Sindroame paraneoplazice in Cancerul Pulmonar

Pe langa semnele si simptomele date de cancerul pulmonar mai exista si sindromul paraneoplazic care cuprinde o serie de tulburari functionale si metabolice generale care nu sunt determinate de tumora, metastaze sau tratament.

Pot sa fie prima manifestare cu care se prezinta bolnavul la medic sau primul semn de recidiva. Pot sa dispara daca tratamentul tumorii primitive a fost eficient. Multe din aceste manifestari nu au putut fi explicate: ex: anorexia, scaderea ponderala, casexia, scaderea imunitatii.

Pot aparea:

1. Tulburari endocrine – sunt determinate cu substante produse de tumora si care sunt extrem de asemanatoare cu hormoni aflati normal in organism.
– sindrom Cushing – prin secretie de ACTH: apare in cancerul cu celule mici;
– hipercalcemie (nivel crescut de Calciu in sange) – in cancerul epidermoid;
diabet insipid – secretie inadecvata de hormon antidiuretic – in cel cu celule mici;
– acromegalie (cresterea excesiva a oaselor fetei) – in secretia de STH;

2. Osteoartropatia hipertrofica pneumica: este localizata la capatul distal al oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare. Determina “degete in tambur” sau durere, redoare articulara si tumefiere care poate crea confuzii cu poliartrita reumatoida.

3. Tulburari neuromusculare:
– miastenia si cecitatea retiniana – sindromul Eaton-Lambert – in cel cu celule mici;
– neuropatia periferica, polimiozita;

4. Tulburari hematologice:
– anemie simpla, hemolitica, eritroblastoza, leucocitoza(leucocite numeroase), trombocitoza(trombocite crescute in numar);
– coagulare intravasculara cu hemoragii;
– tromboflebita migratorie – sindromul Trousseau;
– endocardita nebacteriana;

5. Tulburari dermatologice:
– dermatomiozita;
– acantosis nigricans;

6. Manifestari renale: glomerulopatii, sindrom nefrotic.

Atentie: daca nu intelegeti vreun termen din articolul de mai sus, puteti sa lasati intrebari in formularul de comentarii si va vom raspunde cat de repede posibil.


4 comentarii

  1. nu stiu daca este normal dar qm niste dureri in spate si sub piept exact unde am operatia la plaminul sting a fost exterpat un lib si ceva ,nu stiu cit o sa mai doara qm 3luni de la operatie si sunt la a 4 sedinta de chimio.nu qm metastaze este normal sa doara atit?

  2. dupa sedintele de chimio. ma maninca pielea am un cancer pulmonar cu celule mari operat fara metastaze,este normal sa am astfel decmanufestari?

  3. de vreo doi ani mio aparut mai jos de prostata pe muschiulpiciorului ca un fel de cheag ,os ,nuj sigur,si de 3 zile nu prea pot sa respir cum trebuie…cei drept is s fumator d 2 ani cam asa da nu mare..adica 3 4 tigari l zi.am 19 ani si mi frica sa nu fie ceva grav.desi acum 3 luni miam facut analize de sange s la plamani s o iesit ok.nuj ce sa cred.astept un raspuns.multumesc anticipaat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie