvent în jur de 2 g, rareori depăşeşte 3,5 g/24 h când ia aspectul unui sindrom nefrotic. Uneori mai mică de 0,5 g/24 ore. – Clearancele cu creatinină pentru rinichi poate fi scăzut. […]

    Reply
  • Infectia urinara la copil – simptome, analize, tratament | Dr. Bendo.ro said:

    […] frecvent supus unor procese de imbolnavire, cum ar fi: infectia urinara, glomerulonefrita acuta, sindromul nefrotic. Dintre acestea, cel mai frecvent intalnim infectia […]

    Reply

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>