Factori de risc pentru cancerul pulmonar, altii decat fumatul

Inainte de a discuta si alti factori implicati in cancerul de plaman trebuie sa subliniem inca o data importanta fumatului care este de departe cel mai important factor cauzator al cancerului de plaman.

90% din cei cu cancer bronho-pulmonar sunt fumatori de tigarete. Fumatul determina cancer bronho-pulmonar epidermoid si cu celule mici.

Fumatorii activi au un risc de 13 ori mai mari de a face cancer bronho-pulmonar decat ce nefumatori, iar fumatorii pasivi au si ei un risc de 1,5 ori mai mare.

Fumatorii de 2 pachete/zi timp de 20 de ani au un risc de 60-70 ori mai mare de a face cancer.

In fumul de tigara se afla derivati de nicotina puternic carcinogeni(care stimuleaza dezvoltarea unui cancer). La nivelul mucoasei respiratorii fumatul determina pierderea de cili, accentuarea stratificarii celulare, aparitia de celule anormale, apoi metaplazice si in final a celulelor canceroase.

Cu totii stim ca persoanelor fumatoare le este foarte greu sa renunte la fumat. Cea mai importanta actiune pe
care o putem face este sa prevenim fumatul la copii si adolescenti.

Alti factori cauzatori ai cancerului de plaman:

1. Bolile pulmonare cronice obstructive cresc riscul de a dezvolta un cancer pulmonar.
2. Poluantii industriali: se explica de ce in zonele industrializate cu concentratie crescuta de benzpyren si alte
hidrocarburi aromatice incidenta este foarte crescuta.
3. Expunerile profesionale: in industria azbestului riscul de cancer e de 4-5 ori mai mare; in minele de uraniu e foarte frecvent cancerul epidermoid si cancerul cu celule mici; incidenta e crescuta si in cazul celor ce lucreaza in industria cu clormetil, metileter, nichel, crom, fum de arsenic, oxizi de fier, produse de combustie a carbunelui, radiatii.
4. Procesele inflamatorii cronice: bronhopneumopatia cronica obstructiva(BPOC), fibroza interstitiala.
5. Factori genetici: o serie de observatii verifica posibilitatea unei legaturi familiale(care sa demonstreze ipoteza: cancerul de plaman este ereditar). Astfel, s-a aratat ca rudele de gradul I a pacientilor cu cancer pulmonar au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta si ei cancer si asta de multe ori fara legatura cu fumatul.


2 comentarii

  1. Si mai exista 2 boli care, netratarte, pot provoca cancer pulmonar, si anume: hernia hiatala si refluxul gastro-esofagian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie